Μάσκα 19! για θύματα οικογενειακής βίας. ~ katarraktisvillage

Μάσκα 19! για θύματα οικογενειακής βίας.

Μάσκα - 19 αποτελεί τον διεθνή κωδικό για έκκληση βοήθειας από θύματα οικογενειακής βίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν μια γυναίκα εμφανιστεί σε κάποιο φαρμακείο και πει τον κωδικό αυτό, τότε ο/η φαρμακοποιός γνωρίζει ότι πρέπει να κρατήσει διακριτικά τα στοιχεία του ατόμου και να επικοινωνήσει άμεσα με τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι παγκοσμίου επιπέδου και ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Ισότητας Κανάριων Νήσων.Η λογική είναι απλή: όσες γυναίκες δεν μπορούν να μιλήσουν άνετα λόγω της συνεχούς παρουσίας του «συντρόφου – βασανιστή» τους, πηγαίνουν σε ένα φαρμακείο και ζητούν διακριτικά μια Μάσκα -19.

Ο ΟΗΕ επισημαίνει, ότι η πανδημία δημιούργησε τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικότερα, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία, υπολογίζει ότι 31 εκατομμύρια ακόμη τέτοια κρούσματα αναμένεται να προκληθούν παγκοσμίως, με το ενδεχόμενο της συνέχισης του social distancing για άλλο ένα εξάμηνο.

Τα νούμερα είναι ενδεικτικά της κατάστασης αυτής. Το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για αύξηση της τάξης έως και 60% σε κρούσματα βίας κατά γυναικών από τους συντρόφους τους. Επισημαίνει δε, ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλη την Ευρώπη κατέγραψαν αυτή την αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που καλούσαν σε βοήθεια.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο ανήλθαν σε 1.070. Οι αντίστοιχες κλήσεις, τον Μάρτιο, ήταν 325. Επτά στα δέκα περιστατικά βίας καταγγέλθηκαν από τα ίδια τα θύματα. Τρία στα δέκα καταγγέλθηκαν από τρίτα πρόσωπα, όπως γονείς, παιδιά, αδέρφια, γείτονες και φίλοι.

Αυτό το διάστημα τρέχει στα ελληνικά media, η καμπάνια ενημέρωσης για τη στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας.
 Η τηλεφωνική γραμμή SOS στην οποία μπορούν να καλέσουν οι γυναίκες αυτές είναι το 15900. 

Πρόκειται για την γραμμή της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. 
Η υπηρεσία αυτή δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα µε ένα φορέα αντιμετώπισης της έκφυλης βίας. 

Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι. Παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:sos15900@isotita.gr.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts