Η “Αμαζόνα του Πόντου και της Μακεδονίας” στην Χίο ~ katarraktisvillage

Η “Αμαζόνα του Πόντου και της Μακεδονίας” στην Χίο

Θα ξεκινήσω μόνο λέγοντας ότι ειδική τιμή για μένα μιας και οι προ-παππούδες μου ήταν από την Σαμψούντα του πόντου!!

Η Σεβάς Χανούμ Δυνατή και μόνη.
Κρατώντας από τη Σαμψούντα του Πόντου, γεννημένη στα Kοκκινόγεια
της Δράμας.
Κι από κει στη Θεσσαλονίκη κι από κει στην Αθήνα.
Μικρό κορίτσι.
Απένταρη, με μόνο κεφάλαιο την ιερή μανία του ρεμπέτικου.
Στο πάλκο όπως και στη ζωή.
Ο άγονος έρωτας με τον Καζαντζίδη.
Η τρελή περιπέτεια με ένα διάσημο τραγούδι χωρίς τέλος.
Η Βάθη, η Ομόνοια, ο Τζίμης ο Χοντρός, η Τριάνα του Χειλά.
Τα άνθη του κακού.
Οι απαγορευμένες ουσίες.

 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΄΄ΑΡΤΙΟΝ΄΄

Παραδίδοντας τη σκυτάλη το παλαιό Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΑΡΤΙΟΝ” στο νέο, παρουσιάζει για τα μέλη και τους φίλους του τη θεατρική μουσική παράσταση “Σεβάς Χανούμ – η Ωραία του Πέραν”, βασισμένη στο θεατρικό μονόπρακτο του Γιώργου Χρονά, ο οποίος ευγενικά παραχώρησε το δικαίωμα παρουσίασής του στο “ΑΡΤΙΟΝ”.
Το μουσικό μονόπρακτο, έχει ως θέμα του τη ζωή και το έργο της θρυλικής τραγουδίστριας Σεβάς Χανούμ, η οποία αυτοσυστηνόταν ως “Αμαζόνα του Πόντου και της Μακεδονίας” και υπήρξε μια από τις ωραιότερες φωνές του λαϊκού, τραγουδιού ιδιαίτερα τη χρυσή περίοδο της δεκαετίας του ΄50. Το πρώτο της τραγούδι στη δισκογραφία ήταν το αγαπημένο όλων “ Όμορφη Πειραιώτισσα” του Κώστα Καπλάνη, στη διαδρομή της όμως συνεργάσθηκε με τον Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Βαγγέλη Περπινιάδη, τον Μανώλη Χιώτη, τη Μαρίκα Νίνου και άλλους, ενώ οι εμφανίσεις της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό είχαν τεράστια επιτυχία.
Την ιδιαίτερη και πολυτάραχη ζωή της, έτσι ακριβώς όπως την εξομολογήθηκε στον Γεώργιο Χρονά, στιγμάτισε η καλλιτεχνική και ερωτική σχέση της με τον Στέλιο Καζαντζίδη, αλλά και η εξάρτησή της από απαγορευμένες ουσίες, ενώ παράλληλα η ίδια άνοιξε στον αγαπημένο τραγουδιστή την “πόρτα” του μουσικού πλούτου των Αραβικών Χωρών.
Η παράσταση του “ΑΡΤΙΟΝ” της οποίας την επιμέλεια και σκηνική σύνθεση υπογράφει η Βάσω Κριτάκη, παρουσιάζεται σε 


συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Ποντίων Χίου και τον Σύλλογο Θρακών και Μακεδόνων Χίου την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, στις 8 μ.μ. στη μουσική ταβέρνα “Παράγκα”, που ευγενικά παραχώρησε το χώρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά πριν και μετά την παράσταση υπάρχει η 



δυνατότητα να απολαύσετε το ποτό και τα όμορφα μεζεδάκια της “Παράγκας” με προτροπή να κρατήσετε εγκαίρως θέση.
Στο μουσικό θεατρικό έργο πρωταγωνιστούν η Πελαγία Κοντού, η Αφροδίτη Πρωϊου και ο Παντελής Μωϋσάκης, ενώ στη μουσική πλαισίωση είναι ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (μπουζούκι), ο Μίμης Μαυρίκης (κιθάρα), ο Ανέστης Αραμπατζής και η Βάσω Κριτάκη (τραγούδι).

Με τη σιγουριά ότι θα περάσετε όμορφα με την ιστορία και τα τραγούδια της “Σεβάς Χανούμ”, σας περιμένουμε την Κυριακή, ευχαριστώντας σας για την υποστήριξή σας στις εκδηλώσεις μας, όπως και όλους όσους συνέβαλαν στην παρουσίαση και την προβολή της.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts