Μαστίχα: VS Κύπρος!!! ~ katarraktisvillage

Μαστίχα: VS Κύπρος!!!



Το είδαμε εδώ!!

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Η πρώτη γραπτή αναφορά προέρχεται από τον Ηρόδοτο, που κάνει λόγο για το «ρητινώδες αποξηραμένο υγρό που ρέει από τον φλοιό του μαστιχόδεντρου» και το οποίο μασούσαν οι αρχαίοι έλληνες, ενώ είχαν είχαν επινοήσει με αυτό και πολλές ιατρικές συνταγές.


Η αντιφλεγμονώδης δράση της μαστίχας Χίου, που περιέχει ελεανολικό και ολεανολικό οξύ, έχει αποδεδειγμένα πολύ καλή δράση στην επούλωση και πιο συγκεκριμένα σε φλεγμονές που προέρχονται από κολίτιδα, έλκος, γαστρίτιδα και περιοδοντίτιδα, ενώ παράλληλα εμποδίζει και συμπτώματα σαν κι αυτά της δυσπεψίας ή του τυμπανισμού, παρενέργειες από την κατανάλωση τροφών. Και υπάρχει εξήγηση. Το μάσημα της μαστίχας και τα οξέα που περιέχονται σ' αυτήν, διευκολύνουν την αυτόματη έκκριση σιέλου και την απελευθέρωση των γαστρικών υγρών.

Τελευταίες μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ αναφέρουν ότι ακόμη και σε ελάχιστες δόσεις ( 1 m.g. ημερησίως για 2 εβδομάδες ) η κατανάλωση μαστίχας μπορεί να θεραπεύσει το
πεπτικό έλκος που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενώ έχει ευεργετική δράση και στο ήπαρ, διευκολύνοντας την αποτοξινωτική δραστηριότητα αυτού του οργάνου. Και όχι μόνο. Στην ίδια έρευνα αποδείχθηκε ότι μειώνει τα ποσοστά της LDL κακής χοληστερόλης και ως εκ τούτου ελαττώνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σε άλλη σύγχρονη επιστημονική έρευνα, ( η οποία ήταν και η πρώτη που απομόνωσε και ταυτοποίησε το ολεανολικό οξύ), επιβεβαιώνεται η αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση της μαστίχας, ενώ το ουρσολικό οξύ που επίσης περιέχεται στη μαστίχα, αποδείχθηκε ότι έχει σημαντική λιποδιαλυτική δράση, αλλά και ισχυρή δράση κατά των - πάσης φύσεως - ιών.

Η πιο συνηθισμένη χρήση της μαστίχας - κι αυτή που γνωρίζουν οι περισσότεροι, συνδέεται με την στοματική υγιεινή. Σε οδοντόκρεμες, διαλύματα πλύσης, ή ακόμη και η απλή μάσηση μαστίχας Χίου, προσφέρει - εκτός από καθαρή αναπνοή- ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των ιστών μεταξύ των δοντιών και των ούλων και προφυλάσσει από τον σχηματισμό πλάκας ή άλλων περιοδοντικών παθήσεων.

Το μαστιχέλαιο, παράγωγο της μαστίχας, στην σύγχρονη κοσμετολογία χρησιμοποιείται για την παραγωγή σκευασμάτων που προορίζονται για την ενίσχυση της τριχοφυΐας και την προστασία του τριχωτού της κεφαλής από ερεθισμούς. Επιπλέον, οι εταιρείες καλλυντικών και αρωμάτων χρησιμοποιούν το μαστιχέλαιο, σαν αιθέριο έλαιο που είναι, στην παρασκευή αρωμάτων και κρεμών προσώπου, ενώ το ουρσολικό οξύ, μεταξύ των άλλων, αποκαθιστά, όπως έχει αποδειχθεί, τις δομές κολλαγόνου και την ελαστικότητα του δέρματος, μειώνοντας έτσι το χρόνο γήρανσής του.

Και τέλος, κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι: Η προσθήκη μαστίχας στο ποτό ( λικέρ ή ούζο) , περιορίζει την βλαπτική δράση της αλκοόλης ( οινοπνεύματος ).

Άρα, παραφράζοντας τη φράση, εκτός από το μήλο... τον γιατρό τον κάνει πέρα, η καθημερινή μάσηση μαστίχας, κυρίως στην ακατέργαστη μορφή της (κρύσταλλοι ή 'δάκρυα' μαστίχας) αλλά και με τη μορφή σκόνης, κουφέτων (τσίχλας) ή μαστιχέλαιου. Κι ας μην ξεχνάμε, η μαστίχα Χίου αποτελεί προϊόν μοναδικό και λόγω της αποκλειστικής προέλευσής της, καθώς το μαστιχόδενδρο ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου.
Δια δώστε το!!
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts