ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ «Τα δάκρυα του Αιγαίου» ~ katarraktisvillage

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ «Τα δάκρυα του Αιγαίου»


    ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΝΙΚΗΣ Ν. ΚΕΦΑΛΑ
Αναρτήθηκε από Δ.Α.Κ.Ε. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ


Το Καλοκαίρι που πέρασε είδαμε ένα θησαυρό της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς να γίνεται στάχτη! Οι πυρκαγιές που κατέκαιγαν για τρεις ημέρες το νησί της Χίου, αφάνισαν πολλά μαστιχόδεντρα, πλήττοντας την οικονομία του νησιού. Η φωτιά «αφαίρεσε» στο πέρασμα της το 53% της παραγωγής μαστίχας και μαζί, τις ελπίδες των καλλιεργητών για έξοδο από την βαθιά κρίση! Η αναγέννηση της πληγείσας περιοχής θα είναι χρονοβόρος, αφού από τα μαστιχόδεντρα που φυτεύονται, μόνο ένα 10% «πιάνει» και αποδίδει σε 5 - 7 χρόνια.
Το μαστιχόδεντρο ή σχίνος είναι θάμνος αειθαλής,ύψους 2 - 3 μ. αναπτύσσεται αργά και παίρνει την τελική του μορφή σε 40 - 50 χρόνια. Είναι ανθεκτικό φυτό, ευπαθές μόνο στην παγωνιά και την...
κακομεταχείριση. Φυτρώνει στις παραμεσόγειες περιοχές, αλλά μόνο στη Νότια Χίο «δακρύζει»! 


Τα ευωδιαστά δάκρυα του έχουν κατακτήσει τον κόσμο εδώ και 2.500 χιλιάδες χρόνια «τραβώντας τον από την μύτη»... Συμμετείχαν στα οργιώδη φαγοπότια των Ρωμαίων, έσταξαν στα σκευάσματα των Αράβων γιατρών, τρύπωσαν σε μοναστήρια, χαρέμια και κουζίνες ευγενών, πριν βυθιστούν στο
παγωμένο νερό παριστάνοντας το «υποβρύχιο» της παιδικής μας ηλικίας...
Σύμφωνα με τους Χιώτες παραγωγούς, τρία είναι τα μυστικά της επιτυχίας: Το μικροκλίμα του νησιού (ήπιοι Χειμώνες -ξηρά Καλοκαίρια) που βοηθάει στο «στέγνωμα» της μαστίχας, ο «ευγονισμός», η διασταύρωση δηλαδή και ο πολλαπλασιασμός των δέντρων που παράγουν την καλύτερη ρητίνη και τέλος η σωστή διαχείριση του προϊόντος από τους αρχαίους Χίους, οι οποίοι εισήγαγαν και επέβαλαν το προϊόν στην αγορά. Κάθε χρόνο θα γίνει κλάδεμα και μετά «κέντημα» (Ιούλιο - Αύγουστο) με το «κεντητήρι» και μετά «στρώσιμο» του κυκλικού «τραπεζιού» (ασπρόχωμα πατημένο) και μετά... η ροή των πολύτιμων σταγόνων που αρχικά είναι μάλλον πικρές αλλά με μοναδικό άρωμα!
Υστερα από 15 - 20 ημέρες η μαστίχα στερεοποιείται και μαζεύεται με το «τιμητήρι» ξεκινώντας από τα μεγάλα κομμάτια (πίτες) και τις χοντρές σταγόνες. Τελευταίες θα μαζευτούν οι «δακτυλιδόπετρες», δηλαδή οι σταγόνες που έχουν μείνει στα κλαδιά. Η μέση ετήσια απόδοση είναι 150 - 180 γρ. μαστίχας/δένδρο.
Οι γυναίκες, από το Φθινόπωρο ως την Ανοιξη, αναλαμβάνουν το «πάστρεμα», καθαρίζουν δηλαδή κόκκο-κόκκο την μαστίχα από τις ξένες ύλες.
Στα μαστιχοχώρια, η παραγωγή μαστίχας αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής ζωής καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Το σύνολο της παραγωγής μαστίχας επεξεργάζεται, συσκευάζει και εμπορεύεται διεθνώς η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Σήμερα οι επιστήμονες, καταξιώνουν την πρώτη φυσική τσίκλα των αρχαίων, επιβεβαιώνοντας την συμβολή της στη στοματική υγιεινή, στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας, την δράση της κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος, των μικροβίων και των φλεγμονών. Έτσι, κατέχει σπουδαία θέση στον κλάδο των τροφίμων,των ποτών, των φαρμάκων, των καλλυντικών και των αρωμάτων.
Το 80% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Ινδία.

Tip
Αν σας προσφέρουν φρέσκια μαστίχα συνδυάστε σκληρά και μαλακά δάκρυα, ώστε να μην κολλάει στα δόντια και να μασιέται ευχάριστα.                                                            

ΔΑΚΕ ΚΑΒΑΛΑΣ       
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts