Και να σκεφτείς πριν λίγες μέρες ήταν Αύγουστος ~ katarraktisvillage

Και να σκεφτείς πριν λίγες μέρες ήταν Αύγουστος

Και να σκεφτείς πριν λίγες μέρες. Ηταν ....Αύγουστος. Μήνας διακοπών. Μήνας ξεκούρασης, παραλίας, ξαπλώστρας κι αράγματος.


Μέρες ατελείωτες στον καυτό ήλιο του καλοκαιριού που κατακαίει το ήδη ξεπετσιασμένο δέρμα σου.

Όλη σου η ημέρα ένας φραπές, μια παραλία και η παρέα σου. Αυτή ακριβώς η ξεγνοιασιά είναι που καθιστά στο μυαλό μας τον Αύγουστο ως το μήνα της αργίας.
 Άλλωστε, περιμένουμε όλον το χρόνο τη στιγμή που θα μπορούμε να ξυπνάμε στο κρεβατάκι μας χωρίς το βαρεμένο ξυπνητήρι να μας παίρνει τ’ αυτιά με κάθε αναβολή που πατάμε. Και φυσικά χωρίς την γκρίνια του αφεντικού ότι αργήσαμε. 
Είναι η λέξη που έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα ως συνώνυμη, πλέον, των διακοπών. Στον αντίποδα βέβαια, υπάρχει κι η άποψη ότι ο Αύγουστος είναι σαν την Κυριακή. 
Κι ας πούμε ότι αυτή η παρομοίωση ταιριάζει, πολλοί θα αναρωτηθείτε πού είναι το κακό σε αυτό. Τις Κυριακές δεν ξεφεύγουμε στην εξοχή για να πάρουμε καθαρό αέρα; Δεν πάμε για φαγητό με φίλους και συγγενείς για να χορτάσουμε αγαπημένα πρόσωπα ορίζοντας το τέλος μιας κουραστικής βδομάδας; 

Έτσι κι ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού. Ωραίος, ξεκούραστος, τον οποίο περιμένουμε με ανυπομονησία για να δώσει τέλος σε μια βάρβαρη καθημερινότητα, ο οποίος αποτελεί και ταυτόχρονη μετάβαση από τον παραμυθένιο κόσμο στον κόσμο του ρεαλισμού. Από τον κόσμο της ξεκούρασης στον κόσμο της καθημερινής δουλειάς. 
Στον κόσμο του τρεξίματος, τον γεμάτο άγχος κι ανασφάλειες Σεπτέμβρη. 

Αυτήν την αβέβαιη νέα αρχή που είναι κάθε χρόνο τόσο αγχωτική. 

Θες αυτό να οφείλεται σε παιδικό τραύμα από τη σχολική έναρξη; Πάντως τα προεόρτια του Σεμπτεμβρίου, αυτής της καινούργιας περιόδου που απλώνεται μπροστά μας, είναι οι τελευταίες μέρες του Αυγούστου. 
Το χειρότερο απ’ όλα βέβαια δεν είναι πως πλησιάζουν οι μέρες για να μπεις σ’ ένα πρόγραμμα. Το γεγονός ότι οι καλοκαιρινές διακοπές έφτασαν στο τέλος, ότι τα μπάνια, οι εκδρομές, τα μπιτσόμπαρα και οι χαζομάρες που κάναμε στα μπιτς πάρτι μετράνε πια τις τελευταίες τους ώρες για τις επόμενες 360 και κάτι μέρες του χρόνου, είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απογοήτευση.

 Στην πραγματικότητα, η μετάβαση από κάτι όμορφο σε κάτι που μας δυσαρεστεί δε βοηθάει και πολύ στο να συμπαθήσουμε τον μήνα αυτό. Κάθε ωραίο κάποτε φτάνει στο τέλος του, αλλά καθώς περνάει τόσο γρήγορα, μας ρίχνει με βαθιά βουτιά στα χέρια του μήνα της βροχής και νιώθουμε τη ματαιότητα να πλησιάζει επικίνδυνα το μαυρισμένο μας κορμί. 
Πέρα απ’ όλα τ’ άλλα, ο Αύγουστος αποτελεί το θερμότερο μήνα του καλοκαιριού. Θες να βγεις το βράδυ έξω και στην προσπάθειά σου να ετοιμαστείς, στάζεις από ιδρώτα. Προσπαθείς να βρεις μια ξαπλώστρα και μια ομπρέλα στην παραλία που συχνάζεις κι είναι ακατόρθωτο.

 Διαπραγματεύεσαι για μια θέση στο θερινό σινεμά της πόλης, λες και διαπραγματεύεσαι να πουλήσεις το σπίτι σου. Ζεις τον καύσωνα στο πετσί σου. Κι όλο αυτό γιατί; Για να πούμε ότι πήγαμε και ‘μεις διακοπές το μήνα που πάνε όλοι διακοπές; 
Με τα ξενοδοχεία να έχουν πληρότητα στο 100%, τις τιμές να εκτοξεύονται στο ταβάνι και την κίνηση στους παραθαλάσσιους δρόμους να σου σπάει τα νεύρα. 
Γι’ αυτό λοιπόν κάποιοι νιώθουμε περίεργα που μπαίνει αυτός ο μήνας. Είναι γνωστό ότι αποτελεί μήνα διακοπών. Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι εκτός του ότι θα είναι πανάκριβες και περιπετειώδεις, οι τελευταίες του μέρες είναι κι απαισιόδοξες. 

Οι μπαταρίες αντί να φορτίσουν γι’ αυτή τη νέα αρχή, έχουν χάσει κάθε επαφή με τη στάθμη λειτουργίας τους. Χρειάζεσαι διακοπές από τις διακοπές για να προετοιμαστείς ψυχολογικά να επιστρέψεις στη δουλειά ή το σχολείο. Το καλοκαίρι είναι ωραίο αλλά μας καλομαθαίνει. Ή καλύτερα, μας κακομαθαίνει στην αραχτή ζωη. 
Αν υπήρχε καλοκαίρι χωρίς απότομη μετάβαση στην πραγματικότητα και με λιγότερο καύσωνα, ονειρικό δε θα τανε. 

Εύχεσαι να υπήρχε κι ένας ενδιάμεσος μήνας. Αμ δε. Δυστυχώς για μας, οι τελευταίες μέρες του μήνα είναι αυτές στις οποίες θα μαζέψεις τα πραγματάκια σου και θα πας σε άλλη παραλία. Βασικά, γράψε λάθος. Θα μαζέψεις τα μπογαλάκια σου, το σοκολατένιο σου πια κορμί και θα πας στο σπίτι σου. Γιατί ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στους ρυθμούς σου. 
Του χρόνου πάλι. Μέχρι τότε αγαπητή ξεκούραση, σε ευχαριστούμε που μας κράτησες συντροφιά όλο το καλοκαίρι κι ευχόμαστε να σε συναντήσουμε ξανά σύντομα στο δρόμο μας. 
Και για όσους δεν κατάφεραν να πάνε διακοπές φέτος λόγω δουλειάς, μειωμένου προϋπολογισμού ή εξεταστικής κι έβλεπαν απλώς τις δημοσιεύσεις των γνωστών στα social media σίγουρα το καλοκαίρι που ακολουθεί θα είναι καλύτερο. Σηκώστε τα ποτήρια σ’ αυτό που έφυγε κι ας έρθει ένα άλλο, όσο πιο σύντομα μπορεί!

Υ.Γ Δεν θα σχολιάσω την βιβλική καταστροφή που ζει η πατρίδα μας ....δεν μπορώ...

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts