Ποια είναι τα "ληγμένα" τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε; Η ΕΕ δίνει την απάντηση ........... ~ katarraktisvillage

Ποια είναι τα "ληγμένα" τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε; Η ΕΕ δίνει την απάντηση ...........

Όπως έλεγε και ένας αθίγγανος στο χωριό μου ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΩ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΝΟ !!
(για καρπούζια έλεγε βεβαια αλλάαααααααα)

Θα μου πείτε και σεις ;;;; Τι να μου πείτε δηλ;;;

Διαβάστε βρε παιδιά την οδηγία να μάθετε ...βρε μας προστατεύουν ...όχι άντε ότι νάνε !!!!!!!!


Σε επεξήγηση των ημερομηνιών «κατανάλωσης πριν από» και «κατανάλωσης μέχρι» που συναντούμε στα τρόφιμα, προχώρησε, με ειδικό φυλλάδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί πότε θα πρέπει να πετάξετε τα «ληγμένα» που έχετε στο ντουλάπι σας και πότε μπορείτε να καταναλώσετε κάποια από αυτά και να εξοικονομήσετε χρήματα χωρίς να κινδυνεύσετε.

Το <<σαλαμακι>> στην φωτο το είχα τραβήξει φωτογραφία το 2008 στην Ιταλία.
 Αυτό δεν είχε ημερομηνία λήξεις!! Για να μην λέτε δηλ!!

Το ζήτημα έλαβε μεγάλες διαστάσεις τις προηγούμενες ημέρες λόγω της ρύθμισης περί πώλησης των προϊόντων σε ειδικές τιμές. Ανεξάρτητα από το αν τελικά θα εκτεθούν προς πώληση στα ράφια των καταστημάτων και από το αν οι καταναλωτές θα τα αγοράσουν, το σίγουρο είναι ένα: σε όλα τα ντουλάπια και σε κάθε εκκαθάριση, βρίσκουμε τρόφιμα με ημερομηνία λήξης που έχει παρέλθει.

Διαβάστε λοιπόν μια χρήσιμη και πρακτική ταξινόμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να μην σπαταλάμε τρόφιμα και να εξοικονομούμε χρήματα.

Η διαφορά είναι στις ημερομηνίες «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» και «κατανάλωση μέχρι» που αναγράφονται στις συσκευασίες τροφίμων. Θ πρέπει να ξέρουμε την πολύ σημαντική διαφορά
που υπάρχει μεταξύ των δύο αναγραφών αλλά και το πώς θα διαχειριστούμε το κάθε τρόφιμο.

1. Η αναφορά «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα διατηρούν όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.


Προσοχή: Τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» υπό έναν όμως όρο που ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να κρίνει: ότι έχουν τηρηθεί οι οδηγίες αποθήκευσης και δεν έχει φθαρεί η συσκευασία. Η Κομισιόν μάλιστα επισημαίνει ότι «ενδεχομένως το προϊόν να έχει αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του».

Η ημερομηνία «κατά προτίμηση μέχρι» εμφανίζεται σε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων, τα οποία είναι διατηρημένα σε ψύξη, κατεψυγμένα, αποξηραμένα (ζυμαρικά, ρύζι), σε κονσέρβα, καθώς και σε άλλα τρόφιμα (φυτικά έλαια, σοκολάτα, κ.λπ.).

Πριν πετάξετε τα τρόφιμα τα οποία έχουν ξεπεράσει την ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από», ελέγξτε εάν η συσκευασία είναι άθικτη και εάν η όψη, η οσμή και η γεύση του προϊόντος είναι καλές.

Επίσης, από τη στιγμή που η συσκευασία ενός τροφίμου με ημερομηνία «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από» έχει ανοιχτεί, ακολουθήστε τις οδηγίες, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών», όταν απαιτείται.

2. «Κατανάλωση μέχρι» υποδεικνύει την ημερομηνία έως την οποία τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια. Η Επιτροπή επισημαίνει:

* Μην καταναλώνετε κανένα τρόφιμο ύστερα από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

* Η ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» αναγράφεται σε μεγάλου βαθμού αλλοιώσιμες τροφές, όπως στο φρέσκο ψάρι, το νωπό κιμά κ.λπ.

* Ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «διατηρείται στους 2-4 βαθμούς Κελσίου» • εάν δεν τηρήσετε τις οδηγίες, το προϊόν θα χαλάσει πιο σύντομα και κινδυνεύετε να προσβληθείτε από τροφική δηλητηρίαση.

* Με την τοποθέτηση του προϊόντος στην ψύξη αμέσως μετά την αγορά του, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκειά του πέρα από την ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι», εφόσον έχει ψυχθεί καταλλήλως. Αλλά επιβεβαιώστε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία, όπως «ψύξη έως την ημερομηνία κατανάλωσης μέχρι», «μαγείρεμα από την κατάψυξη» ή «καλή απόψυξη πριν από τη χρήση και κατανάλωση μέσα σε 24 ώρες».

* Όταν ένα τρόφιμο με ημερομηνία «κατανάλωση μέχρι» έχει ανοιχθεί, ακολουθήστε τις οδηγίες αποθήκευσης και κατανάλωσης, όπως «κατανάλωση εντός τριών ημερών από το άνοιγμα», λαμβάνοντας υπόψη ότι το τρόφιμο πρέπει να καταναλωθεί πριν από τη λήξη της ημερομηνίας «κατανάλωση μέχρι».

Με λίγα λόγια να αποθηκεύουμε τα ληγμένα να τα τρώμε υγιεινά !!

Πόσο μαμακες είναι;;;; 





Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts