Πώς να κάνετε αγνό, φυσικό κάρβουνο για τα ψητά σας από τα κλαδιά μαστίχας!! ~ katarraktisvillage

Πώς να κάνετε αγνό, φυσικό κάρβουνο για τα ψητά σας από τα κλαδιά μαστίχας!!

Μίας και αρχίσανε η θα αρχίσουνε  σιγά σιγά τα κλαδέματα  των μαστιχόδεντρων, θα σας δείξω έναν τρόπο για να κάνετε καρβουνάκι για το ψήσιμο στο σπίτι η όπου αλλού θέλετε βέβαια και με άρωμα ευωδιαστό αυτό της μαστίχας.
και αυτό για τους νέους  αγρότες και μη, και για όσους βεβαία δεν ξέρουν πως να το κάνουν και επίσης για όσους καίνε που καίνε τα κλαδιά!

Ξεχάστε τους λάκκους που ανοίγατε παλαιά .

Αρχίζετε λοιπόν να καίτε τα κλαδιά Σε ένα ανοιχτό σημείο πάντα!! και χωρίς πολύ αέρα,  μην κάψετε και τα δέντρα σας η των γειτόνων και τελικά την υπόλοιπη Χίο.


Σχισμένο κλαδί από μαστιχόδεντρο και όταν ποια τελειώσετε το κάψιμο έχουν μαζευτεί τα υπολείμματα του καψίματος (αποκαΐδια)

 τους ρίχνετε 2 (σίκλες-κουβάδες-μπουγέλα) νερό 


 κάνετε στην άκρη να μην γίνεται καπνιστοί!! Μετά παίρνεται ένα βαρέλι και το γεμίζεται με τα αποκαΐδια Το τινάζεται λίγο για να καθίσουν καλά και να πάρει περισσότερα . 
Βέβαια μην πιάνεται με γυμνά χέρια το βαρέλι γιατί θα καείτε.


Το γεμίζεται μέχρι επάνω!
 του ρίχνεται νερό στα τοιχώματα του βαρελιού γύρο γύρο 


Μετά το σκεπάζεται με μια βρεγμένη κουβέρτα 


 θα χρειαστούμε νερό και μια κουβέρτα που θα την έχετε μουσκεμένη, εμείς την είχαμε σε μια τσίγκινη λεκάνη, αυτό δεν παίζει ρόλο ας είναι και μέσα στον κουβά αλλά να είναι καλά καλά μουσκεμένη ολόκληρη για να μην πάρει φωτιά από την θερμοκρασία που έχουν τα αποκαΐδια. Την πατάτε λίγο από πάνω και η διαδικασία τελειώνει. Το αφήνεται δύο μέρες έτσι ώστε να χωνέψουν τα κάρβουνα και τα βγάζετε.

Εμείς είχαμε και ένα μικρό βαρελάκι που το γεμίσαμε και αυτό γιατί είχαμε πολύ υλικό το οποίο το μικρό βαρέλι το αφήσαμε μια μέρα.

Αν έχει πολύ αέρα βάζετε από πάνω μια πέτρα μεγάλη για να μην την πάρει ο αέρας.

Αν την ώρα που τα βγάζετε δείτε ότι έχει πολύ σκόνη μπορείτε και να το κοσκινίσετε για να μείνουν καθαρά τα κάρβουνα, κάπου χρειάζεται κάπου όχι και σε αυτό παίζει ρόλο στο πόσο μεγάλα είναι τα αποκαΐδια που έχουμε και από τι τα έχουμε κάνει, αλλιώς είναι από τα κλαδιά των δέντρον της μαστίχας και αλλιώς από ελιές αμυγδαλιές κτλ γιατί εκεί τα κλαδιά μπορεί να είναι ποιο μεγάλα.

Έτσι έχετε τα κάρβουνα της χρονιάς και μπορεί και παραπάνω αναλόγως πόσο ψήνεται!!!!
Ο πεθερός μου στης φωτογραφίες πάντως δεν έχει αγοράσει ποτέ κάρβουνα.
Και έχουμε ψήσει από χταπόδια μέχρι κατσικάκια !!

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts