Εκδρομή στο ΠΥΡΓΙ με το Σχολείο !! ~ katarraktisvillage

Εκδρομή στο ΠΥΡΓΙ με το Σχολείο !!


Μια Μέρα θαυμάσια!!!! Ενα λεωφορείο ασφυκτικά γεμάτο!! Μαγιό πετσέτες και μια μέρα ξενοιασιάς!!
Ποιο κάτω θα σας πω λίγα λόγια για το Πυργί για να μαθαίνουν και η φίλοι επισκέπτες που επισκέπτονται το μπλοκ !!




  Προτού όμως αυτό θα σας πω μερικά πραγματάκια που μου είπανε!!




Ας αρχίσουμε από το ποιο σοβαρό το οποίο δεν είναι και καθόλου ωραίο και το βιώνουμε και εμείς στο Χωριό μας με τον Αργέντη (εκκλησία) με το αφήνοντας την στα χέρια της αρχαιολογίας, βέβαια η Δικιά μας καταρρέει αλλά στο Πυργί η εκκλησία των ΑΓ Αποστόλων χέρι άκρας υγείας αλλά λουκέτο!!! Και ήταν το πρώτο πράγμα που είπα σε όλους όταν ανεβήκανε στο λεωφορείο είχα βλέπετε διαβάσει το Κουνουπι PRESS απλά εκεί τα παιδιά τα είπανε  πιο καλά (στο τέλος θα σας βάλω των σύνδεσμο να διαβάσετε το άρθρο στο κουνουπι press!!





 Το επόμενο φοβερό !!!!!!! 10 η ώρα όλοι καφενείο, για τους άντρες μιλάμε ε!! Βρε δεν πα να;;;;; 
Και ότι η άνδρες πάντα κάθονται στο Γαϊδουράκι και η γυναίκες με τα πόδια !!






Μόνος στο Παραδοσιακό καφενείο!!

 Το απόλαυσα καφεδάκι σε μπρικάκι και γλυκό Μανταρίνι!!!

Και φρέσκα ψαράκια!!



 Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα και συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων, κατά την αρχαία εποχή αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).




 Και όπως λέει και η γιαγιάκα ακόμα πλέκει για να έχουν ενθύμια τα παιδιά γιατί η σημερινές νέες δεν το πιάνουν!!








Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της Χίου. Είναι πλουσιότατο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Bρίσκεται στην ανατολικό-μεσημβρινή πλευρά του λόφου Πατέλλα, είναι ωοειδές, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του. Επειδή ελάχιστα πλήγηκε από τον σεισμό του 1881 διατηρεί και εσωτερικά τη μεσαιωνική του όψη.







 Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα και συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων, κατά την αρχαία εποχή αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες).




 Έχει μεγάλη τετραγωνική πλατεία (λιβάδι) στην οποία γίνονται τα πανηγύρια του χωριού και πολλούς ναούς, από τους οποίους ξεχωρίζει ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου που εορτάζεται στις 15 Αυγούστου, στο πανηγύρι της οποίας έρχονται πάρα πολλοί επισκέπτες από τη Χίο και την Αθήνα για να θαυμάσουν τον Πυργούσικο χορό ο οποίος είναι ιδιόμορφος, γρήγορος και ορμητικός και αποτελείται από βηματισμούς μικρούς και γρήγορους προς τα εμπρός, προς τα πίσω και προς τα πλάγια. Χορεύεται από τρεις χορευτές , δύο άντρες και μια γυναίκα στη μέση η οποία κρατιέται «αγκαζέ» από τους δύο καβαλιέρους από τη μια και την άλλη πλευρά.
Το Πυργί ονομάστηκε έτσι από το μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς.











Στιγμές Χαλάρωσης 
Εχουμε και ντροπές!! 
Και απειλές !!

 Και το μπανάκι μας






Και του Χρόνου!!!!!!!!!!!!! 

            
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts