Αυτόματος Μετεωρολογικός σταθμός από το 1ο Γενικό Λύκειο Χίου!! ~ katarraktisvillage

Αυτόματος Μετεωρολογικός σταθμός από το 1ο Γενικό Λύκειο Χίου!!

Ένα μπράβο στα παιδιά και στους Καθηγητές, και ευχαριστώ τον φίλο και χωριανό μας Νίκο Κουφούδη για την συμμετοχή του και την ενημέρωση. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νικός  Κουφούδης
1ο ΓΕΛ ΧΙΟΥ

                                                                                                      Χίος, 21/05/2014

   Στο 1ο Γενικό Λύκειο  Χίου  εγκαταστάθηκε και λειτουργεί από την Τετάρτη 14/05/2014 αυτόματος Μετεωρολογικός Σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: “ΚΛΙΜΑ – ΚΑΙΡΟΣ - ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ”. Ο σταθμός αυτός από την έναρξη της λειτουργίας του αποτελεί ένα  σύστημα καταγραφής καιρικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο για την ευρύτερη περιοχή της Χίου.
   Στα πλαίσια του Προγράμματος υπήρξε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η εγκατάσταση του σταθμού έγινε με την τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, συνεργάστηκαν η ομάδα του Αστεροσκοπείου (κ.κ. Κώστας Λαγουβάρδος και Ιωάννης Κωλέτσης) με την ομάδα των 40 μαθητών του σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Τους μαθητές επέβλεπαν οι υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος: Νίκος Κουφούδης (Φυσικός), Λευτέρης Μίμαρος (Μαθηματικός) και Γιάννης Συρρής  (ΚαθηγητήςΠληροφορικής).
   Ο Μετεωρολογικός σταθμός (ιδιοκτησίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου) είναι ασύρματος τύπου DAVIS VANTAGE PRO 02 και διαθέτει κλωβό προστασίας με ανεμιστήρα για ακριβέστερη μέτρηση θερμοκρασίας. Περιλαμβάνει τους εξής αισθητήρες: ανεμόμετρο, βροχόμετρο, αισθητήρα μέτρησης πίεσης, θερμοκρασίας, υγρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας και υπεριώδους ακτινοβολίας (UV). Η αυτονομία της μονάδας εξασφαλίζεται από φωτοβολταϊκό σύστημα . Η επικοινωνία του σταθμού με την κεντρική κονσόλα γίνεται
ασύρματα και είναι συνδεδεμένη με υπολογιστή στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου.   Η ποιότητα και αντιπροσωπευτικότητα των μετρήσεων εξασφαλίζεται με βάση τα διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).
    Ο σταθμός παρέχει μετρητικά στοιχεία του παρόντος καιρού και συνεχή ροή δεδομένων που ανανεώνονται ανά 10 λεπτά σε 24ωρη βάση. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχει ψηφιακό σύστημα καταγραφής των δεδομένων και διαδικασία αυτόματης μετάδοσης τους μέσω internet στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τα δεδομένα αυτά είναι στη διάθεση του κοινού από την ιστοσελίδα του σχολείου μας http://1lyk-chiou.chi.sch.gr και από την ιστοσελίδα: www.meteo.gr/stations/chios. Το ιστορικό των δεδομένων αποθηκεύεται τόσο στο 1ο Γενικό Λύκειο Xίου όσο και στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
   Στόχος του προγράμματος είναι να αποτελέσει ο Μετεωρολογικός σταθμός ένα χρήσιμο εργαλείο στην κοινωνία της Χίου, παρέχοντας μετεωρολογική υποστήριξη σε τοπικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς, όπως και σε Μέσα Μαζικής ενημέρωσης.
   Επιπλέον θα αποτελέσει μια πολύτιμη βάση για εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές του σχολείου μας να μελετήσουν τα φυσικά φαινόμενα, τους μηχανισμούς εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων, να κατανοήσουν την κλιματική αλλαγή και να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που αναλογεί στον άνθρωπο.

 Η Διευθύντρια                                      Οι Υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος      

Βασιλική  Κατσάλα                                                    Νίκος Κουφούδης
                                                                               Λευτέρης Μίμαρος

                                                                                Γιάννης Συρρής
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts