Η Αιγνούσα στα γιορτινά της ~ katarraktisvillage

Η Αιγνούσα στα γιορτινά της


    Πολλά μέρη της χώρας μας συνηθίζουν, αντί του παραδοσιακού χριστουγεννιάτικου δέντρου, να στολίζουν καραβάκι. Η ερώτηση είναι εύλογη. Γιατί;  

Ας το πάρουμε από την αρχή..
    Η Ελλάδα είναι ένας ιδιαίτερος τόπος και πολύ χαρισματικός. Βρέχεται στο μεγαλύτερό της μέρος με θάλασσα και πολλά είναι τα παιδιά της που ακολουθούν το δρόμο της για ένα καλύτερο μέλλον γι αυτά και για τις οικογένειές τους. Χώρα, λοιπόν, ναυτικών, στο μεγαλύτερο ποσοστό της, η παράδοση του ναυτικού επαγγέλματος συνήθως είναι οικογενειακή υπόθεση. Από παππού σε πατέρα, γιο και πάει λέγοντας… 

      Το καραβάκι παραπέμπει σε άλλες εποχές, πολύ πιο κοντά στην ελληνική πραγματικότητα και παράδοση, στη ναυτική παράδοση. 
      Τα Χριστούγεννα, συνήθως, οι ναυτικές οικογένειες τα περνούν χωριστά. Στη σκέψη και μόνο του επαγγέλματος του πατέρα τους και ένεκα της βαθιάς νοσταλγίας τους, τα παιδιά, από παλιά, έπαιρναν έμπνευση και κατασκεύαζαν με ό,τι υλικό είχαν μπροστά τους καραβάκια, θέλοντας να δημιουργήσουν κάτι το παραδοσιακό και το οικείο. Μάλιστα, τις μέρες των Χριστουγέννων συνήθιζαν να μαζεύονται στις

 γειτονιές και με ένα χειροποίητο καράβι στα χέρια τους χτύπαγαν τις πόρτες των σπιτιών και έλεγαν τα κάλαντα. Αν και έχει περιοριστεί το έθιμο αυτό στα χρόνια μας, ωστόσο, σε πολλά νησιά, όπως και στο δικό μας, εξακολουθεί να υπάρχει.
     Βέβαια, εκτός από την νοσταλγία των παιδιών και την προσμονή τους για να δουν και πάλι τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το καραβάκι παραπέμπει και σε κάτι άλλο. Δείχνει την αγάπη τη δική τους για τη θάλασσα και το ναυτικό επάγγελμα, ενώ συμβολίζει και το καλωσόρισμα των ναυτικών στη σπιτική ζεστασιά. Επίσης χρησιμοποιείται και ως τάμα στους αγίους, για να τους έχουν καλά στα ξένα. 
    Ο στολισμός του καραβιού τα Χριστούγεννα στα σπίτια των Ελλήνων μειώθηκε τα τελευταία χρόνια και αντικαταστάθηκε από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, λόγω του ότι θύμιζε σε πολλούς άσχημες αναμνήσεις και αποχωρισμούς, θλιβερές καταστάσεις, που το δέντρο από μόνο του δεν είχε. Παρόλα αυτά, σήμερα, πολλές οικογένειες ναυτικών, ψαράδων και καραβοκύρηδων, σε πολλά μέρη της Ελλάδας, εξακολουθούν να τιμούν το παλιό έθιμο του καραβιού, ως ένα είδος τάματος στον προστάτη τους, τον Άγιο Νικόλαο, του οποίου η χάρη γιορτάζεται στις έξι του Δεκέμβρη. Το ίδιο έθιμο παρατηρείται και στη Δύση. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, που σε πολλές χώρες της Ευρώπης το όνομα Santa Claus παραπέμπει στον Άη Νικόλα και όχι στον Άη Βασίλη.
    Στις μέρες μας το στολισμένο καράβι συμβολίζει τη νέα πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, σε ένα καλύτερο και ομορφότερο αύριο. Η ευχή λοιπόν που δίνει ένα καράβι, σε όποιο μέρος κι αν βρίσκεται στολισμένο, είναι το νέο έτος να χαρίσει στους ανθρώπους χαρά κι ευτυχία, ευχή που όλοι μας έχουμε ανάγκη.

   Η Αιγνούσα πριν λίγες μέρες στολίστηκε και αυτή στα γιορτινά της. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Οινουσσών στόλισε, στην πλατεία Ναυτοσύνης, το καραβάκι της με την ευχή να μας ταξιδέψει σε ένα Νέο Έτος γεμάτο υγεία και αγάπη!








Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts