Redaktionen utser 17 bästa öarna i Grekland ~ katarraktisvillage

Redaktionen utser 17 bästa öarna i Grekland


Τα 17 ελληνικά νησιά που προτείνει σουηδικό περιοδικό «Expressen».

 Λίγο πριν την καλοκαιρινή περίοδο, το σουηδικό περιοδικό «Expressen». στην ιστοσελίδα του προτείνει στους αναγνώστες του να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Δίνοντας  πληροφορίες και εικόνες από χωριά, εκκλησίες, και  παραλίες δεκαεπτά Ελληνικών νησιών.

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να δω την Χίο σε σχέση με μερικά Νησάκια που έχει.

Βέβαια επικροτώ το επιχείρημα της ιστοσελίδας.....

Και από την άλλη μόλις σκέφτομαι... εντάξει και να θέλουν να έρθουν... πως να έρθουν;;;;

Με το Καΐκι του Κ Κώστα;;; (χωρίς σχόλια)

Δεν θα κάνω Μετάφραση γιατί δεν ξέρω έτσι και αλλιώς Σουηδικά αλλά δείτε τα νησιά που επέλεξε το περιοδικό !!


 
1. Zakynthos

Hitta dit: Charter med Apollo och airtours. Båt från Patras och Korfu eller fastlandet.
Bo: Flest hotell i Zakynthos stad och söderut längs bukten mellan Vassilikos och Laganas.
Här trivs: Alla kategorier.

2. Kefalonia/Ithaka
Grannön Ithaka ligger en kort båtfärd bort och är en plats där man med fördel skyndar långsamt. Det är Odysseus ö där hans maka Penelope väntade i tjugo år på hans hemkomst. Ön är liten och bergig, men charmig.
Hitta dit: Charter med Apollo och Airtours. Båt från Patras och Korfu eller fastlandet.
Bo: Huvudorten Argostoli, Fiskardo på nordspetsen och Sami på ostkusten. På Ithaka är Vathy enda orten.
Här trivs: De som vill ta det lite lugnare.

3. Samos
Hitta hit: Charter med Fritidsresor och Apollo.
Bo: Den stora ön erbjuder alla former av boenden.
Här trivs: Vuxna par och sällskap.

4. Rhodos
Rhodos styrka är förstås att den uppfyller det mesta av vad en semesterfirare kan önska sig. Soligt och varmt, finfina stränder och flera mycket imponerande sevärdheter. Tyngst i det senare facket är förstås Rhodos stad i sig. Europas största, ännu bebodda medeltida stadskärna. De bästa stränderna ligger utmed östra kusten, som Tsambika (26 kilometer söder om Rhodos stad) och Vlycha (fem kilometer norr om Lindos). Lindos, den vackra, vita staden, är en stor sevärdhet i sig och ligger fem mil söder om Rhodos stad.
Hitta dit: Alla de stora charterbolagen reser hit.
Bo: Charterklassiker med alla upptänkliga former av inackordering.
Här trivs: Här finns något för alla.

5. Skiathos
Hitta dit: Charter med Apollo, Airtours och Ving. Båt från Volos.
Bo: Hotellområdet breder ut sig från Skiathos stad västerut längs med alla stränder. Goda bussförbindelser.
Här trivs: Barnfamiljer och alla andra.

6. Kalymnos
Den heta, sandiga och bergiga ön lockar numera allt fler av en speciell turistgrupp: bergsklättrarna. Vid en busstur runt ön ser vi många klättra utmed de stupräta klipporna kring orten Arginonda. Orten ligger på öns västkust precis som Kalymnos två främsta turistorter, systerbyarna Myrties och Massouri. Det tar bara en kvällsvisit för att begripa varför dessa orter blivit så populära. Solnedgången. Här är den helt spektakulär
Hitta dit: Charter med Ving och Apollo.
Bo: Turisthotell i solnedgångens Myrties och Massouri.
Här trivs: Solslappare med romantisk läggning.

7. Mykonos
De bästa stränderna ligger som ett ljuvligt pärlband i vikarna söder om huvudstaden. Fina stränder som Psarou och Platis Yialos ligger bara några kilometer från staden och har bra bussförbindelser.
Hitta hit: Saknar charter från Sverige. Flyg till Aten, Samos eller Santorini och fortsätt med båt (från Aten alternativt inrikesflyg).
Bo: Gott om trevligt boende såväl i strandmiljö som i staden.
Här trivs: Nöjessugna badvänner med hygglig budget.

8. Santorini
Den lilla öns märkvärdiga form är resultatet av ett våldsamt vulkanutbrott för 3 500 år sedan då Santorini klövs itu. Huvudön fick formen av en halvmåne med skärans öppning i västläge. Kusten på denna sida utgör en lång tvär bergssluttning ned mot havet och erbjuder en oändlig rad sagolika panoramavyer - som allra mäktigast den tidiga kvällstimme då solen går ned i havet. Förutom sin spektakulära huvudstad har Santorini mycket annat att erbjuda. Som fina, egenartade stränder - typ Röda stranden med sin rostbruna strand - och Antika Akrotiri, grekernas eget Pompeji. Hela staden låg gömd under tjocka lager av aska i 3 500 år innan den upptäcktes på 1960-talet.
Hitta hit: Charter med Apollo
Bo: Hotell med vy mot solnedgången i gamla stan kostar men slår allt annat.
Här trivs: Vuxna par med god kassa.

9. Kos
Ön har fått ett antal nya, lyxiga all inclusive-hotell med vackra lägen vid egna stränder och med pooler, restauranger, gym, spa, tennisbanor och mycket mera.
Kos stad har fått en rejäl uppsnyggning. Här finns flera fina stränder, som Tingaki på nordkusten. På den vita sandstranden står solparasollerna tätt, det kryllar av soldyrkare men också av volleybollgäng och andra sportutövare. I ryggen här vi vackert disiga bergsklippor med betande hästar på ängar i förgrunden. Rakt fram syns de vackra, vita småhusen på turkiska Bodrumhalvön tvärs över vattnets klarblå spegelyta. En härlig miljö. Kos stad bör också ses. Ett annat måste är centrala Eleftheriastorget, som gjort för att sätta sig vid med en kopp kaffe och studera folklivet.
Hitta dit: Charter med Ving, Fritidsresor och Apollo.
Bo: Många nya fina hotell, men här finns boende i alla prisklasser.
Här trivs: De allra flesta, fast för festprissar är Kos inte som förr.

10. Leros
Den lilla hamnstaden/huvudstaden Platanos är mycket söt med sin pittoreska prägel av tidigt 1900-tal. På västkusten finner vi en riktig bred och pampig strand. Vid Drimonas är havet vilt och lockande. De två stora kanonfästena utanför Lakki sägs vara de som inspirerade Alistair McLean till boken "Kanonerna på Navarone".
Hitta dit: Charter med Apollo.
Bo: I charmiga huvudorten Platanos eller vid stränderna i väst.
Här trivs: Vuxna matälskare och äventyrare som vill se något eget.

11. Skopelos
Hitta dit: Charter med Apollo, Airtours och Ving. Båt från Volos via Skiathos.
Bo: Flest hotell ligger i och omkring Skopelos stad.
Här trivs: Alla kategorier.

12. Korfu
Inlandet är grönt och frodigt med många cypresser och olivlundar och man kan sitta på de många bytorgens kafeneion och tavernor, eller vandra på någon av de många utmärkt utprickade lederna.
Hitta dit: Charter med Apollo och Fritidsresor. Norwegian flyger i högsäsong. Båt från Patras.
Bo: Stora resorter ligger norr om stan i Dassia och söder om i Benitses. Paleokastritsa på västkusten är också populärt.
Här trivs: Barnfamiljer, naturintresserade och vandrare.

13. Symi
Kvällslivet är inte märkligt, men för paret som längtar efter en romantiskt och förtrollat vacker kväll är det ingen dum idé att stanna en natt för supé på en av de söta hamnkrogarna. Något bättre strandliv har Symi dock inte.
Hitta dit: Charter med Apollo. (En och en halv timmes färd från Rhodos med äldre färja, pris cirka 100 kronor.
Bo: Ett rum i lilla Symi stad är ett måste för den som vill övernatta.
Här trivs: Vuxna kulturintresserade som vill se något vackert. Romantiska par.

14. Lesbos
Pittoreska byn Molivos och närliggande, mer badvänliga Petra och Anaxos på norra sidan av ön hör till de mest populära resmålen. I väster ligger poeten Sapfos födelseby Skala Eressou. Sapfo levde där på 600-talet före Kristus. Hennes dikter till sina kvinnliga elever har gjort att ön fått ge namn åt lesbisk kärlek.
I början av maj har Lesbos en extra liten högsäsong när flyttfåglarna passerar. Då besöker fågelskådare från hela Europa ön för att se fåglar som inte syns någon annanstans i vår världsdel.
Hitta dit: Ingen charter från Sverige. Flyg via Aten.
Bo: De flesta hotell ligger i området runt Molivos och i största staden Mytilini, men även i de andra byarna längs kusten hittar man små hotell och pensionat.
Här trivs: Vuxna par, lesbiska och fågelskådare.

15. Kreta
Men Kretas pärlor ligger ändå på den mindre exploaterade södra sidan. Den rosa stranden Elafonissi är ett välkänt utflyktsmål och snudd på tropiska Preveli med sina palmer påminner om ännu sydligare breddgrader.
Hitta dit: Alla stora charterbolag har resor hit. Norwegian flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn, Ryanair från Skavsta.
Bo: De flesta hotell ligger på norra sidan, runt Chania, Rethymnon och Agios Nikolaos. Här finns allt från enkla familjedrivna pensionat till stora all inclusive-komplex. På södra sidan är turistorterna mer småskaliga med enklare boende.
Här trivs: Alla kan hitta sin strand på Kreta.

16. Naxos
Naxos stad (Chora) har ett trivsamt utbud av krogar och butiker. På ett högt berg ståtar vad som ser ut som en gigantisk tavelram i vit sten. Det är delar av entréporten till ett 2 500 år gammalt tempel. På västkusten söder om Chora ligger stränderna på rad och blir finare ju längre söderut man kommer. Bergsbyn Halki är ett mycket populärt utflyktsmål för turister och så exemplarisk välhållen att den nästan känns som en stylad Hollywoodversion av en urtypisk, gammal, grekisk by.
Hitta dit: Charter med Apollo.
Bo: Bäst i Chora (Naxos stad).
Här trivs: Alla. Okonstlat och jämförelsevis billigt.

17. Tilos
En liten egensinnig ö, med obefintligt nattliv och inte en pryl att shoppa. De cirka 500 invånarna är i princip släkt och driver hotell, tavernor, biluthyrning och snabbköp. Ön är naturskyddad och här häckar bland annat eleonorafalk och hökörn. Det finns vandringsleder runt hela ön, man kan hämta en karta i Livadia där de är utprickade med ungefärlig vandringstid och svårighet.
Elefantmuseet i huvudorten Megalo Chorio (stora byn) och Agios Pandeleimonas-klostret på västkusten är de enda sevärdheterna, förutom naturen.
Mitt på ön ligger ödebyn Mikro Chorio (lilla byn) där öns enda bar ligger. Vid Eristos-stranden, på västkusten, finns några små enkla hotell, i Livadia kan man kliva rakt ned i havet från hotellterrassen.
Hitta dit: Charter med Apollo och Ving via Rhodos. Båt från Rhodos.

Η ιστοσελίδα που τα γράφει είναι εδω
Και εγω προσθέτο !!


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts