Τι πρέπει να προσέχουμε όταν στολίζουμε το σπίτι μας με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια ~ katarraktisvillage

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν στολίζουμε το σπίτι μας με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια

«Τα λαμπάκια αποτελούν μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη κατασκευή, που σε κάθε περίπτωση απαιτεί την απαραίτητη προσοχή. Φροντίζουμε λοιπόν να ελέγξουμε αν έχουν την πιστοποίηση- σήμανση CE. Εάν όχι, τότε δεν τα αγοράζουμε.
Σύμφωνα με τον κ. Κορμπάκη, η ασφάλεια, σε ό,τι έχει να κάνει με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, ξεκινά από την αγορά των χριστουγεννιάτικων λαμπιονιών.
 Τα λαμπάκια που δεν είναι πιστοποιημένα είναι άκρως επικίνδυνα. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχουν και προϊόντα, που ενώ φέρουν το σήμα καταλληλόλητας, δεν προκαλούν προβλήματα», είπε.Συγκεκριμένα, όπως πρόσθεσε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει:Να φέρουν απαραίτητα οδηγίες χρήσης, τις οποίες πρέπει να διαβάζουμε και να τηρούμε κατά γράμμα.
«Είναι σημαντικό να διαπιστώνουμε ότι είναι εμφανή και ξεκάθαρα τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας τους, όπως η τάση, η ισχύς, η συχνότητα λειτουργίας, ότι συνοδεύονται από οδηγίες χρήσης στα ελληνικά, καθώς και αν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για service. Με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε βέβαιοι ότι έχουν τηρηθεί από τους κατασκευαστές τους βασικά μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία τους».Πριν από την χρήση τους θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για τυχόν ζημιές.

«Πολλές φορές υπερφορτώνουμε τις πρίζες ή τα πολύπριζα με συσκευές και λαμπάκια. Αυτό ωστόσο είναι ένα συνηθισμένο λάθος που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πυρκαγιά! Μία ακόμη αιτία φωτιάς μπορεί να είναι η υπερθέρμανση από λαμπάκια, που είναι τυλιγμένα και ακουμπούν το ένα το άλλο. Ποτέ δεν συνδέουμε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα».Προσέχουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64, προκειμένου να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε εξωτερικό χώρο. Αγνοώντας αυτήν τη βασική παράμετρο, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και ηλεκτροπληξίας.
Οφείλουμε όλοι να έχουμε στον πίνακα του σπιτιού, τον αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

«Πρέπει να δοκιμάζουμε συχνά με το κουμπί TEST αν λειτουργεί. Πιέζοντας το κουμπί TEST πρέπει να πέφτει το πλήκτρο και να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, ενώ σηκώνοντας το πλήκτρο ξανά, να επανέρχεται το ρεύμα».Τοποθετούμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα στον εξωτερικό χώρο, προκειμένου να υπάρχει άπλετο φως και να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τυχόν φθορές.

«Έτσι, θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε κάτι που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στις καλωδιώσεις ή υγρασία, που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Δεν αφήνουμε τα λαμπάκια να ακουμπούν σε υλικά, που πιάνουν εύκολα φωτιά, όπως χαρτιά και υφάσματα».Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπάκια, που τα είχαμε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχουμε από πριν με προσοχή, μήπως κάποια από αυτά έχουν σπάσει κατά την αποθήκευσή τους και ότι τα καλώδιά τους δεν έχουν φθαρεί, αναζητώντας εμφανή χαλκό στο καλώδιο.

Αν εντοπίσουμε ένα προβληματικό σετ τότε το πετάμε. Ακόμα και ένας μικρός σπινθήρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα κοντά στο δέντρο μας.Στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε δε χρησιμοποιούμε τα λαμπάκια, αλλά τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς. Δεν επιχειρούμε να επιδιωρθώσουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
Δεν αγοράζουμε φωτάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση βλάβης, εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησής τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.

«Καλό είναι να προμηθευόμαστε λαμπάκια από επιλεγμένα καταστήματα που πωλούν ηλεκτρολογικό υλικό. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε λαμπάκια LED και όχι πυρακτώσεως, καθώς τα πρώτα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μικρότερη κατανάλωση. Το ίδιο ισχύει και για τους ξεπερασμένους, ευαίσθητους σωλήνες που μοιάζουν με διαφανή λάστιχο, αφού οι καταναλωτές πλέον στρέφονται στη νέα γενιά γνωστές και ως ταινίες LED».Δεν αφήνουμε αναμμένα τα λαμπάκια μας για ώρες ή χωρίς ανθρώπινη εποπτεία.

«Εκτός από το θέμα της κατανάλωσης, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιο ατύχημα. Πρέπει να σβήνουμε όλα τα φώτα του δέντρου και να τα αποσυνδέουμε από την πρίζα όταν δεν είμαστε σπίτι ή τις ώρα που κοιμόμαστε. Λόγω του υλικού τους, όταν υπάρχει βλάβη, τα καλώδια αναδύουν μια χαρακτηριστική οσμή, η οποία μπορεί να μας προειδοποιήσει, αρκεί να είμαστε παρόντες». Πετάμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τα χαλασμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LED).ε χρησιμοποιούμε ποτέ χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς, να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.

«Δεν τοποθετούμε τα λαμπάκια στο δέντρο, ενώ είναι αναμμένα. Μπορεί να μας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο μετά για να κάνουμε τυχόν διορθώσεις, ώστε να είναι ομοιόμορφος ο φωτισμός, αλλά είναι πολύ πιο ασφαλές. Επίσης, δεν πρέπει να το παρακάνουμε με το στολισμό. Δεν υπερφορτώνουμε το δέντρο μας με χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Όσο όμορφο και αν φαίνεται, γίνεται και πιο επικίνδυνο».Στολίζουμε τα κάγκελα του σπιτιού και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα.

«Δεν τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή υπάρξει φθορά στο καλώδιο».Προστατεύουμε πάντα τον μηχανισμό (τροφοδοτικό) των φωτοσωλήνων από τη βροχή και την υγρασία.
Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά και τα κατοικίδια να παίζουν κάτω από το δέντρο με τα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως πρόσθεσε ο κ. Κορμπάκης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα για έλεγχο και τοποθέτηση ρελέ, καθώς και για κάθε ηλεκτρολογική εργασία έχουν μόνο οι Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες.

«Το ρεύμα δεν προειδοποιεί, δεν είναι ορατό και δεν οσφρίζεται. Πριν από μερικά χρόνια η Ελλάδα βρισκόταν στην πρώτη θέση στην ΕΕ με τους περισσότερους θανάτους από ηλεκτροπληξία. Μην παίζετε με την ζωή σας και με τη ζωή των γύρω σας. Το ρεύμα δεν είναι παιχνίδι και την ασφάλεια μπορούν να εγγυηθούν μόνο Αδειούχοι Ηλεκτρολόγοι Εγκαταστάτες», σημείωσε.

Φωτογραφεία από το mothersblog.gr
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts