Μαστίχα Χίου: Καλύτερα να... μασάς ~ katarraktisvillage

Μαστίχα Χίου: Καλύτερα να... μασάς

Απο το μπλοκ eksypnes-symboules.blogspot.com

Η μαστίχα Χίου ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, τόσο για το μοναδικό της άρωμα όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Υπάρχουν πολλές αναφορές μέχρι σήμερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες όχι μόνο της μαστίχας αλλά και του μαστιχέλαιου.


Στην κλασική Ελλάδα τα νεαρά κορίτσια μασούσαν μαστίχα για να αποκτήσουν ευχάριστη και δροσερή αναπνοή. Από το 1835 η μαστίχα χρησιμοποιείται στην ελληνική φαρμακοποιία σε αλοιφές, ως υλικό για έμπλαστρα κ.λπ. Άλλες ιδιότητές της παγκοσμίως περιλαμβάνουν χρήση της μαστίχας ως μέσο παρασκευής φαρμάκων, ως αναλγητικό, ως απολυμαντικό, τονωτικό, αλλά και για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και φημίζεται για τις ιδιαίτερα καταπραϋντικές δράσεις της στις κοιλιακές διαταραχές και στους εμετούς.

Φυσικό αντιφλεγμονώδες

Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι η μαστίχα και το μαστιχέλαιο έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες (κυρίως έναντι της τερηδόνας - ουλίτιδας - περιοδοντίτιδας, παθογόνων
μικροβίων της στοματικής κοιλότητας και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που εμφανίζεται στο πεπτικό έλκος). Η αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται στο ελεανολικό και ολεανολικό οξύ που περιέχει και δρα επουλωτικά σε φλεγμονές όπως στοματίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, έλκος, κολίτιδες και αιμορροΐδες.

Επίσης συμβάλλει στην καταπολέμηση της δυσπεψίας και του τυμπανισμού.
Η μάσηση μαστίχας βοηθάει στη μείωση ή και στη διόρθωση ορθοδοντικών προβλημάτων, στην
κακοσμία του στόματος και στην καταπολέμηση του σχηματισμού πλάκας. Σημαντική είναι η περιεκτικότητα της μαστίχας σε πολυφαινόλες. Οι πολυφαινόλες της μαστίχας μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, προστατεύουν τα επιθηλιακά κύτταρα του αναπνευστικού συστήματος και έχουν αντικαρκινική δράση. Στην ιατρική χρησιμοποιείται ακόμη στην παρασκευή αλοιφών για εγκαύματα, δερματικές παθήσεις, κρυοπαγήματα και ιδιαίτερα στη χειρουργική για την παρασκευή ραμμάτων.

Γεύση και αισθητική

Η μαστίχα, τέλος, έχει πολλές χρήσεις στη μαγειρική (ως μπαχαρικό) και στη ζαχαροπλαστική (ως προσθετικό στην παρασκευή μεγάλου αριθμού γλυκών, ζαχαρωτών και αρωματικών αρτοσκευασμάτων, ως γλυκό κουταλιού, γνωστή και ως υποβρύχιο, για το γλασάρισμα σοκολάτας, στα παγωτά, στα λουκούμια, στα μπισκότα, στις καραμέλες κ.λπ.), καθώς και στην ποτοποιία (λικέρ και ούζο μαστίχας). Το δε μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία (ως άρωμα και ως σταθεροποιητής αρώματος) και στην αισθητική (παρασκευή καλλυντικών, κρέμες προσώπου κ.λπ., λόγω της ιδιότητάς του να καθαρίζει το πρόσωπο). Η μαστίχα αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν, με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (εξουδετερώνει τις παραγόμενες ελεύθερες ρίζες), που πέρα από τη μοναδική της γεύση συμβάλλει γενικότερα στην καλύτερη υγεία του οργανισμού μας.



Share:

1 σχόλιο:

  1. Τα κάνει όλα και συμφέρει,με λίγα λόγια!! Ουάου!! Θα αρχίσω να μασάω... Πολύ ωραίο άρθρο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts