Η Καλλιόπη Λιαδή επιστρέφει δυναμικά! Η Ομάδα Αφήγησης «Χείλια λένε παραμύθια» ~ katarraktisvillage

Η Καλλιόπη Λιαδή επιστρέφει δυναμικά! Η Ομάδα Αφήγησης «Χείλια λένε παραμύθια»

Μια φίλη από τα παλιά !!! Μετά από τόσα χρόνια να ξαναγυρνάς στο Νησί που λατρεύεις και να δίνεις παραστάσεις ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ!!

Η Καλλιόπη Λιαδή έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στην Χίο και δίνοντας πολλά στην Τέχνη. Λόγω συγκυριών επέστρεψε στην Αθήνα και τελικά της βγήκε σε καλό!!! Τώρα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε σε κάτι διαφορετικό από ότι την ξέραμε και αυτό είναι θαυμάσιο γιατί στην τέχνη δεν σταματάς κάπου, ανοίγεις τα φτερά σου και συνεχίζεις !! 
Διαβάστε το πρόγραμμα  που θα δώσει ως μέλος της ομάδας αφήγησης Χείλια...λένε παραμύθια.  στην Χίο και στο τέλος θα σας θυμίσω,εάν και μερικά πράγματα δεν ξεχνιούνται, τι είχε κάνει στην Χίο!! 


Με αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους.
7-11 Αυγούστου 2017
Η ομάδα αφήγησης "Χείλια...λένε παραμύθια" (Πέγκυ Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου και Καλλιόπη Λιαδή) ταξιδεύει τον Αύγουστο στη Χίο και τις Οινούσσες, για να μοιραστεί τα παραμύθια της με μικρούς και μεγάλους φίλους των παραμυθιών.

Θα παρουσιάσει τις αφηγηματικές ενότητες "Αηδονάκι λάλησε" και "Μια κατσαρόλα παραμύθια" που αποτελούνται από παραμύθια της προφορικής παράδοσης των λαών διανθισμένα με τους ρυθμικούς ήχους μικρών μουσικών οργάνων και κεφάτα μελωδικά τραγούδια που οι αφηγήτριες τραγουδούν a capella.

Το ταξίδι των παραμυθιών μας στη Χίο και τις Οινούσσες


Την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8:00 μ.μ., στη γοητευτική Βολισσό, οι τρεις αφηγήτριες θα αφηγηθούν παραμύθια για τη φύση με τίτλο "Αηδονάκι λάλησε" στην όμορφη πετρόχτιστη αυλή του Κτήματος Κεφάλα, σε μια βραδιά που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού "Ο Όμηρος" που θα κεράσει δροσερή μανταρινάδα. (Είσοδος 5 ευρώ)

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στις 7:00 μ.μ., το "Αηδονάκι" θα ταξιδέψει στις πανέμορφες Οινούσσες και η Αίθουσα Σ.Φ.Ο."Μαρίας Π. Λαιμού" θα γεμίσει με παραμύθια και λαλίσματα για τη φύση. Τη βραδιά διοργανώνει ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών". (Είσοδος ελεύθερη)

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου, στις 7:30 μ.μ. στη φιλόξενη αυλή του ξενοδοχείου


 Αλμυρίκι, στο Λιθί, θα μαγειρέψουμε και θα απολαύσουμε όλοι μαζί "Μια κατσαρόλα παραμύθια" κοντά στην αμμουδιά και τα αλμυρίκια, λίγο πριν το δειλινό χρωματίσει τον ορίζοντα. (Είσοδος ελεύθερη)

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου, στις 7:30 μ.μ., στα Νένητα, στη δροσερή βεράντα του πολιτιστικού κέντρου Νενήτων, την αφήγηση ("Αηδονάκι λάλησε") θα ακολουθήσει εργαστήριο χειροτεχνίας. Tη βραδιά διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νενήτων "Η Βοκαριά". (Είσοδος ελεύθερη)

Η ομάδα «Χείλια λένε παραμύθια» θα συμμετέχει επίσης στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης Κοραή, την Τρίτη 8 Αυγούστου, 11:00 π.μ. – 12:30 μ.μ., με την αφηγηματική ενότητα "Παραμύθια μαγικά που ορίζει η καρδιά", με ήρωες που τολμούν και ακολουθούν την καρδιά και τα όνειρα τους.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

1. Δευτέρα 7/8, 8:00 μ.μ., πλατεία των Αμάδων
Μια κατσαρόλα παραμύθια - Είσοδος 5 ευρώ (κέρασμα βυσσινάδα, σούμα, κρασί)

2. Τρίτη 8/8, 11:00 π.μ., Βιβλιοθήκη Κοραή
Παραμύθια μαγικά που ορίζει η καρδιά - Είσοδος ελεύθερη

3. Τρίτη 8/8, 8:00 μ.μ., Κτήμα Κεφάλα, Βολισσός
Αηδονάκι λάλησε - Είσοδος 5 ευρώ (κέρασμα μανταρινάδα)

4. Τετάρτη 98, 7:00 μ.μ., Αίθουσα Σ.Φ.Ο. "Μαρίας Π. Λαιμού”, Οινούσσες
Αηδονάκι λάλησε - Είσοδος ελεύθερη

5. Πέμπτη 10/8, 7:30 μ.μ., Ξενοδοχείο Αλμυρίκι, Λιθί
Μια κατσαρόλα παραμύθια – Είσοδος ελεύθερη

6. Παρασκευή 11/8, 7:30 μ.μ., - Πολιτιστικό Κέντρο Νενήτων
Αηδονάκι λάλησε - Είσοδος ελεύθερη (ακολουθεί εργαστήρι χειροτεχνίας)


Λίγα λόγια για τις αφηγηματικές μας ενότητες


«Μια κατσαρόλα παραμύθια»

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ δύο ταξιδιώτες θα φτάσουν σε ένα μικρό σιωπηλό χωριό. Πεινάνε μα κανείς δεν θα τους δώσει να φάνε. Οι δύο φίλοι όμως θα καταφέρουν όχι μόνο να βρουν φαγητό αλλά και να ταΐσουν όλο το χωριό, και να το κάνουν να γλεντήσει, χρησιμοποιώντας ένα μαγικό συστατικό: τις ιστορίες που ξυπνάνε την ανάγκη μας για συντροφιά.

Η αφηγηματική ενότητα «Μια κατσαρόλα παραμύθια!» βασίζεται στο παραδοσιακό παραμύθι Πετρόσουπα, που μοιράζονται πολλοί λαοί, πλαισιωμένο από παραδοσιακά μαγικά παραμύθια και κεφάτα τραγούδια. Μαζί θα φτιάξουμε μια νόστιμη παραμυθόσουπα που γίνεται όλο και πιο νόστιμη όταν όλοι μαζί συνεργαζόμαστε και μοιραζόμαστε τα όνειρα μας. Σε δύο από τις ιστορίες πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τρεις χειροποίητες κούκλες κουκλοθεάτρου που τραγουδούν με κέφι και μπρίο.


«Αηδονάκι λάλησε»

Όταν το κουρδιστό αηδόνι του αυτοκράτορα χαλάει, ο ίδιος αρρωσταίνει βαριά. «Μόνο οι παραμυθάδες μπορούν να τον γιατρέψουν!» λέει ένας σοφός και τους καλούν στο παλάτι. Θα τα καταφέρουν και τι παραμύθια θα του πουν; Του λένε παραμύθια για δέντρα που μιλούν, για έναν απερίσκεπτο βασιλιά, για έναν σοφό, αποφασιστικό τρυποφράχτη, για έναν άνθρωπο που φύτευε δέντρα, για ένα δάσος με πολύχρωμα πουλιά. Του λένε τραγούδια. Τι από όλα αυτά θα τον γιατρέψει τελικά;

Η παράσταση αφήγησης «Αηδονάκι λάλησε» βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Το αηδόνι του αυτοκράτορα, και είναι διανθισμένη με παραδοσιακά παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου και μελωδικά παραδοσιακά τραγούδια.

Tα επιλεγμένα παραμύθια, μέσα από τις περιπέτειες τον ηρώων τους, μας μιλάνε για το σεβασμό απέναντι στη φύση, για τη σχέση του ανθρώπου μαζί της, την ανάγκη του να αγγίζει το χώμα, να αναπνέει καθαρό αέρα και να μιλάει με τα πλάσματα της και να τα καταλαβαίνει, καθώς και για την αγαλλίαση και τη σοφία που άπλετα του προσφέρει.

Λίγα λόγια για την ομάδα αφήγησης Χείλια…λένε παραμύθια

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια… λένε παραμύθια» δημιουργήθηκε από τρεις αφηγήτριες (Παγώνα Καραγιάννη, Βιργινία Κοκκίνου, Καλλιόπη Λιαδή) που έχουν πολύ μεράκι και αγάπη για τα παραμύθια, τη ζωή και τους ανθρώπους. Πιστεύουν στη δύναμη τους και στη δύναμη που μπορούν να δώσουν σε όσους τα ακούν.

Σε μια εποχή που οι προσωπικές σχέσεις και η επικοινωνία, αρκετές φορές περιορίζονται στον πλοήγηση του διαδικτύου, η ομάδα μας αντιπροτείνει την άμεση επικοινωνία και επαφή, μέσα από τον αφηγηματικό λόγο και το μοίρασμα των ονείρων αλλά και των αγωνιών μας. Οι μύθοι και τα παραμύθια μπορούν να ξορκίσουν τις δεύτερες και να μας κάνουν να πιστέψουμε και να ακολουθήσουμε τα πρώτα!

Ως αφηγήτριες ελπίζουμε κι ευχόμαστε να γινόμαστε το όχημα για να ταξιδέψει ο κάθε ακροατής μας σε έναν κόσμο αναζήτησης και ανακάλυψης γεμάτο ομορφιά, σοφία και αναπτέρωση.

Συνεργασίες

Η ομάδα αφήγησης «Χείλια…λένε παραμύθια» μέχρι τώρα έχει αφηγηθεί παραμύθια σε ιδιωτικούς χώρους, σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, στο Φεστιβάλ Ηράκλεια 2016 (Σεπτέμβριος 2016), στο φεστιβάλ Μικρό Παρίσι των Αθηνών (Οκτώβριος 2016), στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των Δήμων Ωρωπού και Αυλώνας και στον Πολυχώρο Αυλαία στην Αθήνα (Δεκέμβριος 2016), στο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Ναύπλιο (Φεβρουάριος 2017), στο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιών του Δήμου Χαλανδρίου, με αφήγηση στο θέατρο Ρεματιάς (Μάιος 2017).

Τον Αύγουστο του 2017 τη ομάδα ταξιδεύει στη Χίο, στις Οινούσσες και την Κεφαλονιά, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 θα παρουσιάσει την αφηγηματική ενότητα «Αηδονάκι λάλησε» στο Φεστιβάλ «Νύχτες Τέχνης στην αυλή του Μύλου» στη Λάρισα.

Παρουσιάσεις 

Το 2017 η ομάδα μας ήταν προσκεκλημένη για να μιλήσει για τα παραμύθια και να κάνει αφήγηση, στις ακόλουθες ραδιοφωνικές εκπομπές:

• «Mνήμες των ήχων» του Κώστα Γιαννακόπουλου (2/3) στο Πορτοκαλί ραδιόφωνο

• «Πλανόδιες μουσικές» του Κώστα Θωμαίδη (20/3) στο Κόκκινο, 105,5 fm

• Εκπομπή για την ελληνική παράδοση της Φεβρωνίας Ρεβύνθη (28/3) στην ERT Open

• «Αναζητώντας τον απολεσθέντα ήχο» της Όλγας Παπά (2/5) στο Τρίτο Πρόγραμμα

• «Tης ψυχής μου το χώμα» του Άγγελου Σταθόπουλου (27-29/6) στη Φωνή της Ελλάδας

Σελίδα στο FB: https://www.facebook.com/xeilialeneparamithia/

Προφίλ στο FB: https://www.facebook.com/profile.php?id=100016902814849


Οι αφηγήτριες

Παγώνα Καραγιάννη

Όλα ξεκινούν από ένα όνειρο, αυτό της χορεύτριας κλασσικού χορού.

Από μικρή συμμετέχει σε διάφορες ομάδες, χορευτικές και θεατρικές. Και έτσι ανακαλύπτει την Τέχνη των Τεχνών: το θέατρο, εκεί που υπάρχουν όλα. Σώμα - λόγος - βίωμα - εικαστικά - μουσική.

Τα βήματα της την οδηγούν στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και γίνεται ηθοποιός.

Αγαπά τις εικόνες και τις βάζει σε λέξεις, έτσι γράφει ποίηση.

Ένα άλλο όνειρο «θερινής νυκτός» με νερό και παιχνίδι την οδηγεί στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης. Της αποκαλύπτεται ένας άλλος κόσμος και μια νέα μεγάλη αγάπη. Γίνεται παραμυθού και λέει ιστορίες.
Όπου σταθεί, της αρέσει να λέει τις ιστορίες που έχει στο μυαλό της.
Σε σχολεία, βιβλιοθήκες, δρόμους, γειτονιές.
Ίσως κάποιο παραμύθι μια μέρα να την φέρει κοντά σας.

Βιργινία Κοκκίνου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη που φιλοξενεί τη μισή Ελλάδα. Από μικρή ανήσυχο πνεύμα, ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, τραγουδίστρια, ηθοποιός αλλά τελικά επέλεξε τη μετάφραση για να μπορεί να γνωρίζει μέσα από τις λέξεις τους ανθρώπους και τον κόσμο τους. Από μικρή της άρεσε να γράφει ποιηματάκια και να λέει στα αδέρφια της δικά της παραμύθια, συνήθεια που, από ότι φαίνεται, δεν την έσβησε ο χρόνος, γιατί όλο και κάτι σκαρώνει με τις λέξεις. Αυτό το παιχνίδι με τις λέξεις ίσως να την οδήγησε και στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Τώρα πια εκτός από το ταξίδι στις γλώσσες του κόσμου ταξιδεύει και με τις ιστορίες ανακαλύπτοντας για άλλη μια φορά πόσο μαγική είναι η ζωή, αρκεί να τη δεις μέσα από τα μάτια του παραμυθά. Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ παραμυθιού, όπως αυτό του Δήμου Περιστερίου το 2015, στο AthensArt στον Ωρωπό και στο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Κύπρου, και συνεργάζεται με δήμους, σχολεία και πολιτιστικούς φορείς.

Καλλιόπη Λιαδή 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στη Νέα Υόρκη και έχει κάνει πολλές διαφορετικές διαδρομές στο χώρο της δημιουργικής έκφρασης, είτε ως δημιουργός και καλλιτέχνης ή ως διοργανώτρια, συντονιστρια, παραγωγός πολιτιστικών γεγονότων. Όσες ολοκληρώθηκαν είχαν αίσιο τέλος, ενώ κάποιες εξελίσσονται ακόμα. Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία αυτή ήταν η εγκατάσταση της στη Χίο (2005 -2009) και η δημιουργία, εκεί, της Αίθουσας Τεχνών Καλλιόπη (2006 – 2014).
Το χειμώνα του 2012 παρακολούθησε τον πρώτο κύκλο του σεμιναρίου «Παρα-Μυθέομαι» με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη μπαίνοντας, έτσι, στον κόσμο της αφηγηματικής τέχνης που τώρα εξερευνά. Τον Ιούνιο του 2016 ολοκλήρωσε το διετές πρόγραμμα της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών. Την περίοδο 2016-2017 παρακολούθησε το εργαστήρι αφήγησης παραμυθιών της Κατερίνας Βλάχου και το εργαστήρι «360 μοίρες» της Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών.
Της αρέσει να ακούει παραμύθια, το μπλε του σούρουπου, η ποίηση και η σιωπή. Πιστεύει στη συνεργασία, στην καλή διάθεση και το φως.



"Θυμηθείτε στιγμές της "Καλλιόπης" στη Χίο"

1. Φεγγάρια του κόσμου στα Σπήλια» Σειρά εκδηλώσεων και σεμινάριο κρουστών με τους Βαγγέλη Καρίπη και Σωκράτη Γανιάρη, ανήμερα, ή, κοντά σε κάθε πανσέληνο του καλοκαιριού στα Σπήλια, Καρδαμύλων, Καλοκαίρι 2007- 2009

2. Μικρή Νυχτερινή Μουσική» Αφιέρωμα στο Β. Α. Μότσαρτ (έτος Μότσαρτ) και την Παγκόσμια ημέρα Μουσικής με έργα μουσικής δωματίου και άριες από τις όπερες Δον Τζιοβάνι, Γάμοι του Φίγγαρο και Μαγικός Αυλός - Συμμετείχαν 9 μουσικοί Αρχοντικό  Μαυροκορδάτικο, 21 Ιουνίου 2006

3. Μουσική και τραγούδια της Ανατολικής Μεσογείου» με τους Χάιγκ Γιαζιτζιάν (ουτί) , Χρίστο Τσιαμούλη (ουτί), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά). 
Καφέ Κήπος, Απρίλιος 2006


4. Ομαδική χαρακτικής των αποφοίτων των εργαστηρίων χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, 9 Μαίου – 10 Ιουνίου 2006

5. Ανάμεσα τρεις θάλασσες…: στα σταυροδρόμια της μουσικής μας παράδοσης Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2008, στο Παγοποιείο Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι)
Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι) Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη και ποντιακή λύρα)
Μιχάλης Βούκουνας (κρουστά) Σάκης Πιπίδης (κλαρίνο) Μαρκέλλος Πούπαλος ούτι, λαούτο.

6. ΚΑΙ Η ΤΖΟΚΟΝΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΞΑΝΑ" Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007
Με το "Κουαρτέτο των αισθήσεων και παραισθήσεων" (QUA'SH) Θόδωρος Κοτεπάνος, πιάνο
Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι  Κώστας Ράπτης, μπαγιάν (ακορντεόν κοντσέρτου)
Γιώργος Αρνής, κοντραμπάσο Σε έργα Μάνου Χατζιδάκι, Michael Kamen, Nicola Piovani, Rene Aubry

7. Γαϊτάνι: Πολυφωνίες των Βαλκανίων και άλλες φωνητικές ιστορίες Τη Δευτέρα 15 Μαρτίου 
Με Trio ΤΖΑΝΕ  Sandrine Monlezun Τραγούδι  Ξανθούλα Ντακοβάνου Τραγούδι, κρουστά, σαντούρι  Gul Hacer Toruk Τραγούδι

8. Αναστασία Μουτσάτσου: Τραγουδάμε για την ελπίδα και τη ζωή ” Σάββατο 24 Ιουλίου 2010, Με Αναστασία Μουτσάτσου , Δημήτρης Λιόλιος στο μπουζούκι, Ανδρέας Βουδούρης, στο πιάνο και Θωμάς Καραμαζάκης, στην κιθάρα.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts