Σωτήριο έτος: 2011 Γεωγραφική περιοχή : Νότια Χίος ~ katarraktisvillage

Σωτήριο έτος: 2011 Γεωγραφική περιοχή : Νότια Χίος


Μετά από τα τοπικά πάμε για άλλα!!

Οι μαστιχοπαραγωγοί του νησιού μας ετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές της ΕΜΧ προκειμένου να αναδείξουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της. Ενας συνεταιρισμός με ιστορία 72 χρόνων ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται με αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών, αντιλήψεις και συμπεριφορές που μας οδήγησαν στην απα­ξίωση, τη μιζέρια και την οπισθοδρόμηση σε άλλες εποχές. Η ΕΜΧ όλα τα χρόνια λειτουρ­γίας της αποτέλεσε ενα σοβα­ρό παράγοντα στήριξης του αγροτικού πληθυσμού, όχι μόνο των Μαστιχοχωρίων αλλά ολόκληρης της Χίου, διότι διέδωσε το πνεύμα του συνεταιρίζεσθαι και αποτελεσε σοβαρό μοχλό ανάπτυξης του Νομού. Σήμερα όμως, κα ιδιαίτερα προ των εκλογών, έχει* έρθει η ώρα να θέσουμε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων προ­κειμένου να συζητηθούν θέματα πολύ σημαντικά που μας αφο­ρούν όλους μας.

Η ΕΜΧ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αλλά αυτό μας αρκεί; Κάποτε ακούστηκε οτι στόχος της διοίκησης μ» πρότυπο της ήταν η Ftoyal Fnestand Campina γνωστή στην Ελλάδα ως ΝΟΥ­ΝΟΥ με την ιστορία της να ξεκινά από την ίδρυση ενός τοπικού συνεταιρισμού γαλακτοκομικών το 1871 στην Ολλανδία και να φτάνει μέχρι το σήμερα με ετήσιες πωλήσεις για το 2010,8,992 δισ. € και 20.000 εργαζόμενους. Ας μην πάμε όμως
σε τέτοια τρελά νούμερα εμείς με πωλήσεις 13 με 15 εκατ. € ετη­σίως. Ας δούμε το συνεταιρισμό από 250 αγρότες της περιοχής Hoogstraten του Βελγίου με παραγωγή φράουλα και κηπευτικά, τζίρο 106 εκατ. € και τον πιο πλούσιο αγρότη με ετήσιο εισό­δημα της τάξεως των 5 εκατ.€ κατονπο φτωχά των 5.000 €. Ποιο είναι το δικό μας όραμα μετά απο 15 χρόνια για την Ένωση; Απλώς να μην κλείσει κα να δητηρηθει εκεί που είναι ή να κάνει το μεγάλο άλμα στην αναπτυξη: Γιατί τόσα χρόνια, και τώρα με την κρίση ακόμα περισσότερο, μας διακατέχει αυτό το φοβικό σύνδρομο των 130,140 και 150 τόνων παραγωγής καθώς και η ενασχόληση των αλλοδαπών με το προϊόν, μην τυχόν και αυτή μείνει αδιάθετη και «μπούμε μέσα». Πως περιμένουμε να αναπτυχθεί η Ένωση, με εικασίες και ευχολόγια ή με επιθετική πολιτικη, στόχευση στην ποιότητα του προϊόντος και στον παγκόσμιε πελάτη μας - καταναλωτή. Η Ένωση, ξέρουμε όλοι μας ότι άρχισε τη λειτουργία της από το 1939 όμως έπειτα από τόσα χρονια δράσης δε φρόνπσε να δημιουργήσει το απαραίτητο κεφαλαίο με αποτέλεσμα να ανα­γκάζεται να προσφεύγει σε βραχοπρόθεσμο τραπεζικό δανει­σμό της τάξεως των 3,5 με 9 εκσ~.€ και πληρωμής τόκων της τάξεως των 350 με 800 χιλιάδων €, ποσό που θα μπορούσε vc διατεθεί για άνοιγμα νέων αγορών, τοποθέτηση προϊόντος κα προωθητικές ενέργειες ώστε και η παραγωγή να έχει εξασφαλισμένους πελάτες και η τιμή (που έχει βαλτώσει από το 2002 στις 24.000 δρχ ή 70 €) να αυξηθεί.

Ποια είναι η ενημέρωση που έχει 
ο απλός παραγωγός του χωριού αλλά ακόμα και ο ποιο ψαγμένος για τα δεδομένα του συνεταιρισμού όταν. όλα τα χρόνια λειτουργεί ως κονκλάβιο ειδημόνων χωρίς να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την πεφωτισμένη  ηγεσία της διοίκησης. Ας μπει κανείς στο site της Ένωσης (www.gummastic.gr) να δει αν μπορεί να λάβει πληροφόρηση έστω για το ποιο απλό θέμα - τον ισολογισμό της - αφού tc οικονομικά της στοιχεία έχουν να δοθούν εδώ και τρία χρόνια. Τελευταίο θέμα αλλά με ιδιαίτερη σημασία για όλους μας, r έλλειψη τεχνολογικής βοήθειας προς το μαστιχοπαραγωγο αλλά και η έλλειψη εδαφολογικών αναλύσεων και συμβουλών λίπανσης, κλαδέματος κλπ από το Συνεταιρισμό, θέμα πού. συνεχώς αποτελεί ζήτημα συζήτησης μεταξύ μας. Με τον ίδιο τρόπο που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας, με τον ίδιο τρόπε εξακολουθούν να καλλιεργούν οι περισσότεροι σήμερα ενώ ο μεμονωμένες ατομικές προσπάθειες εκσυγχρονισμού τη( παραγωγής δεν είναι αρκετές. Αλλωστε πως μπορεί να περιμένει ο παραγωγός βοήθεια όταν αυτό θα σήμαινε αυτόματο στροφή περισσότερου κόσμου στα χωράφια, μεγαλύτερη παραγωγή και διάσπαση του «φράγματος» των 120 τόνων το χρόνο που φαίνεται ότι είναι η ικανότητα της Ενωσης να πούλησε σήμερα.
Αρκετοί (δυστυχώς μη. παραγωγοί και άρα ανίκανοι να κατανοήσουν την αγωνία μας) έχουν εκφράσει την επιθυμία vc «σώσουν» την Ενωση, προβάλλοντας είτε την κομματική του< ταυτότητα και ταυτόχρονα την ακομμάτιστη συμμετοχή του< (sic), είτε την έως τώρα παρουσία τους στα κοινά ανεξάρτητα: με το αν είναι ή όχι επιτυχής, είτε την ενασχόληση του πάπποι τους με το σχοϊνο. είτε όποιον άλλο λόγο έχουν εφεύρει για vc δικαιολογήσουν την παρουσία τους, χωρίς κανένας να έχε ασχοληθεί έστω και στο μικρότερο βαθμό με την ταμπακέρα Ποιο θα είναι το μέλλον της Ένωσης, αύριο! Με αυτές τις σκεψεις απευθύνομαι σε σένα φίλε αντιπρόσωπε του κάθε Τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού. Λίγο πριν βρεθεί: προ της κάλπης για να ψηφίσεις τον εκλεκτό σου κάνε τον κόπο£ να ξαναδιαβάσεις τις πρώτες παραγράφους αυτού του σημειώματος και θέσε μία κα μόνη ερώτηση στον εαυτό σου. Μπορεί ο εκλεκτός μου να κουμαντάρει το καράβι της Ένωσης;

ΚΑΛΗ ΨΗΦΟ
Κώστας Νεαμονίτης Παραγωγός και Αντιπρόσωπος του Αγρσπκου Συνεταιρισμού Μ. Διδύμας


Η επιστολή έχει Δημοσιευτεί  σε τοπική εφημερίδα το Σαββάτο 5 Νοέμβριου.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts