Το πιθάρι με σφραγιδοκύλινδρο το όνομα ΚΩΣΤΑΝΤΗ. Στον Καταρράκτη!! ~ katarraktisvillage

Το πιθάρι με σφραγιδοκύλινδρο το όνομα ΚΩΣΤΑΝΤΗ. Στον Καταρράκτη!!

Το ανακάλυψε το

Centre for the Study of Modern Pottery



Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο!!!!!!!!

Το καλοκαιράκι που μας πέρασε μέσα σε όλα τα αλλά, πήγαμε στο Citrus να ακούσουμε μια παιδική συναυλία και να δούμε και τα Χιώτικα πιθάρια σε έκθεση που είχε διοργανώσει   ο κ. Άγγελος Βλαστάρης. (Αύγουστο)



Να σας ενημερώσω βέβαια ότι το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής παρά την οικονομική κρίση συνεχίζει την έρευνα, στηριζόμενο κυρίως στον εθελοντισμό του επιστημονικού του προσωπικού.
Στα πλαίσια αυτά τον τελευταίο καιρό διεξάγεται έρευνα για την αγγειοπλαστική παραγωγή στο νησί της Χίου από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα η οποία σε πρώτη φάση επικεντρώνεται στα χειροποίητα χιώτικα πιθάρια. Η έρευνα διεξάγεται σε ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα αλλά και σε επιτόπιες έρευνες στη Χίο. Σημαντική συνδρομή στην έρευνα έχουν προσφέρει οι συλλέκτες παραδοσιακών κεραμικών και ιδιαίτερα ο κ.
Άγγελος Βλαστάρης ο οποίος διαθέτει μια από τις καλύτερες συλλογές χιώτικων πιθαριών.
Λοιπόν… ένα το κρατούμενοοοοοοοοο

Μετά από λίγες μέρες μέσα του Σεπτέμβρη και όπως καθόμασταν παρέα μου λέει ο Νικ ρε συ δεν έρχεσαι παρέα να πάμε ένα πιθάρι μέχρι τα Φλάτσια;;;; Για όσους δεν γνωρίζουν είναι ένα χωριουδάκι της Χίου!

Τι πιθάρι;;;




Έχει έρθει μου λέει στο ξενοδοχείο ο Κ Λιαρός Νικόλαος αρχαιολόγος και δάσκαλος κεραμικής που ασχολείται και του δείξαμε μερικά πιθάρια που έχουμε στην αποθήκη κρατημένα από παππούδες κτλ και τα είδε, το ένα λοιπόν τους είπε ότι έχει μεγάλη ιστορική σημασία και εάν θέλανε να το δώσουν να το μελετήσει, και έτσι έγινε….
Δύο τα κρατούμενα.....

Και διαβάστε παρακάτω τα συμπεράσματα στην ανακοίνωση από το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής - Centre for the Study of Modern Pottery


Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής συνεχίζει να εμπλουτίζει τις συλλογές του κυρίως με δωρεές ιδιωτών και φορέων.
Πρόσφατα δεχθήκαμε μια δωρεά που διεύρυνε τις γνώσεις μας γύρω από την παραδοσιακή κεραμική του Ελλαδικού χώρου.
Ο κ. Νίκος Ξενάκης από τη Χίο δώρισε στο μουσείο ένα ελλιπές αλλά ιδιαίτερα σημαντικό πιθάρι από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης. Το πιθάρι αυτό έχει τυπωμένο στον ώμο με σφραγιδοκύλινδρο το όνομα ΚΩΣΤΑΝΤΗ. Το όνομα αυτό είναι ένα από τα τέσσερα γνωστά ονόματα πάνω σε Αινίτικα πιθάρια, όλα ελληνικά, που επιβεβαιώνουν τη γνωστή και από άλλες πηγές πληροφορία ότι οι κατασκευαστές των πιθαριών αυτών ήταν έλληνες.
Τα Αινίτικα πιθάρια ονομάζονται συχνά λανθασμένα Μυτιληναίικα, λόγω της συχνής ανεύρεσης τέτοιων πιθαριών στην Μυτιλήνη. Ωστόσο βεβαιωμένα κατασκευάζονταν στο αγγειοπλαστικό κέντρο της Αίνου (σημερινό Enez) κοντά στην Αδριανούπολη σε μεγάλες μάλιστα ποσότητες. Γνώρισαν τεράστια διάδοση στον 19ο αιώνα σε όλο το βόρειο και ΒΑ Αιγαίο, τη θάλασσα του Μαρμαρά και την δυτική Μαύρη Θάλασσα. Χρησιμοποιούνταν κατά κανόνα για την αποθήκευση λαδιού. Χαρακτηριστικό τους είναι η οξυπύθμενη απόληξη της βάσης.


Από την επίσκεψή μας στην έκθεση!!

Με την Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών η ελληνική κοινότητα της Αίνου μετοίκησε στην ελληνική Θράκη και έτσι έσβησε απότομα και οριστικά η μεγάλη αυτή αγγειοπλαστική παράδοση. Ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε πλέον για τον τρόπο κατασκευής και διακίνησης αυτών των πιθαριών και η δωρεά του κ. Ξενάκη συμπληρώνει λίγο ακόμα τις γνώσεις μας.
Είναι κάτι σαν τις σπονδυλωτές ιστορίες που βλέπουμε στην τηλεόραση ...ξεχωριστές ιστορίες αλλά στο τέλος ενώνονται.
Επίσης να σας πω ότι εκεί που έπαθα μεγάλη πλάκα για δεύτερη φορά από τον Κ Βλαστάρης...την πρώτη όταν είδα την έκθεση στο Citrus ...και την δεύτερη.... όλο το καιρό έβλεπα την πινακίδα στα Φλάτσια (Αντικερί) αλλά πάντα έλεγα τι μπορεί να έχει εκεί; Τελικά όταν πήγαμε για να αφήσουμε το πιθάρι έμεινα άφωνος εάν και βράδυ ...
απλά πρέπει να την επισκεφτείτε !!!




Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts