Που το πάει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγων ;; ~ katarraktisvillage

Που το πάει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγων ;;

Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω λέει κάποιες αλήθειες. Το έγραψαν 4 νέα παιδιά, αντιπρόσωποι των συνεταιρισμων Πυργίου, Αρμολίων , Νενήτων Και Μέσα Διδύμας.

Για να ανοίξουν λίγο τα μυαλά σας ορισμένοι..


Η ερώτηση μου απλή, οι άλλοι αντιπρόσωποι είναι ευχαριστημένη με την όλοι κατάσταση;;


Και επίσης σε λίγες μέρες.... ψάχνω κάτι ακόμα, και μετά εάν βγει αληθινό εκεί θα γίνει χαμός.....πολλά δεδομένα (έρχονται-μαζεύω) υπομονή....... λιγάκι ακόμα.........

Διαβάστε την επιστολή

«Η παρούσα επιστολή – πρόσκληση συντάσσεται με αφορμή τα όσα παράλογα και υποκριτικά διαπράχθηκαν κατά τις τρείς τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις της ΕΜΧ τα οποία αν δεν υπονόμευαν την ίδια την ύπαρξη της ΕΜΧ, θα αποτελούσαν το απόλυτο όριο της γελοιότητας και παραφροσύνης ως προς τη λειτουργία του Οργανισμού που όλοι μας - είτε ως μέτοχοι – συνεταιριστές, είτε ως εργαζόμενοι στο συνεταιρισμό είτε εμείς ως αντιπρόσωποί σας, καλούμαστε να περιφρουρήσουμε.


Πριν ιστορίσουμε τα γεγονότα τα οποία αυταπόδεικτα θα δώσουν στον καθένα σας το δικαίωμα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα, ας μεταφερθούμε μερικούς μήνες πίσω,όταν με αφορμή, τα παράλογα όρια παράδοσης μαστιχιού, που έθεσε η Διοίκηση για το 2015, ανάγκασαν μερικούς από εμάς για πρώτη φορά στη ιστορία του Οργανισμού να αμφισβητήσουμε την πεφωτισμένη ηγεσία της ΕΜΧ και με τη βοήθειά σας να προκαλέσουμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων μας.
Τα όρια άλλαξαν με τρόπο που και οι παραγωγοί δε θα ξεπουλούσαν την παραγωγή τους έπειτα από τις συνεχείς βροχές που δεχτήκαμε, αλλά και τα οικονομικά αποτελέσματα της Ένωσης δεν θα επιβαρύνονταν σημαντικά, στοιχεία τα οποία και αποδείξαμε.
Για να συμβεί αυτό αναγκαστήκαμε να εκτελέσουμε σενάρια ποιοτικών κατηγοριών, να ανατρέξουμε σε μέσες τιμές, να δούμε τα ποσοστά απωλειών παραγωγής από τη βροχή αλλά και τις νέες καλλιέργειες που μπήκαν σε λειτουργία.


Στην τότε συνεδρίαση, να θυμίσουμε ότι ενώ λοιδορηθήκαμε ότι πάμε να καταστρέψουμε την ΕΜΧ κοιτάζοντας το πρόσκαιρο κέρδος μας, αποδείξαμε δυστυχώς πόσο γυμνός ήταν ο βασιλιάς – Διοίκηση.

Το οικονομικό τμήμα δεν έλαβε ποτέ εντολή από τη διοίκηση (όπως θα συνέβαινε σε κάθε άλλο


οργανισμό του μεγέθους της ΕΜΧ) να εκτελέσει εναλλακτικά σενάρια τιμών και έτσι η διοίκηση χωρίς καμία προετοιμασία απλά για να «σπάσει» την ενότητά μας, υιοθέτησε άλλη πρόταση «εκ του γονάτου γραφόμενη» από την αρχική που είχε αποστείλει με την εγκύκλιο παράδοσης μαστίχας 2015, χωρίς ούτε μία υποτυπώδη οικονομική ανάλυση επιπτώσεων.
Τα αποτελέσματα της τότε συνεδρίασης απλώς αποτελούν πλέον ιστορία η οποία και δυστυχώς μας δικαίωσε αφού και με τα νέα όρια η μέση τιμή που λάβαμε ήταν μικρότερη κατά 1 € από εκείνη της προηγούμενης χρονιάς παρά τα αυξημένα κόστη της παραγωγής μας (αγορά νέας ποσότητας ασπροχώματος, αυξημένα εργατικά καθαρισμού των σχίνων από τα σκουπίδια της βροχής, αυξημένες ώρες καθαρισμού του μαστιχιού).


Αφού αφήσουμε όμως αυτή τη μικρή ιστορία πίσω μας, ας δούμε τι συνέβη στις τρείς τελευταίες (μία τακτική και δύο έκτακτες) συνεδριάσεις της ΕΜΧ.
Στην τακτική Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού πέραν του θέματος της έγκρισης των οικονομικών πεπραγμένων της Διοίκησης, δέσποζε το θέμα της έγκρισης πώλησης του οικοπέδου στο Σελέπερο Καλλιμασιάς όπου και μέσα σε αυτό υπάρχει το εργοστάσιο της MEDITERRA ΑΕ και το πρώην κυτιοποιίο της ΕΜΧ – το φιλέτο δηλαδή της περιουσίας της ΕΜΧ, προς την ίδια τη θυγατρική μας τη MEDITERRA ΑΕ.
Στην έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΜΧ, σκόπιμα όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, απέσυρε το θέμα με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει ο εκτιμητής να διαμορφώσει άποψη για την τιμή του ακινήτου και ενώ ήδη στα πηγαδάκια έξω από τη συνεδρίαση συζητιόταν η τιμή που και τελικά προτάθηκε και ψηφίστηκε εκ των υστέρων. Η πρόταση θα επανεξετάζονταν σε έκτακτη συνεδρίαση μαζί με άλλα θέματα που τυχόν δεν θα συζητιόταν στην τακτική συνέλευση.

Στη συνέχεια και ενώ όλοι περιμέναμε την έκτακτη Γενική Συνέλευση το νωρίτερο μετά την 15 Σεπτεμβρίου 2015 αφού είναι γνωστό ότι οι πραγματικοί μαστιχοπαραγωγοί αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στην αιχμή της παραγωγικής μας δραστηριότητας, προσκληθήκαμε στις 18 Ιουλίου να παραστούμε σε έκτακτη Γενική Συνέλευση με βασικό θέμα τη έγκριση πώλησης οικοπέδου στο Σελέπερο Καλλιμασιάς.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν υπήρξε απαρτία (41 παρόντες) και σύμφωνα με το καταστατικό αυτή επαναλαμβάνεται μετά από μία εβδομάδα την ίδια ώρα. Σε αυτή τη συνεδρίαση (18/07/2015) όσοι συμμετείχαμε λάβαμε τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΕΜΧ ότι θα εισηγούνταν ακύρωση της συζήτησης του θέματος εφόσον οι προσερχόμενοι σε αυτή θα ήταν λιγότεροι από 41 αλλά παρά ταύτα στην επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου με μόνο 33 παρόντες αποφασίστηκε με 21 ναι 9 όχι 3 παρών το ξεπούλημα του οικοπέδου μαζί με τα κτίσματα εντός αυτού στην εξευτελιστική τιμή των 150.000 €.

Ας κάνουμε όμως μία μικρή οικονομική ανάλυση γιατί θεωρούμε ξεπούλημα τη συγκεκριμένη τιμή.
Το 2006 η ΕΜΧ υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης στη MEDITERRA AE του συγκεκριμένου οικοπέδου για 20 έτη με ενοίκιο 30€ μηνιαίως με ένα και μόνο όρο:

ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΝΕΓΕΙΡΕΤΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΜΧ ΜΕ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ Ο ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΓΕΙΡΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΩΣΗ.

Η MEDITERRA ΑΕ στη συνέχεια εντάχθηκε σε δύο αναπτυξιακούς νόμους σύμφωνα με τους οποίους η αξία του κτιρίου που ανεγέρθη με τον περιβάλλοντα χώρο ανήλθε στο ποσό των 1.000.000 €.
Σε δέκα χρόνια από σήμερα δηλαδή, η ΕΜΧ θα είχε στην κατοχή της το 100% του συγκεκριμένου ακινήτου και θα έγραφε στον ισολογισμό της τη συγκεκριμένη αξία ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική της θέση.
Αντί αυτού προτιμήθηκε να πωληθεί όχι μόνο αυτό τα ακίνητο αλλά και το διπλανό κυτιοποιίο έναντι 150.000€.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Προς επιβεβαίωση της παραπάνω άποψή μας έρχεται να προστεθεί και η θέση του εκπροσώπου του βασικού μετόχου των ιδιωτών στη MEDITERRA A.E., όταν το συγκεκριμένο θέμα αγοράς του οικοπέδου ήρθε προς εξέταση στο ΔΣ της εταιρείας το Μάιο του 2015.
Ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος, γνώστης της εύλογης αξίας των ακινήτων και του οικοπέδου, αντιτάχθηκε σε μία τέτοια κίνηση καθώς θεώρησε ότι η τιμή που θα προτείνονταν από την ΕΜΧ θα ήταν αδύνατο να καλυφθεί από τη MEDITERRA AE, ενώ σήμερα έπειτα από αυτή την πρόταση των 150.000€ σαφώς και συναινεί στην αγορά του οικοπέδου και την ακόμα μεγαλύτερη ανεξαρτητοποίηση της εταιρείας από τη «μαμά» ΕΜΧ.

Κατόπιν των ανωτέρω και καθιστώντας σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εμείς είμαστε υπέρ της ενίσχυσης της θυγατρικής μας αλλά υπό τον έλεγχο και με τη συναίνεση των δράσεών της από την ΕΜΧ, καθώς ουσιαστική εξασφάλιση για τον έλεγχο της εταιρίας είναι η ιδιοκτησία του κτιρίου, διατυπώνουμε τα παρακάτω ερωτήματα προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις:

Προς τους συνεταιριστές της ΕΜΧ: Αγαπητοί αγρότες, όλοι εμείς που ξέρουμε τι σημαίνει να κουτουλάς το κεφάλι και την πλάτη σου στους σκίνους, να μετράς κάθε γονάτισμα μπροστά στο δέντρο κάθε φορά που κεντάς ή μαζεύεις, ποια πρέπει να είναι η θέση μας απέναντι σε αυτή την κατάσταση;

Η ΕΜΧ δεν είναι ιδιοκτησία μας, αποτελεί κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο, δεν τη φτιάξαμε εμείς, απλώς βρισκόμαστε σε ένα σημείο το χρόνου, μέτοχοι και διαχειριστές της, μέχρι κάποιοι άλλοι, ίσως τα παιδιά μας, να πάρουν τη θέση μας.

Αν πέρσι για ένα ασήμαντο θέμα – μία βροχόπτωση, αντιδράσαμε με τον τρόπο που περιγράψαμε στην αρχή, ποια θα πρέπει να είναι η αντίδρασή μας όταν ξεπουλάνε ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά μας στοιχεία σε μία τέτοια τιμή;


Προς το Σύλλογο εργαζομένων στην ΕΜΧ: Αγαπητοί φίλοι, όλοι εσείς που εργάζεστε, κοπιάζετε και δίνετε τις δικές σας μάχες για να είναι η Ένωση εδώ που βρίσκεται, πόσο μακρινό σας φαίνεται το παρακάτω σενάριο:

Η MEDITERRA AE λόγω αδυναμίας δανειακής χρηματοδότησης εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων της οικονομίας μας, ζητάει κεφάλαια για ενίσχυση του δικτύου διανομών της προκειμένου να μπορεί να διοχετεύσει την παραγωγή μαστίχας της ΕΜΧ και η μόνη ορατή λύση αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων της.
Η ΕΜΧ γνωρίζουμε ότι δε μπορεί να μπει πχ σε μία αύξηση ενός ή δύο εκατομμυρίων € άρα ή θα πρέπει να στραφεί στους μαστιχοπαραγωγούς που πλέον φυτοζωούν ή να απολέσει το δικαίωμά της.
Τότε που λέτε ότι θα διαμορφωθεί το 49% του ιδιώτη στη MEDITERRA A.E. και ποιος θα διαχειρίζεται το έτοιμο δίκτυο διανομής που τώρα είναι δικό μας;


Προς το Δ.Σ. της ΕΜΧ: Κύριοι σας καλούμε πριν υλοποιήσετε την απόφαση πώλησης των ακινήτων της Καλλιμασιάς να αναγνώσετε προσεκτικά το άρθρο 29 του καταστατικού της ΕΜΧ. Ο καθένας είναι πλέον υπεύθυνος για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του.


Υ.Γ.: Την ερχόμενη εβδομάδα το Δ.Σ. της Ε.Μ.Χ. θα κληθεί να αποφασίσει για τη μετατροπή 5 συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε αορίστου. Αναμένουμε με ενδιαφέρον να μάθουμε την οικονομική επιβάρυνση που συνεπάγεται αυτό καθώς και την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης τη δεδομένη την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Μετά τιμής


Νεκτάριος Λυμπέρης, αντιπρόσωπος Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Νενήτων

Κων/νος Νεαμονίτης, αντιπρόσωπος Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Μ. Διδύμας

Νίκος Ρικανιάδης, αντιπρόσωπος Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Αρμολίων


Γιώργος Τούμπος, αντιπρόσωπος Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών Πυργίου»

Απο το http://mastixi.blogspot.gr/
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts