<img src="https://lh5.googleusercontent.com/-ZLpKL2H-4HQ/U0GhvsvlZxI/AAAAAAAAKeo/K8FCQQVAti8/s20/earth.gif" />Τελικά είμαστε ρατσιστές ή όχι;;;; 20 Απαντήσεις από κυβερνώντες και μη. ~ katarraktisvillage

Τελικά είμαστε ρατσιστές ή όχι;;;; 20 Απαντήσεις από κυβερνώντες και μη.

Είναι μεγάλο ερώτημα και περίπλοκο για τον καθένα μας. και όμως μπορείς να απαντήσεις με ένα απλό όχι η και πολλές αράδες.
Με αφορμή το άρθρο που μου έστειλε η φίλη μας Στέλλα
ήταν η έμπνευση μου να δημιουργήσω το δεύτερο, ένα ερώτημα, έκανα σε 20 άτομα!

Πήραν μέρος κυβερνώντες, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, ιατροί , συνταξιούχοι, άνεργοι  και bloger. 

Είναι από όλοι την Ελλάδα.

Διαβάστε στο τέλος τις απαντήσεις!!

Ξεκινάμε με το άρθρο της Στέλλας!!

  Επειδή μεγάλη κουβέντα έχει γίνει για το αν ισχύει ο όρος λαθρομετανάστης και γιατί τα παιδιά της Γ’ Λυκείου στο βιβλίο "Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών" που διδάσκονται σήμερα, στη σελίδα 199 και 200 διαβάζουν την επίμαχη λέξη, έχω να πω τα εξής.

Ας μη κολλάμε σε τέτοιου είδους λεπτομέρειες και ας δούμε επιτέλους το θέμα λίγο πιο σοβαρά. Και όχι δεν μπορούμε να αποκαλούμε τον άλλον ρατσιστή επειδή τους ονομάζει έτσι. Εξάλλου ας πάρουμε τη λέξη από τη ρίζα της.

Φωτο Νίκος Ξενάκης στον Καταρράκτη
    "Μετανάστης" λοιπόν είναι αυτός που εγκαθίσταται σε μια ξένη χώρα μετά από αίτησή του, την οποία υποβάλλει στη χώρα αυτή προγενέστερα και εφόσον η χώρα έχει προεγκρίνει την έλευσή του. Επομένως, εκείνος που εισβάλει σε μια ξένη χώρα με οποιονδήποτε μη νόμιμο τρόπο, παραβιάζοντας τα σύνορά της και καταπατώντας τους νόμους της, εισέρχεται παρανόμως, δηλαδή «λάθρα». Συνεπώς, θεωρείται «λαθρομετανάστης» κατά την κοινή ομιλούμενη.

Οι διάφορες συζητήσεις περί της σωστής ή μη χρήσης του πρώτου συνθετικού της λέξης, καθώς έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές και όχι με αντικείμενα, θα μπορούσαν πολύ εύκολα να διακοπούν, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το επίμαχο πρόθεμα «λάθρο» συναντιέται σε πάρα πολλές λέξεις στην ελληνική γλώσσα για τις οποίες ουδείς έως τώρα δεν έκανε ποτέ λόγο για την ορθότητά τους. Ενδεικτικά ας


αναφέρουμε μερικές λέξεις, που συναντιούνται εδώ και αιώνες στην ελληνική γλώσσα, όπως  λαθραναγνώστης, λαθροκυνηγός, λαθρεπιβάτης,  λαθροθηρία, λαθροχειρία, λαθραλιευτής, λαθρογαμία, λαθρόβιος κτλ.

      Η χρήση λοιπόν της λέξης λαθρομετανάστης ισχύει και καθόλου δεν έχει να κάνει με ρατσιστικές διαθέσεις των όσων την χρησιμοποιούν στην καθομιλουμένη ή ακόμη και στο γραπτό λόγο.
 Και φυσικά συμπονούμε όλους όσους προσπαθούν να βρουν μεταναστεύοντας ένα καλύτερο μέλλον.
 Και φυσικά τους ευχόμαστε ένα καλύτερο μέλλον.
 Και φυσικά βοηθούμε όσο μπορούμε. Όσο μπορούμε και όσο μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.
Και όχι, δεν είμαστε ρατσιστές.
 Ρατσιστές είναι όσοι στέκονται στην ετυμολογία του όρου και δεν κάνουν τίποτα άλλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

      Η διάλυση των εθνών έχει επέλθει. Η κατάληψη της χώρας μας είναι γεγονός. Τα νησιά μας υποφέρουν. Όλα τα νησιά υποφέρουν. Ο τουρισμός καταρρέει. Οι αρρώστιες καιροφυλακτούν. Η καθαριότητα ανύπαρκτη. Τα πάρκα μας ανύπαρκτα. Τα παιδιά μας φυλακισμένα σε τέσσερις τοίχους.
     Επιτέλους αφήστε τα λόγια και κάντε κάτι! Η Ελλάδα υποφέρει κάθε μέρα!




Το φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οινούσσες 2015 (φωτογραφίες: Παντελής Γάτης).











 Πάμε τώρα να διαβάσετε - είμαστε τελικά ρατσιστές η όχι;

Η ερώτηση μου ήταν.

 θα μου πεις την γνώμη σου;  στην ερώτηση -  είμαστε ρατσιστές; η όχι; 
Σε σχέση με τους λαθρομετανάστες ;; 

Οι απαντήσεις.

 >> : ss
Εγώ είμαι

Αλλά όχι με κακό τρόπο..απλά αποστασιοποίηση κ αυτό δύσκολα.\ Γιατί;;; έτσι μεγαλώσαμε

>> : vp
 Πιστεύω ότι δεν είμαστε ρατσιστές. Είμαστε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα, αλλά ρατσιστές όχι, δεν είμαστε. Βέβαια παντού υπάρχουν και εξαιρέσεις

>>  : nl
Χαχα δε ξέρω αν θες να σου πω πολλά η λίγα... Καθόλου ρατσίστρια δεν είμαι με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ουτε με κανενα αλλο ανθρωπο. Θα μπορουσε στον καθενα μας να συμβει κατι τετοιο. Αν θες να σου απαντησω σε ερωτηματα συγκεκριμενα η να αναπτυξω περισσοτερο την απαντηση μου πες! Ευχαριστω για την τιμη που με διαλεξες!

>>  : en
Δεν είμαστε ρατσιστές πιστεύω , αυτό το κρινω από όλο τον κοσμο που βοηθαει τους πρόσφυγες με κάθε τρόπο και όλες τις εκδηλώσεις που γίνονται υπέρ των μεταναστών και προσφύγων! Δεν παει στους πρόσφυγες (εμάς) άλλωστε να είναι ρατσιστές !!!

>> : vs
Oxi fisika!!!! 

>>  : dm 
Αστέριε, θεωρώ ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Χιώτες δεν είναι ρατσιστές, είναι όμως ωχαδελφιστές και  ωφελιμιστές, πάντα αφήνουν να βγάλουν οι άλλοι το φίδι από την τρύπα και μετά φροντίζουν να ωφελούνται και να απολαμβάνουν τα οφέλη από τους αγώνες των άλλων! Αυτό περίπου συμβαίνει και με το θέμα των προσφύγων. Υπάρχουν και ρατσιστές, αλλά εκδηλώνονται λίγοι. Απο την άλλη, και οι μη ρατσιστές οφείλουμε να μην είμαστε ακραίοι, γιατί πάντα το νόμισμα έχει δύο όψεις. Αντιρατσιστές λοιπόν, αλλά με σύνεση, λογική, καρδιά, ψυχή και μυαλό ταυτόχρονα. Σε ευχαριστώ πολύ. Έχω το θάρρος της γνώμης μου και πάντα την εκφράζω επώνυμα, δεν με πειράζει πως θα την παρουσιάσεις. Να είσαι καλά, σε ευχαριστώ πάρα πολύ

>> : ss
 Φυσικά και δεν είμαστε ρατσιστές! Υπάρχει κατανόηση και συμπαράσταση από τους πολίτες.

>> :  sk
Αστέριε οι Χιώτες έχουν την προσφυγιά στο αίμα τους!! Όχι μόνο δεν είναι και δεν θα γίνουν ρατσιστές αλλά έχουν άνοιξη την αγκαλιά τους στο Δράμα αυτών των ξεριζωμένων ανθρώπων!Βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε τους πρόσφυγες του πολέμου με τους οικονομικούς Μετανάστες!Αυτοί πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους!Οι πρόσφυγες όμως του πολέμου πρέπει να βρουν καταφύγιο στην αγκαλιά της Ευρώπης! Επίσης δεν πρέπει να μείνουν μόνιμα στα νησιά μας για πολλούς και διάφορους λόγους! Πρέπει να απογράφονται και να φεύγουν αμεςα!!!!!!!!!!!

>> : mm
Σας  καταθέτω την ταπεινή μου γνώμη σε σχέση με τους λαθρομετανάστες ως προς το ερώτημα αν είμαστε ρατσιστές ή όχι. Κατοικώ Αθήνα , αλλά το καλοκαίρι επισκέπτομαι τη Χίο κάθε χρόνο. Έτσι και φέτος είχα τη δυνατότητα να δω τις αντιδράσεις και τη συμπεριφορά των ντόπιων σε σχέση με τους λαθρομετανάστες που έρχονταν από τα Τουρκικά παράλια στη χώρα μας.Οι ντόπιοι θεωρώ ότι στην πλειοψηφία τους είναι ευαισθητοποιημένοι με το θέμα των λαθρομεταναστών και ιδίοις όμασι είδα το καλοκαίρι να τους βοηθούν, να τους συμπαραστέκονται, όπως μπορούσε ο καθένας. Βέβαια, δε λείπουν και οι περίεργοι που πήγαιναν μόνο και μόνο να δουν το θέαμα, αλλά κι αυτοί που αποστασιοποιούνταν  και δεν επιθυμούσαν την παρουσία των οικονομικών μεταναστών καθόλου είτε από ρατσισμό, είτε  από φόβο μήπως μείνουν όλοι αυτοί στη χώρα μας, αλλοτριώσουν τον πληθυσμό και γίνουμε ξένοι στον ίδιο μας τον τόπο... Σαφέστατα όσοι βοήθησαν  και όσοι θέλησαν να συνδράμουν με το δικό τους τρόπο, διέκρινα ότι θυμούνται ότι και οι πρόγονοί μας ήταν κάποτε στην ίδια αυτή θέση και ότι μπορεί να ξαναβρεθούμε κι εμείς δεδομένης της παρούσας κατάστασης.Επομένως βλέπουν το θέμα κι από την ανθρωπιστική του πλευρά. Άλλοι είναι γνώστες των γεγονότων που ανάγκασαν όλους αυτούς τους ανθρώπους να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τα παιδιά τους αρνούμενοι να υπομείνουν τη φρίκη του πολέμου , πράγμα που τους ανάγκασε να εγκαταλε'ίψουν τα πάτρια εδάφη.Στην Αθήνα , ο κόσμος δυστυχώς , στην πλειοψηφία του αδυνατεί να το δει ανθρωπιστικά το θέμα αυτό, καθώς και αδυνατεί να  θεωρήσει ορθές τις καλές  προθέσεις των νησιωτών.Αυτό συμβαίνει είτε  γιατί φυτοζωεί εδώ στην πόλη, είτε γιατί ζορίζεται οικονομικά πολύ περισσότερο και δεν μπορεί να δει πέρα από τον εαυτό του, και φυσικά επειδή η ζεστασιά των ανθρώπινων σχέσεων έχει σχεδόν εκλείψει με αποτέλεσμα την έλλειψη ενδιαφέροντος για το συνάνθρωπό μας, δυστυχώς.....

>> :  ep
Να φύγουν ολοιιιιιιι

>> : bd
μόνο ρατσιστές δεν είμαστε....μάλλον το αντίθετο θα έλεγα...σε λίγο θα φύγουμε οι ίδιοι από την χώρα μας ως μειονότητα και θα την παραχωρήσουμε σε κάθε πάσης φύσεως μετανάστη τελικά δεν ξέρω ο Έλληνας είναι περισσότερο ανθρωπιστής από κάθε άλλο λαό....και στις δύσκολες στιγμές ξυπνάει μέσα του το αίσθημα της φιλανθρωπίας...το ξεχασμένο μας φιλότιμο..εκτός εξαιρέσεων φυσικά!!!!!!!!!!
πρέπει να φάμε και άλλα χαστουκάκια όμως για να ξυπνήσουμε από το ΄λήθαργο να γυρίσουμε στις ρίζες μας στην Ορθόδοξη ίστη μας να κοιτάξουμε ψηλά προς Τον Θεό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!τότε θα αρχίσουμε πάλι την ανοδική μας πορεία.....
σε κάλυψα??????????


>> : mp
Νομίζω ότι είναι δύσκολο να ζυγίζουμε την κατάσταση .Από τη μία έχουμε συνανθρώπους μας που αναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους λόγω πολέμου και να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη (η οποία τους εγκλωβίζει χωρίς τη θέλησή τους στην Ελλάδα) και από την άλλη ο ελληνικός λαός βρίσκεται (και με δικές του ευθύνες) σε πολύ δύσκολη περίοδο όπου δοκιμάζονται οι αντοχές του.Η ιστορία κάνει κύκλους.Το 1922 η Ελλάδα υποδέχτηκε πρόσφυγες αδερφούς μετά την καταστροφή της Σμυρνής οι οποίοι αντιμετωπισαν την ρατσιστική συμπεριφορά των ντόπιων μέχρι να γίνουν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.Σήμερα υποδεχόμαστε κατά χιλιάδες σε καθημερινή βάση ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και το βασικότερο (για την κλειστή σε πολλά σημεία ελληνική κοινωνία) διαφορετικής θρησκείας οι οποίοι από μια μερίδα συνανθρώπων μας θεωρούνται απειλή για τον πλανήτη.Σαυτό το σημείο εκδηλώνονται τα πρώτα σημάδια ρατσισμού και ξενοφοβίας ..Όμως οι συνάνθρωποί μας που συμμετέχουν ενεργά και ανιδιοτελώς στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να εξασφαλίσουν αυτοί οι άνθρωποι μια αξιοπρεπή (όσο γίνεται) παραμονή μέχρι να ολοκληρωθεί η καταγραφή και να συνεχίσουν το ταξίδι τους συνειδητοποιούν ότι στη θέση αυτών των ανθρώπων θα μπορούσε να είναι ο καθένας από εμάς..Άλλωστε ρατσισμός -λέει- είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι...Αλλά το θέμα μας δεν είναι να εξετάσουμε αν είμαστε ρατσιστές και σε ποιο βαθμό ..Ίσως θα έπρεπε να αναρωτηθούμε σε ποιο βαθμό είμαστε άνθρωποι ..''κι όλα αρχίζουν αλλιώς''......

>> : mk
Καλημέρα Αστέρια. Φυσικά και ήμαστε Ρατσιστές. Μη ξεχνάς ότι πάντα σαν Έλληνες είμαστε χωρισμένοι.   σε πόλεις κράτη ...Σε νησιώτες και Βλάχους. Σε Πρωτευουσιάνους και χωριάτες ή ...Πανωχωρούσους και κατωχωρούσους. Ανθρώπινο κουσούρι αλλά και ο Μεγαλοδύναμος εποίησε Άσπρους - Κίτρινους - Μαύρους Ερυθρόδερμους χα χα χααα... Από κει ξεκινά το κακό  Ο Πολύ καλός Λαός μας Πάντα πιο καλός από ότι επιτρέπεται ...Πονόψυχος σαν Μεσογειακός .... Ήταν πιο ανεκτικός στους ψυχρούς σαν φίδια Βορειοευρωπαίους. Δυστυχώς η πίεση και η απαξίωση εκ μέρους των τάχατες Ισχυρών μας έκανε να ξεσπάσουμε σε ανθρώπους πιο αδύναμους από εμάς. Στο θέμα των προσφύγων. Η Οικογένεια μου το 1914 - 1922- 1941, ακόμα και το 1949. ...Έζησαν σαν πρόσφυγες μακριά από τον Τόπο τους. Νοιώθω ...καταλαβαίνω και συμπαρίσταμαι σε αυτούς τους ξεριζωμένους. Για να τελειώνω φίλε μου ...Εδώ ξεχωρίζει ο ψυχικός κόσμος του καθένα μας.... Θέλω να λέγομαι μα και να είμαι Άνθρωπος

>> : ma
καθόλου ρατσιτσες σε σχεση με τα ευρωπαικα γαιδουρια. ειμαστε απειρως καλυτεροι ανθρωποι
το οτι υπαρχουν καποιοι φασιστες και μαλακες δεν αναιρει το προηγουμενο

>> : ss
Οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός και έχουν υποδεχτεί και βοηθήσει, στην πλειοψηφία βέβαια, τους μετανάστες.  Αν λάβουμε υπόψιν ότι ο Έλληνας βιώνει μια παραταιταμενη οικονομική κρίση, μπορούμε να συμπεράνουμε  ότι ο Έλληνας δίνει από το υστέρημα του για να προσφέρει στους Σύριους που βιώνουν τον δικό τους Γολγοθά.  διαφορά του Έλληνα σε σύγκριση με του Ούγγρου ή του Κροάτη στον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους την βλέπουμε στα πλάνα των ειδήσεων.  Τώρα, αν κάποιοι συμπολίτες μας δυσανασχετούν όταν βλέπουν ένα μεγάλο αριθμό αντρών, ηλικίας 18-30 ανάμεσα στα γυναικόπαιδα , αυτό δεν τους κάνει ρατσιστές!  Πως θα αλλάξει η κατάσταση στην Συρία αν άντρες που θα μπορούσαν να πολεμήσουν, εγκαταλείπουν με αυτόν τον τροπο την Χώρα τους και τα σπίτια τους.

>> : nr
Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην κρύβει μέσα του κάποιου είδους ρατσισμό. Άσε τι λέμε, τι αισθανόμαστε έχει σημασία. Και ναι, και οι Έλληνες είμαστε ρατσιστές και σε μεγάλο βαθμό μάλιστα.
Ρατσιστές με οτιδήποτε ξένο, είτε λέγεται εβραίοι, είτε μασόνοι, είτε μαύροι, είτε κινέζοι, είτε μουσουλμάνοι και δεν έχει τελειωμό.
Ξεχνάμε πως είμαστε ο πρώτος μεταναστευτικός λαός της ιστορίας, και συνεχίζουμε και σήμερα ακόμα να μεταναστεύουμε.
Και ενώ θέλουμε όλοι όπου πάμε, να μας υποδέχονται φιλικά, οι ίδιοι είμαστε εχθρικοί απέναντι σε άλλους που έρχονται στη χώρα μας, ή στη χώρα γενικά που ζούμε. Είναι περιπτώσεις, που είμαστε ρατσιστές ακόμα και με τους ίδιους τους συμπατριώτες μας. Γενικά, είμαστε ένας λαός, που δεν ταιριάζει με κανέναν απολύτως. Μονόχνωτοι και μονοφαγάδες.
Θα μου πείς, δεν υπάρχουν εξαιρέσεις; Βεβαίως και υπάρχουν, αλλά εγώ σου μιλάω για την πλειοψηφία. Και όποιος διαφωνεί, λέει ψέματα.
Αυτά είχα να πω.

>> : at
Οχι δεν είμαστε

>> : se
Μάλλον η κατάσταση που ζούμε μας κάνει λίγο. Στο βάθος πάντα νοιαζόμαστε και θα νοιαζόμαστε ... αυτή είναι η πάστα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν κοντά΄ένα αιώνα κάποιοι δικοί μας ήταν στη θέση τους. Κοιτούσα κάτι φωτο με το λιμάνι της Χίου όταν ερχόταν οι δικοί μας πρόσφυγες από απέναντι. Τι διαφέρει ; οι φωτογραφίες είναι έγχρωμες , ο πόνος και η απόγνωση στα μάτια τους ίδια. Αστα να πάνε ... το φιλότιμο το ξέρεις ?? βρες μου σε ποια άλλη γλώσσα υπάρχει όσο πιο λίγα λεφτά έχεις τόσο πιο πολύ έχεις από αυτό και τότε εισαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

>> :gn
Tο ερώτημα αν ο σημερινός Χιώτης έχει ρατσιστικά ένστικτα αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης των χιλιάδων προσφύγων θα κατευθύνει σε μια λανθασμένη κατάληξη αν δεν εξετάσει το νόμισμα από κάθε του πλευρά.
Η βαρύτητα της λέξης «ρατσιστής» θα αποδοθεί μόνο όταν ο διαχωρισμός σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους ίσχυε στην περίπτωση που ο Χιώτης αντιμετώπιζε υποτιμητικά το Σύρο, Αφγανό ή Πακιστανό ακόμα και τότε που στο νησί θα βρίσκονταν με όλη τη διπλωματική επισημότητα, ως επισκέπτης, τουρίστας. Τότε, εφόσον η συμπεριφορά μας ήταν εθνικά διαιρετική, ναι θα αποδίδονταν ρατσιστική συμπεριφορά.
Η αντιμετώπιση ενός πρόσφυγα δεν προσφέρεται για την  εξαγωγή αληθινού συμπεράσματος. Ο άνθρωπος συμπεριφέρεται με ανοχή και ανθρωπιστική διάθεση όσο ο πρόσφυγας δεν διασαλεύει τη δική του καθημερινότητα. Απ’ την ώρα που θα διαπιστώσει ότι η αρωγή προς τον συνάνθρωπο απειλεί τη δική του νηνεμία γίνεται πολύ πιθανή η διαφορετική προσέγγιση από το ίδιο ακριβώς πρόσωπο.
Ένα παράδειγμα: είναι δυνατόν την ίδια ανοχή προς τους πρόσφυγες να δείξει ένας οδηγός taxi, επωφελούμενος απ’ τις δεκάδες κούρσες καθημερινά για τη μετακίνηση προσφύγων, με το νεαρό αθλητή, όταν ακυρώνεται ο προγραμματισμός προπονήσεων του, αν οι πρόσφυγες παρέμεναν επί μέρες στο Κλειστό; Όχι φυσικά!
Η στάση του Χιώτη, επομένως, και του κάθε ανθρώπου δηλαδή, είναι συνήθως συνάρτηση του κατά πόσο ο νεοφερμένος στη ζωή του εμποδίζει τον ατομικό του σχεδιασμό ανάπτυξης ή τον ευνοεί. Αυτό διδάσκει η Ιστορία. Για αυτό και ορισμένοι επιμένουμε ότι η τοπική εξουσία – γιατί επιβάλλεται πια να πράττουμε χωρίς την κεντρική – οφείλει να εξετάζει λύσεις που δεν θα διαταράσσουν τη μέλλουσα καθημερινότητα του ντόπιου. Μόλις την παραβιάσουν φοβάμαι, όπως σε κάθε κοινωνία, ότι η κουβέντα θα γίνει … απ’ την άλλη πλευρά του νομίσματος.

>> : rx
 πιστευω οτι δεν ειμαστε ρατσιστες οσο οι μεταναστες ειναι μακρυα μας, δηλαδη εμεις που ζουμε μακρια απο τα νησια που δεχονται τις ορδες των μεταναστων, συμπονουμε ,κριτικαρουμε και ισως στην καλυτερη περιπτωση συλλεγουμε πραγματα απαραιτητα για να τους βοηθησουμε.,αν ομως οι μεταναστες θα ειναι στην πολη μας -στο χωριο μας τοτε πιστευω οτι θα κλεισουμε τις πορτες μας, τα ματια μας και τα αυτια μας, γιατι θα ειναι τοσο κοντα μας που θα κινδυνευουμε να μπουνε στο σπιτι μας...και λογω της κρισης  υπαρχει δυσπιστια και ενταση στις σχεσεις των ανθρωπων...ισως πιστευουμε οτι εμεις ποτε δεν θα βρεθουμε στην θεση τους, οπως οταν καποιος αντιμετωπιζει ενα προβλημα υγειας και λεμε οτι δεν θα συμβει σε εμας..μην ξεχναμε ομως οτι και οταν βλεπαμε και αλλες χωρες να χρεοκοπουν και να λαμβανονται σκληρα οικονομικα μετρα λεγαμε "σιγα αυτο δεν θα συμβει και σε εμας"και ομως συνεβη...και οπως ελεγαν και οι αρχαιοι ημων προγονοι «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε»...












Share:

6 σχόλια:

  1. Μπράβο για το άρθρο σας η καινούρια συνεργάτης σας τα σπάει κ Αστεριε !! Δεν ξέρω πως την διαλέξατε αλλά είναι κορυφή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι ευτυχώς και κάποιος να εξήγησή τι και πως μπράβο σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΟΥΜΠΙΝΗ1/11/15 22:00

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ..ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗ..ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/11/15 22:13

    Πω πω τι ζείτε εκεί πέρα ρε παιδιά; Έτσι που το θέτεις κοπελιά έχεις απόλυτο δίκαιο και δεν ξέρω εάν ήμουνα στη θέση σας τι θα έκανα το βλέπουμε στην TV και μας πιάνει η ψυχή μας αλλά από την άλλη ....

    Κατερίνα Παπαγάλου και μένουμε Λαμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΡΟΥΜΠΙΝΗ1/11/15 22:38

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΡΘΡΟ..ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΟΠΤΙΚΗ..ΠΑΝΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ Αστέριε για τη συμμετοχή μου στην έρευνα. Ας γίνει το blog σου Ελεύθερο Βήμα έκφρασης Λόγου και σκέψης. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων μπορείς να βρεις την αλήθεια . Καλό κουράγιο και Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts