Η Νότια Κορέα αν και έχει αναγνωρίσει την μαστίχα Χίου σαν ΠΟΠ δεν τη θεωρεί τρόφιμο. ~ katarraktisvillage

Η Νότια Κορέα αν και έχει αναγνωρίσει την μαστίχα Χίου σαν ΠΟΠ δεν τη θεωρεί τρόφιμο.



Θετικά κρίνει τα αποτελέσματα της επίσκεψης που έκανε σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα ο κ. Σαραντίδης Διευθυντής πωλήσεων στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Ο κ. Σαραντίδης συμμετείχε στην αντιπροσωπεία της Κομισιόν με επικεφαλής τον Επίτροπο κ. Ντάσιαν Τσιόλος, που ταξίδεψε σε αυτές τις χώρες με σκοπό την προώθηση και προβολή των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ, κ.α.). «Ήδη εξάγουμε κάποιες μικρές ποσότητες μαστίχας στην Ιαπωνία σαν τρόφιμο και στη Νότια Κορέα όχι σαν τρόφιμο αλλά σαν πρώτη ύλη τροφίμων», τόνισε.



Και προσθέτει: «είναι αλήθεια ότι στην εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας, που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/7/2011, αναγνωρίστηκαν άμεσα 160 ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις μεταξύ των οποίων είναι και η μαστίχα Χίου σαν προϊόν ΠΟΠ. Όμως εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Δυστυχώς ο νοτιοκορεάτικος οργανισμός ελέγχου τροφίμων (KFDA) δεν έχει αναγνωρίσει τη μαστίχα Χίου σαν τρόφιμο αλλά σαν πρώτη ύλη που μπορεί να συμπεριληφθεί σε τρόφιμα και καλλυντικά. Αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση μαστίχας στη Νότια Κορέα. Επίσης υπάρχουν μεγάλα
προβλήματα γραφειοκρατικά που εμποδίζουν την εξαγωγική διαδικασία. Παρόλα αυτά καταφέρνουμε και αυξάνουμε τις εξαγωγές προς τη Νότια Κορέα.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, αν και δεν έχει υπογραφεί ακόμη αντίστοιχη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, εξάγουμε μαστίχα την οποία όμως εκεί την αναγνωρίζουν σαν τρόφιμο.

Πάντως οι επισκέψεις, που έγιναν με την βοήθεια της Κομισιόν, είχαν εκτός από ενημερωτικά και πρακτικά αποτελέσματα, αφού παρουσιάσαμε τα προϊόντα μας σε αρκετούς εμπόρους αυτών των χωρών, οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον να συνεργαστούν μαζί μας».

Από το agrotypos.gr

Υ Γ  Λέω εγώ.... Όταν οι Ιάπωνες  ερχότανε για να επενδύσουν εμείς τους ακυρώναμε τα ραντεβού.......
Τώρα τρέχουμε σε εμπόρους να πάρουνε μαστίχα ..ρε δεννννν  και οι κομισιόν μαζί!!!
Άιντε μας μπουχτίσατε στις παπαριές......

Αλλά εφόσον κρίνουμε θετικά τα αποτελέσματα από την επίσκεψη όλα καλά ε ε!!
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts