Κατηγορία: Εναλλακτική πνευματικότητα και θεραπείες!! Μαστίχα: Το ωφέλιμο Δάκρυ!! ~ katarraktisvillage

Κατηγορία: Εναλλακτική πνευματικότητα και θεραπείες!! Μαστίχα: Το ωφέλιμο Δάκρυ!!

Είναι ένα μικρό αρθράκι που διάβασα σε μια άλλη κατηγορία όπως γράφουνε τα παιδιά και είπα να σας το δείξω να το διαβάσετε...απλά και λυτά άλλα με μεγάλη σημασία!! 



Η Μαστίχα είναι ένας λόγος να υπερηφανευόμαστε πως ο Θεός αγαπάει την Ελλάδα. Αυτό το εξαιρετικό δέντρο φυτρώνει και σε άλλους τόπους, αλλά πουθενά αλλού εκτός από το νησί της Χίου δεν δίνει αυτό το πολύτιμο, διάφανο, αρωματικό, θεσπέσιο, κρυσταλλικό δάκρυ, την αγαπημένη μας μαστίχα.

Το μαστιχόδεντρο είναι ένας σχίνος, ένας θάμνος ουσιαστικά, με σκληρό και κοντό κορμό. Φτάνει σε ύψος περίπου τα τρία μέτρα και έχει πυκνόφυλλα και σκιερά κλαδιά, που είναι αειθαλή. Το
τοπίο της Χίου έχει καθοριστεί απόλυτα από αυτό το πανέμορφο δέντρο.



Η μαστίχα, το θαυμάσιο αυτό ελιξίριο της ζωής, είναι μια ρητίνη, όπως είναι και το γνωστό μας ρετσίνι των πεύκων. Οι μαστιχοπαραγωγοί το εξασφαλίζουν κάνοντας μικρές και επιδέξιες τομές στον κορμό του δέντρου, από όπου μετά ρέει, ως επουλωτικό, η μαστίχα.

Η συλλογή γίνεται ακόμα με τον πανάρχαιο τρόπο. Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη συλλογή της υπέροχης μαστίχας. Ο χρόνος έχει σταματήσει και έχει σεβαστεί τη διαδικασία της φύσης.

Η χιώτικη παράδοση λέει πως οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν όταν μαρτύρησε από τους Ρωμαίους ο Άγιος Ισίδωρος, κάπου στο 250 μ.Χ. Αυτή η παράδοση ταυτίζεται με την έναρξη της μαστιχοκαλλιέργειας στο νησί. Ο έξοχος ήλιος και το ασβεστολιθικό υπόστρωμα του νησιού, ειδικά στα νότια, αποτέλεσαν τις ιδανικές συνθήκες για να παραχθεί αυτό το φυτικό διαμάντι. Τα μαστιχοχώρια, όπως είναι γνωστά είναι: Λιθίο, Βέσσα, Ελάτα, Μεστά, Ολύμποι, Πυργί, Αρμόλια, Καλαμωτή, Πατρικά, Φλάτσια, Νένητα, Βουνό, Κοινή, Παγίδα, Καταρράκτης, Έξω Διδύμα, Μέσα Διδύμα, Μερμήγκι, Θολοποτάμιον, Καλλιμασιά, Νεοχώρι, Θυμιανά, Βαβίλοι, Άγιος Γεώργιος Συκούσης. Πρόκειται για την επικράτεια της μαστίχας.

Το μοναδικό άρωμα της μαστίχας την έχει προάγει σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής, της μαγειρικής και της αρωματοποιίας. Αλλά έχει και πολλές φαρμακευτικές και καλλυντικές χρήσεις. Πρόκειται για ένα θαυμάσιο φυσικό προϊόν, ένα πραγματικό δώρο από την καρδιά της φύσης.

Το διάβασα στο www.oroskopos.tv/
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts