Οδηγός πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλο το νησί ~ katarraktisvillage

Οδηγός πολιτιστικών εκδηλώσεων για όλο το νησί

Υπό την απειλή των άσχημων καιρικών συνθηκών και εν μέσω της κρίσης με το προσφυγικό θα εορταστεί φέτος το τριήμερο των Αποκριών.


Στις καρναβαλικές εκδηλώσεις της Κυριακής πρωταρχικό ρόλο έχει η Μόστρα στα Θυμιανά και ακολουθούν οι... παραδοσιακοί γάμοι σε Νεοχώρι και Καρδάμυλα, ενώ την τιμητική τους έχουν την Καθαρή Δευτέρα οι Αγάδες. Με δεδομένες τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για βροχοπτώσεις,  πολλοί πολιτιστικοί Σύλλογοι που διοργανώνουν κατά τόπους τα συγκεκριμένα έθιμα έχουν προβλέψει εάν χρειαστεί να τα... φιλοξενήσουν σε στεγασμένους χώρους.

Η «ΜΟΣΤΡΑ» των Θυμιανών

Σήμερα το βράδυ η Μόστρα «ανεβαίνει» με κουδουνάτους που είναι μεταμφιεσμένοι με διάφορα ποικιλόμορφα ρούχα και παπούτσια, καλύπτοντας το πρόσωπο τους με «μουτσούνες» – ώστε να μην ξεχωρίζουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα -  κρατούν ξύλα μπαστούνια , μαγκούρες για να χορέψουν το Ταλίμι, όπως είθισται, και περιφέρονται ανάμεσα στον κόσμο με πειράγματα και αστεία.

Νωρίτερα στις 17.00 θα ξεκινήσει το «8ο Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», που απευθύνεται σε ομάδες παιδιών (από 5 άτομα και πάνω),  με εκκίνηση από την Πλατεία Φατούρου.

Την Τυρινή το πρωί η Μόστρα «κατεβαίνει» με βρακάδες και πειρατές , διότι η επίσημη μέρα και



το έθιμο ξεκινάει με εκκλησιασμό στα δυο ξωκλήσια των Θυμιανών , τον Άγιο Δημήτριο Κτιστών και τον Άγιο Ιωάννη Στενακούσων.

Στη συνέχεια συναντιούνται όλοι μαζί στη θέση "Σκάλες" των Θυμιανών και, χορεύοντας Ταλίμι , κατεβαίνουν στο κέντρο του χωριού. Μετά το πέρας του εθίμου ξεκινάει το καρναβάλι με την παρέλαση αρμάτων και τη συνοδεία ομάδων 20-30 ατόμων η καθεμία , ντυμένα ανάλογα με το θέμα του κάθε άρματος. Φέτος ο βασιλιάς καρνάβαλος θα είναι ο Αλ. Τσίπρας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κλείνουν με παραδοσιακό νησιωτικό γλέντι στην Πλατεία του χωριού.

ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ ΣΥΚΟΥΣΗΣ

Το έθιμο των βουδιών

Την Τυρινή Κυριακή από το πρωί «Η κομπανία του Τουμπιού», με πρώτο τον Αγά και με τους σκοπούς της τσαμπούνας και του τουμπιού, αφού γυρίσουν το χωριό καταλήγουν στην Πλατεία 
όπου γύρω στις 15:30 το απόγευμα γίνεται η αναπαράσταση του ζευγολάτη (Το έθιμο των 
Βουδιών). Το γλέντι συνεχίζεται ως αργά.

Την Καθαρή Δευτέρα το γλέντι αρχίζει στις 13:00 στην ΠλατείαΜπου του χωριού με πλούσιο μπούφε και την κομπανία να διασκεδάζει τους παρευρισκόμενους με τα παραδοσιακά ακούσματα. Γύρω στις 15:30 το απόγευμα αρχίζει η αναπαράσταση «της ακολουθίας του Νεκρού». Διαβάζεται το «πιπεράτο» κείμενο και όλοι συμμετέχουν, ο καθένας με τον τρόπο του.

ΝΕΧΩΡΙ

Ο γάμος στο Νεοχώρι

Την Κυριακή στις 13.00 στην Πλατεία Νεοχωρίου, θα πραγματοποιηθεί Αποκριάτικος Γάμος. Τα μέλη του Συλλόγου θα παίξουν τους ρόλους των δυο οικογενειών του γαμπρού και της νύφης και των καλεσμένων στο μυστήριο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τραγελαφικά και σατιρικά δρώμενα.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα των αδερφών Αυγουστίδη.

ΠΥΡΓΙ

Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου "Γ. Θεοτοκάς"

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή στις 19:00 με τις "Καρκαλούσες" και το Διπλό στην κεντρική πλατεία του χωριού. Την Καθαρά Δευτέρα στις 13:00 Χοροί του Πυργιού και της Χίου και στις 14:00 Xωρατό με τις Καρκαλούσες& αναβίωση παλαιού εθίμου. Ακολουθεί γλέντι για όλο τον κόσμο με την παρουσία και συμμετοχή των Καρκαλούσων.

ΒΟΛΙΣΣΟΣ

Εκπολιτιστικός Σύλλογος και χορευτικό συγκρότημα Βολισσού "Ο ΟΜΗΡΟΣ"

Κάθε χρόνο την τελευταία αποκριά ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο του διπλού. Στις 6 το απόγευμα, νέοι και γέροι τραγουδούν και χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού. Νέες προσφέρουν σούμα, ξηρούς καρπούς κ.ά. στους παρευρισκόμενους. Ακολουθεί χοροεσπερίδα σε ταβέρνα με μασκαράδες, γλέντι χορό με παραδοσιακή ορχήστρα κει εκλεκτούς μεζέδες.

ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ

Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων : ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Καρδαμύλων διοργανώνει αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή στα Άνω Καρδάμυλα στις  12.00. ΟΙ ΜΟΥΤΣΟΥΝΑΡΙΕΣ περιλαμβάνουν παρέλαση με στολές, Καρδαμυλίτικο παραδοσιακό δρώμενο γάμος  και φυσικά αποκριάτικο γλέντι.

ΟΛΥΜΠΟΙ

Αγάς και Χανούμα Ολύμπων

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας με συνοδεία μουσικών οργάνων από τα σπίτια τους ξεκινούν ο Αγάς και η Χανούμα για την πλατεία του χωριού. Συνοδεύονται από πλήθος χωριανών και από τους «κολιτζήδες» στρατιώτες δηλαδή. Ο πρώτος καλιτζής μεταφέρει στο κεφάλι του το «Σινί» μεγάλος δίσκος που είναι γεμάτος γλυκίσματα και νηστίσιμα φαγητά. Περιφέρονται γύρω από τον Πύργο της πλατείας όλοι μαζί και μετά «κάθονται» στην σκηνή που έχει φτιαχτεί εκεί. Ο πρώτος χορός «πολιτικός» ανήκει στον Αγά και τη Χανούμα.

Το λεγόμενο «δικαστήριο» που πλαισιώνει τη σκηνή αποτελείται από τον Πρόεδρο Βεζίρη, γραμματέα και ταμία. Ο καθένας προσέρχεται στο δικαστήριο, έρχεται με συνοδεία κάποιου «καλιτζή» όπου και αναφέρει στον πρόεδρο το παράπτωμα του. Αφού του αποδοθεί η ποινή ο «καταδικασμένος» πληρώνει στον ταμία ότι θέλει και μετά κερνιέται από γλυκά και το κρασί που υπάρχουν.

Στη συνέχεια όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται σταυρωτά χέρι-χέρι και χορεύουν τον «Δετό». Κάποιος τραγουδάει σατυρικά τραγούδια και όσοι χορεύουν τα επαναλαμβάνουν χορεύοντας. Το έθιμο ουσιαστικά τελειώνει την άλλη μέρα με το «θάνατο» και κάψιμο του Ταμπουραγά δηλαδή του Αχυρένιου. Όπου και εδώ μασκαρεμένοι ως μαυροφορούσες μοιρολογίστρες μαζί και η Χανούμα κλαίνε και μοιρολογούν για τον πρόωρο θάνατο του Αγά.

ΛΙΘΙ

ΑΓΑΣ στο Λιθί

Ο Σύλλογος Λιθίου αναβιώνει το έθιμο του Αγά την Καθαρά Δευτέρα.Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί και θα διαρκέσουν μέχρι το βράδυ με δωρεάν σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί από τον  πολιτιστικό σύλλογο «Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝ».

ΜΕΣΤΑ

Ο Αγάς στα Μεστά

Στα Μεστα οι εκδηλώσεις ξεκινούν από αύριο Σάββατο, όπου εκείνο που κυριαρχεί είναι το γλέντι των παντρεμένων από το πρωί μέχρι το βράδυ όπου μαζεύονται και διασκεδάζουν οι παντρεμένοι του χωριού.

Την Καθαρή Δευτέρα ο πολιτιστικός σύλλογος Μεστών επιφυλάσσει σε όλους όσους επισκεφτούν το χωριό ένα αξέχαστο ολοήμερο γλέντι συνοδευόμενο παράλληλα από αδιάφθορους δικαστές που επιρρίπτουν βαριές ποινές στους κατηγορούμενους. Ο δικαστής εξετάζει όλους τους θεατές και κρίνει την τύχη τους. Όσοι επιθυμούν εξαγοράζουν την «ποινή» τους ενισχύοντας χρηματικά το ταμείο του συλλόγου.

ΝΕΝΗΤΑ

Γλέντι από την «Βοκαριά»

Στην πλατεία του χωριού την Καθαρή Δευτέρα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Βοκαριά", πραγματοποιείται παραδοσιακό γλέντι με την ορχήστρα Βαρκάρη - Πιπίδη και τον Ν. Καραολάνη στο βιολί.

ΑΜΑΝΗ


Πισπιλούντα και Παρπαριά


Για εσάς που θα βρεθείτε στη Βόρεια Χίο, μπορείτε να γλεντήσετε τα Κούλουμα στην Πισπιλούντα ή στην Παρπαριά.

Ένα φοβερό άρθρο από τον www.politischios.gr

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts