Η πανσέληνος των σκουληκιών & Εαρινή Ισημερία ~ katarraktisvillage

Η πανσέληνος των σκουληκιών & Εαρινή Ισημερία

Το ξέρατε ότι σήμερα η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη και λαμπρότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη.
Φώτο- Μαίρη Μελλά

Το ουράνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε.
Το ουράνιο αυτό φαινόμενο ονομάζεται «πανσέληνος των σκουληκιών» καθώς συμπίπτει με την επιστροφή των σκουληκιών λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και των πουλιών που τα τρώνε. 
Η φετινή «Πανσέληνος των Σκουληκιών» είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη, καθώς συμπίπτει με την εαρινή ισημερία, όπου το κέντρο του Ήλιο βρίσκεται πάνω από τον ισημερινό.

Βέβαια θα υπάρξουν αντίστοιχα κι άλλες υπερπανσέληνοι κατά τη διάρκεια του έτους, που όμως δεν θα είναι ορατές.

Και έτσι για την ιστορία για να μαθαίνουμε και λίγα πραγματάκια η Εαρινή Ισημερία πήρε το όνομά της : "Ισημερία" προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό "aequus" (ίσος) και "nox" (νύχτα).

Προσθέτοντας το επίθετο "Εαρινή" ο όρος μετατρέπεται σε "vernal equinox".

Την  διαφορά την ξεχωρίζουν στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο, στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα της άνοιξης, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου, γι’ αυτό καλείται φθινοπωρινή. Στη συνέχεια, η νύχτα μεγαλώνει και η ημέρα μικραίνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου.

Και ένα τελευταίο, κατά τους αρχαίους Έλληνες, η Εαρινή Ισημερία ήταν η ώρα επιστροφής της Περσεφόνης από τον Άδη στη Γη και τη μητέρα της, τη Δήμητρα.
Είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε και την πανσέληνο και να καλω σορίσουμε την άνοιξη !!


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts