Φιλανθρωπία ή εθελοντισμός; ~ katarraktisvillage

Φιλανθρωπία ή εθελοντισμός;

  Και αφού μιλήσαμε για το ρατσισμό σε προηγούμενο άρθρο, πάμε και λίγο παρακάτω. Τελικά, εμείς οι Έλληνες είμαστε φιλάνθρωποι τέλος πάντων ή όχι; Και εδώ έρχεται η σύγχυση. Τι είναι φιλανθρωπία και τι εθελοντισμός; Γιατί πολλοί άνθρωποι τυχαίνει να συγχέουν τις δύο αυτές έννοιες, χωρίς να βλέπουν τις μεταξύ τους διαφορές.
  Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη, η οποία προτρέπει τους ανθρώπους να γίνουν ενεργοί πολίτες στην κοινωνία με το να αξιοποιούν τον ελεύθερό τους χρόνο ή ακόμη και τη γνώση τους σε δράσεις προς όφελος των άλλων και πάντα ανιδιοτελώς. Γίνονται με τον τρόπο αυτό ενεργοί πολίτες μέσα στο οικείο κοινωνικό περιβάλλον τους, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, του μορφωτικού τους επιπέδου και της οικονομικής κατάστασής τους. Και έως αυτό το σημείο θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι δύο αυτοί όροι ταυτίζονται. Όμως, ο εθελοντισμός στις μέρες μας δε σταματάει εδώ. Η φιλανθρωπία  στηρίζεται περισσότερο στην έννοια της αγάπης και πηγάζει κυρίως από τον οίκτο που νιώθει κάποιος για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συνάνθρωπός του. Ο εθελοντισμός απεναντίας δε στέκεται σε κανενός είδους οίκτο, αλλά αντιμετωπίζει ισότιμα το συνάνθρωπο, θεωρώντας την κατάστασή του ως μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που πρέπει με κάποιον τρόπο να αντιμετωπίσει και με κατάλληλους τρόπους να  


ξεπεράσει. Έτσι λοιπόν σαν έννοια ξεφεύγει από τα στενά όρια της φιλανθρωπίας και προχωράει λίγο παραπέρα. Φυσικά και εμπεριέχει την ανιδιοτελή προσφορά στο συνάνθρωπο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. 
  Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής, που, μέσα από την κοινωνική συμμετοχή και προσφορά, προάγει τον πολιτισμό και εξημερώνει τα πάθη μας. Προϋποθέτει γνώση, εξειδίκευση, δράση, επικοινωνία, σεβασμό και πάνω απ’ όλα συνεργασία. Κανένας συνάνθρωπος μας δεν είναι κατώτερος κανενός. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι υποχρέωσή όλων μας. Η αλληλεγγύη και η φιλανθρωπία πηγάζουν από αυτό ακριβώς το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

  Βλέποντας, λοιπόν, την δυστυχία και τον πόνο γύρω τους οι κάτοικοι των Οινουσσών θεώρησαν καθήκον τους να προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους, με όποιον τρόπο ο καθένας μπορεί, σε όλους εκείνους τους μετανάστες, που κατά καιρούς κατακλύζουν το νησί. Δημιούργησαν για το λόγο αυτό μία μικρή εθελοντική ομάδα, η οποία σε συνεργασία με τον Δήμο και το Λιμενικό Σταθμό Οινουσσών προσπαθεί ενεργά να συνδράμει στην αντιμετώπιση ή, έστω, στη βελτίωση της υπάρχουσας τραγικής κατάστασης με ρούχα, φαγητό, φάρμακα, ιατρική περίθαλψη κτλ.

  Ο εθελοντισμός δεν απορρέει από τον οίκτο μας γι αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν είναι κατώτερος κανενός. Μη ξεχνάμε πως και οι πρόγονοί μας υπήρξαν κάποτε στην ίδια τραγική θέση. Ο εθελοντισμός  είναι υποχρέωσή μας αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι. 





Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts