Μύρισε Μαστίχα... κι έκανε και αφρό! ~ katarraktisvillage

Μύρισε Μαστίχα... κι έκανε και αφρό!


Γιατί έφτιαξα επιτέλους την συνταγή για το σαπούνι μαστίχας που είχα εμπνευστεί και καταχωνιάσει σχεδόν την ίδια στιγμή.

Μας λέει η αγαπητή  φίλη μας από το blog   alchemyofnature.blogspot.gr       
Μου αρέσουν η πειραματισμοί και μένα εδώ που τα λέμε έχω κάνει διάφορες και εγω αλλά δεν είναι της ώρας .

Εδώ θα μάθετε πως να κάνετε σαπούνι με άρωμα μαστίχας και επίσης αυτό που έμαθα και εγώ ότι κυκλοφορεί και  (διαλυμένο αιθέριο μαστίχας)


Διαβάστε παρακάτω παρακάτω ολόκληρη την Παρασκευή του Σαπουνιού!!!

 >>>>>>Ας είναι καλά η κουμπάρα μου που μου είπε πως σκεφτόταν να φτιάξει σαπούνι μαστίχας, και λέω κι εγώ μέσα μου: βρε, κάτι μου θυμίζει εμένα αυτό τώρα! Α, ναι!!! Σαπούνι μαστίχας... άχρηστη! Πού είναι η συνταγή;;;

Την βρήκα την συνταγή. Την "πείραξα" λίγο βάσει των νέων δεδομένων της γρήγορης παρασκευής με το φούρνο, και σήκωσα τα μανίκια, καθάρισα καλά τις οσφρητικές οδούς για να το απολαύσω
όσο το δυνατόν περισσότερο και ιδού. Σαπούνι μαστίχας... απαλό, μυρωδιαστό με ένα ήπιο γλυκό χρωματάκι που σε ηρεμεί και μόνο που το κοιτάς. Το σπίτι μοσχοβόλησε, δεν το συζητώ. Το πεχά μια χαρά... Αυτή τη φορά δεν έβαλα βούτυρο καριτέ, γιατί ήθελα λίγο πιο κρεμώδη τον αφρό και ελάχιστα πιο μαλακό το σαπούνι. Να, ένα τέτοιο πράγμα:


Θέλετε να πούμε για την μαστίχα, και τι θα σας προσφέρει αυτό το σαπούνι; Χρειάζεται; Δε χρειάζεται, αλλά θα το κάνουμε, έτσι για να σας πριζώσω λίγο.


Η μαστίχα καθαρίζει το δέρμα και του δίνει μια απίστευτη λάμψη, το αναζωογονεί. Θα ξανανιώσετε. Και δεν είναι μόνο που θα ξανανιώσετε, θα έχετε και αντισηπτική προστασία. Χρησιμοποιείται σε αλοιφές και προϊόντα για εγκαύματα και δερματικές παθήσεις, καθόλου τυχαία φυσικά. Είναι αναπλαστική και επουλωτική, οπότε μαζί με τις αντισηπτικές της ιδιότητες αυτό το σαπούνι είναι ιδανικό ακόμα και για πλύσεις ανοιχτών πληγών, πρόσωπο ή/και σώμα με ακμή και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Είναι ταυτόχρονα αρκετά ήπιο για να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, και τρομερά ενυδατικό και για τα παιδιά και για τις μαμάδες τους, τις νονάδες τους, τις θείες τους... άντε και τους μπαμπάδες τους, γιατί η μαστίχα είναι ΚΑΙ unisex αρωματικώς. Καλά, εδώ ο άντρας μου τόσο που έχει αγαπήσει το σαπούνι τριαντάφυλλο ούτε που τον νοιάζει αν μυρίζει σαν την Χιονάτη. Όμως το άρωμα, ειδικά της μαστίχας, εντάξει... είναι εντελώς προσωπικό θέμα. Εγώ πεθαίνω για άρωμα μαστίχας. Εσείς;


Και πάμε στη συνταγή. Σας έχω παρακάτω και ένα τιπ για το καθάρισμα των υλικών σας από τη μαστίχα. Δική μου ανακάλυψη/έμπνευση! Κάπου θα το "είδα", αλλά δεν ξέρω πού. Έχω την εντύπωση ότι μου ήρθε ουρανοκατέβατο την ώρα που πάλευα με το μπρίκι μου, που είχε γεμίσει μαστίχα, αλλά ποιος ξέρει...

Λοιπόν, θέλουμε:

Ελαιόλαδο 400γρ
Καρυδέλαιο 250γρ
Καστορέλαιο 350γρ
Νερό μαστίχας 270γρ *ακολουθεί η συνταγή
Καυστική σόδα 137,7γρ
Αιθέριο μαστίχας PO 10ml *μην αγχώνεστε, όχι το ακριβό. Πληροφορίες παρακάτω.

Πάμε ένα-ένα.
Καταρχάς, το αιθέριο θα το προμηθευτείτε από τον manischemicals (εκτός αν βρείτε από κάπου αλλού να πουλάει διαλυμένο αιθέριο μαστίχας). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάλετε καθαρό. Το PO (δηλαδή το διαλυμένο σε φυτικό έλαιο) είναι υπεραρκετό για να μας δώσει και τις ιδιότητες και την μυρωδιά. Αν θέλετε κι άλλη οικονομία βάλτε το μισό. Κανένα πρόβλημα. Ήδη θα έχετε την μαστίχα στο νερό σας. Όσο και να βάλετε από το αιθέριο απλώς θα έχετε επιπλέον ιδιότητες.

Ετοιμάστε τα λάδια σας.
Ανοίξτε το αιθέριο σας, για να είναι έτοιμο να το βάλετε την ώρα του tracing, για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Ετοιμάστε το νερό μαστίχας σας, ως εξής: Θα ρίξετε ένα σακουλάκι μαστίχας (αυτά που πουλάνε στα σούπερ μάρκετ με τα δάκρυα μαστίχας) σε περίπου 300γρ απιονισμένο νερό και θα το βάλετε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί η μαστίχα. Ρίχνετε το μαστιχόνερό σας στο πυρέξ που χρησιμοποιείτε για να φτιάχνετε σαπούνι. Το υπόλοιπο στο μπρίκι δεν το χρειάζεστε. Πετάξτε το... Το μπρίκι σας θα κολλάει μέσα, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της βασικής ρητίνης έχει μείνει μέσα στο μπρίκι. Αφήστε στην άκρη το μπρίκι σας για να συνεχίσετε με την παρασκευή του σαπουνιού σας. Θα το καθαρίσουμε αργότερα.


Δεν χρειάζεται να κρυώσετε το νερό μαστίχας, αλλά αφήστε το λίγο στην άκρη, μην ζεματάει, γιατί θα βάλουμε και τη σόδα και θα γίνει σούπερ νόβα το πυρέξ από τη θερμοκρασία! Διαλύστε με τη γνωστή διαδικασία τη σόδα μέσα στο νερό μαστίχας σας. Θα δείτε ότι ξεθολώνοντας και καθώς ανακατεύετε, θα βγουν στην επιφάνεια κάτι μικρά κομμάτια ρητίνης. Μην τα φοβηθείτε. Λυώστε τα στις πλευρές του πυρέξ σας με το κουτάλι σας.


Ρίξτε το μίγμα σας στα λάδια και αρχίστε το ανακάτεμα... χαλαράααααα... Θα κάνει πολύ γρήγορα trace, αλλά όχι τόσο γρήγορα ώστε να πανικοβληθείτε, όπως με το σαπούνι τριαντάφυλλο. Θα το φχαριστηθείτε. Πάρτε καλές τζούρες μαστιχοαρώματος, και ας είστε σε ετοιμότητα για την προσθήκη του αιθέριου. Ούτε έξτρα αμυγδαλέλαιο, ούτε τίποτα δε χρειάζεται. Η μαστίχα μόνη της με αυτά τα λαδάκια είναι σούπερ ενυδατικά και καταπραϋντικά και απ' όλα!


Μόλις φτάσετε σε ένα καλό trace, οπλιστείτε με όλη τη δύναμη θέλησής σας για να μην παρασυρθείτε από την μαγεία του υλικού σας, και ρίξτε το αιθέριο ανακατεύοντας καλά (χωρίς να το χτυπήσετε μηχανικά, απλά ανακατεύοντας χειροκίνητα).


Ρίξτε το στο καλούπι σας πριν προλάβει να γίνει στόκος, γιατί μετά την προσθήκη του αιθέριου σφίγγει αρκετά. Απλώστε το με ένα κουτάλι ομοιόμορφα, και ιδού το θεσπέσιο σαπούνι σας, έτοιμο να χουχουλιάσει στη ζεστή αγκαλιά του φούρνου σας στους 38 βαθμούς περίπου. Προσπάθησα πολύ να "πιάσω" το υπέροχο χρώμα του με το άχρηστο κινητό μου, αλλά δεν τα κατάφερα. Είναι ένα μπιζάκι, μα τι μπιζάκι! Κρεμ ίσως... Ποτέ δεν κατάλαβα τη διαφορά, ομολογώ. Πάντως είναι "ζεστό" χρώμα, χαλαρωτικό.



Το τύλιξα με την μεμβράνη και το έχωσα τρυφερά στο φούρνο με ένα χαμόγελο μέχρι τ' αυτιά. Χαμογέλαγα συνειδητά γιατί ήξερα τι με περιμένει στη γωνία εκεί πιο δίπλα και είπα να μην πάθω κατάθλιψη εκ των προτέρων. Ναι, ναι. ΤΟ ΜΠΡΙΚΙ!

Ταλαιπωρήθηκα λίγο, δοκίμασα διάφορες τεχνικές που έπιαναν σε άλλες συνθήκες. Πάντως όχι σ' αυτές τις συνθήκες. Και τελικά μου ήρθε η επιφοίητηση λίγο πριν αρχίσω να κατεβάζω Θεούς και δαίμονες. Μάλλον επειδή έκανα πολύ υπομονή με λυπήθηκε ο μεγαλοδύναμος και να το κολπάκι που χρησιμοποίησα. Έβαλα ελαιόλαδο στο 1/3 του μπρικίου και το έβαλα στο μάτι, μέχρι που έκαψε λίγο. Ανακάτευα με το κουτάλι μου, και το κάτω μέρος έγινε κούκλα, οπότε το έβγαλα από το μάτι (μην πάρουμε και φωτιά συν τοις άλλοις) και πήγα στον νιπτήρα, όπου και άρχισα να γέρνω το μπρίκι όπου είχε μαστίχα στα πλαϊνά του, "τρίβοντας" τα σημεία με το πίσω μέρος του κουταλιού. Έγινε κούκλα στο πιτς φιτίλι ντε! Κι αν χρειαστεί κι άλλο καθάρισμα, απλώς το ξαναβάζετε στο μάτι και το ξανακαίτε λίγο και πάλι τα ίδια απ' την αρχή. Ευλογημένο λαδάκι!!!

 Αυτά... Πάρτε κι άλλη μια γεύση από τον αφριδερό αφρό του νέου σας σαπουνιού, κι ετοιμάστε τα δωράκια σας για τις απόκριες. Ε, τώρα πια ψάχνουμε συνέχεια δικαιολογίες για να κάνουμε δώρα τα σαπούνια και τις κηραλοιφές μας, σωστά; Κι όταν θα σας πιάνουν το χέρι να σας το φιλήσουν με λατρεία, δε θα το αφήνουν, τόσο απαλό και μυρωδιαστό που θα είναι!!!
 


Για το μαλλί θα φτιάξουμε κάτι άλλο αύριο. Σαπούνι μπύρας. Μείνετε άλουστες και άλουστοι, γιατί θα πέσει πολύ τραγούδι στο μπάνιο αύριο! (Εγώ τραγουδάω στο μπάνιο, ναι. Εσείς όχι;)

ΚΑΛΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΑ

Και μετά από μερικά σχόλια κτλ με την φίλη μας πρόσθεσε και αυτό στο άρθρο της και την ευχαριστώ για αυτό!!

Και για να μην σας μείνει καμία απορία για την ιστορία και τις ιδιότητες του θαυματουργού αυτού φυτού, ενημερωθείτε από τον αρμόδιο, και φίλο αναγνώστη μαστιχοπαραγωγό Αστέριο:  http://www.katarraktisvillage.com/p/blog-page_02.html#.USqf2jdft0k

Μάθετε περισσότερα για την  Αλχημεία της Φύσης μέσα μας και έξω μας.  εδώ
Share:

3 σχόλια:

  1. για ποσες ωρες μενει στο φουρνο το σαπουνι μαστιχας? ο φουρνος πρεπει να ειναι προθερμασμενος ? φαινεται πολυ ωραια συνταγη και θελω να την δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ποσες ωρες μενει στο φουρνο το σαπουνι μαστιχας? ο φουρνος πρεπει να ειναι προθερμασμενος ? φαινεται πολυ ωραια συνταγη και θελω να την δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/7/15 10:06

    είσαι καταπληκτική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts