Πόσο αλαφραίνει το πάστρεμα του Μαστιχιού! ~ katarraktisvillage

Πόσο αλαφραίνει το πάστρεμα του Μαστιχιού!


Και για τους φίλους μας εκτός Χίου <πάστρεμα> = καθαρισμός του μαστιχιού
200 κιλά σε 2 μέρες;;; Ας είναι και 5!!!

Το είχα μάθει πριν λίγους μήνες από των Δημήτρη Κ. ότι ο Κ Σύλλας έχει κατασκευάσει κάτι τέτοιο και έλεγα κάποια στιγμή να πάω να το δω κτλ και να ελαφρύνει πολλούς μα πάρα πολλούς (ΟΛΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ) από την επίπονη δουλειά του καθαρίσματος και της ώρες που σπαταλούνται για το καθάρισμα της Μαστίχας.
Βέβαια έχουν και άλλα χωριά ασχοληθεί με μηχανήματα καθαρισμού αλλά να σου βγάζει με φωτοκύταρο καθαρό μαστίχη δεν είχα ξανά ακούσει.

Και το θέμα είναι ότι τα χρήματα που παίρνουν η παραγωγοί σε σχέση με όλους τους άλλους είναι όχι απλά τεράστια αλλά απίστευτη σε σχέση με την εργασία τους.  Αυτό θα το δείτε με αποδείξεις σε λίγες μέρες, απλά θέλω ακόμα μερικές  για να σας της δείξω!!

Διαβάστε και δείτε και της εικόνες  παρακάτω να δείτε πως έχουν τα πράγματα. Το παρακάτω κείμενο έχει γραφτή στην τοπική Εφημερίδα της Καλλιμασιάς ¨Καλλιμασιώτικα¨  Τεύχος Απριλίου 2012 Αρ Φύλου 59

Πολύ μυαλό, πολλή δουλειά, μεγάλη υπομονή, δυναμική επι­μονή. Αυτά ήταν τα βασικά όπλα του Γιάννη Σύλλα, ο οποίος με βοηθό το γιο του, Δημήτρη και μετά από κάποια χρόνια προ­σπαθειών κατασκεύασε μηχανισμούς καθαρισμού του μαστιχιού χρησιμοποιώντας υλικά από την παραδοσιακή και τη σύγχρονη τεχνολογία.
Κάποιες φωτογραφίες που παραθέτομε είναι πολύ - πολύ εύγλωττες.

1ο στάδιο : Ρίχνομε τα σακιά με τα φύκια, τα χώματα και το μαστίχι στην κοφινία του εξαναμιστηριού.
 Το υλικό πέφτει σε περιστρεφόμενα (δεξιόστροφο και αριστερόστροφο) κόσκινα και στη συνέχεια με ανεμιστήρα απομακρύνονται τα φύλλα και η σκόνη (Φωτο 1).



 2ο στάδιο : Το μαστίχι περνά από κόσκινο για να καθαρίσει περισσότερο και να ξεχωρίσει η πίτα (Φωτο 2).


3ο στάδιο : Μπαίνει σε μπετονιέρα με σταθερό κάθετο άξονα, για να καθαρίσει από τα χώματα και τις πέτρες.

 4ο στάδιο : Κάποιο μαστίχι με χώμα και φλούδες μπαίνει σε βαρελάκια με δυνατή άλμη.

5ο στάδιο : Μπαίνει για πλύσιμο σε μπε­τονιέρα με βούρτσες.

6ο στάδιο : Απλώ­νεται για στέγνωμα. Σ' αυτό βοηθούν και ανεμιστήρες. (Φωτο 3).


7ο στάδιο : Μπαίνει σε κύλινδρο για να τριφτεί με βούρ­τσες. Περνά από σίτες. Εδώ βγαίνει και η σκουριά. (Φωτο 4).



8ο στάδιο : Μπαίνει σε κόσκινα για να ξεχωρίσουν τα διά­φορα μεγέθη του μαστιχιού (πίτα ...). (Φωτο 5).


Και 9ο στάδιο : Περνά από χρωματο διαλογέα με φωτοκύτταρο. Εδώ ξεχωρίζει το καθαρό μαστίχι απ' αυτό που έχει κάποια σκουπιδάκια . (Φωτο 6).


Τα 70 με 80% του μαστιχιοΰ μ' αυτές τις δια­δικασίες βγαί­νει καθαρό, ετοιμοπαρά­δοτο. Το υπό­λοιπο είναι ως επί το πλεί­στον πίτα, στην οποία τα σκουπιδάκια βρίσκονται μέσα στο μαστίχι


Σε διάστημα 2 ημερών καθαρίζονται περίπου 200 κιλά μαστίχι.

Επίσης για το μάζεμα του μαστιχιού από τους σκίνους χρη­σιμοποιούν ειδικό μηχάνημα με σκούπες και απορροφητήρα.

Προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την όλη προσπάθεια, αλλά παράλληλα και προβληματίστηκα. Αφού το μεγάλο βάσανο του μαστιχιού είναι το καθάρισμά του και δεδομένου ότι αρκετοί ιδιώτες (ξέρω πολλές περιπτώσεις) σε διάφορα χωριά θυσιά­ζουν πολύ χρόνο για κατασκευή μηχανισμών καθαρισμού, δεν θα έπρεπε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών να πάρει τις σοβαρό­τερες, να τις τελειοποιήσει με γενναία χρηματοδότηση, για να ανασάνει επί τέλους αυτός ο ταλαίπωρος μαστιχοκαλλιεργητής; Όμως ποτέ δεν είναι αργά.
Όσο για το Γιάννη και το Δημήτρη Σύλλα ένα απλό μπράβο είναι πολύ φτωχό. Ι.Κ.

Και για να συμπληρώσω εδώ βλέπουμε μια μικρή βιομηχανική μονάδα και βλέποντας αυτό αναρωτιέμαι πως ενώ όλοι γύρω γύρω προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από της τόσες ώρες δουλειάς εφόσον υπάρχει τρόπος τελικά , πως η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών  δεν έχει κάνει ακόμα τίποτα ;;;; Έτσι και αλλιώς η χρηματοδότηση που λέει ο Κ Ι.Κ παραπάνω πάλι από εμάς θα γίνει!!

Και όχι μόνο είναι φτωχό το μπράβο!!! 


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts