Μαστίχα Χίου, η Ελληνική! ~ katarraktisvillage

Μαστίχα Χίου, η Ελληνική!


Απαντήσεις από τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Γιώργο Λάντη.

Στο πανέμορφο και ιστορικό Ελληνικό νησί της Χίου, υπάρχει η Μαστίχα ένα φυσικό ελιξίριο ομορφιάς και υγείας. Γνωρίστε τις μαγικές της ιδιότητες.


athinorama
Προϊόν με ονομασία προέλευσης αλλά και μοναδικές ιδιότητες που έχουν γίνει αντικείμενο ιατρικών ερευνών. Η μαστίχα Χίου, αυτό το προστατευμένο χρυσό κολλώδες υγρό που βγαίνει μόνο από τα όμορφα μαστιχόδεντρα στα χωριά της Χίου είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό προϊόν για αυτό την βρίσκουμε από φυτικά καλλυντικά, έως και φαρμακευτικά σκευάσματα. Το ενδιαφέρον είναι πως αν και μαστιχόδεντρα μεγαλώνουν και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, έχει διαπιστωθεί πως μόνο η Μαστίχα Χίου διακρίνεται για τις ιδιότητες της. 

φωτο katarraktisvillage
Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για αυτό το μοναδικό προϊόν ζητήσαμε από τον κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο Γιώργο Λάντη να το αναλύσει και να μας πει τους λόγους που πρέπει όλοι μας να το χρησιμοποιούμε καθημερινά.


Ε:  Τι είναι η Μαστίχα Χίου;


A:Η μαστίχα Χίου αποτελεί ένα φυτικό προϊόν το οποίο είναι γνωστό κυρίως για τη αρωματική του γεύση και τη χρήση του σε διάφορους τομείς. Απλά να αναφέρουμε ότι η μαστίχα Χίου χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων έως και τη φαρμακοβιομηχανία. Η χρήση της στη φαρμακοβιομηχανία έχει κυρίως βασιστεί στις αντιμικροβιακές ιδιότητες της μαστίχας. Αρκετές είναι οι έρευνες οι όποιες αναφέρονται στις φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες της μαστίχας και ιδιαίτερα στην αντιφλεγμονώδη δράση της χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη ξεκάθαρη εξήγηση για τους μηχανισμούς με τους οποίους προστατεύει από συγκεκριμένες φλεγμονές.
Απλά να αναφέρουμε ότι η μαστίχα Χίου έχει αναφορές στην θεραπευτική της χρήση από την αρχαιότητα σε μια πληθώρα ασθενειών του πεπτικού συστήματος όπως στη γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα ακόμη και στις αιμορροΐδες. Ενώ πλέον γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες από τις ευεργετικές της ιδιότητες έχουν αποδοθεί στην περιεκτικότητα της σε ελεανολικό και ολεανολικό οξύ.

E: Ποιες είναι οι θεραπευτικές της ιδιότητες;

A: Σύμφωνα με την επιστημονική αρθρογραφία η πιο εδραιωμένη αντιφλεγμονώδη δράση της μαστίχας έχει συσχετισθεί με το πεπτικό έλκος και την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Οι αντιφλεγμονώδης δράση της μαστίχας Χίου έχει μελετηθεί ακόμη και στη νόσο τους Crohn η οποία αποτελεί μία χρόνια φλεγμονώδη νόσο η οποία προσβάλλει σχεδόν όλο το πεπτικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα η μαστίχα μείωσε συγκριμένους δείκτες φλεγμονής σε άτομα με ενεργή νόσο του Crohn.

E: Υπάρχουν σχετικές έρευνες που αναφέρονται στις μοναδικές της ιδιότητες;

A: Οι επιδράσεις της μαστίχας Χίου έχουν μελετηθεί σε μία πληθώρα ερευνών σε ζώα και ανθρώπους και σε κυτταρικό επίπεδο. Απλά να αναφέρουμε ότι μία έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι μία ουσία που εξάγεται από τη μαστίχα μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση της ανάπτυξης του καρκίνου του εντέρου. Ακόμη, σε μία άλλη Ελληνική έρευνα σε ανθρώπους έδειξε ότι η κατανάλωση μαστίχας μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας. Να συμπληρώσουμε ότι η μάσηση της μαστίχας Χίου έχει συσχετισθεί ακόμη και με την πρόληψη της τερηδόνας. Τέλος να αναφέρουμε ότι σε κυτταρικό βιοχημικό επίπεδο η μαστίχα Χίου φαίνεται να προστατεύει την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην μείωση της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας.

Ε: Μπορεί και πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής διατροφής μας;

A: Από ότι φαίνεται η μαστίχα Χίου μπορεί να συμπεριληφθεί στην καθημερινή μας διατροφή σε διάφορες μορφές, τσίχλας, μέσω λαδιού κα πολλών άλλων τροφίμων. Φυσικά υπάρχουν και συμπληρώματα μαστίχας Χίου στο εμπόριο όμως από τη στιγμή που μπορούμε να τη έχουμε σε μια φυσική ευχάριστη πηγή όπως αυτήν της τσίχλας η οποία μπορεί να αντικαταστήσει τις υπόλοιπες και να μας ευεργετήσει ταυτόχρονα μάλλον δεν κρίνεται σκόπιμο για έναν υγιή άνθρωπο να τη λαμβάνει μέσω συμπληρωμάτων. Μην ξεχνάμε ότι και η μαστίχα Χίου μπορεί να αποτελέσει ένα λίθο σε μία ισορροπημένη καθημερινή διατροφή και φανταστείτε ότι μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε μέσα από μια πληθώρα τροφίμων όπως σοκολάτα, τσίχλα, πίτα, ροφήματα ακόμη και σε ζυμαρικά όπως τον τραχανά ή παραδοσιακά ζυμαρικά.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts