ΤΣΙΚΟΥΔΙΕΣ ΔΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΣΧΙΝΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Μαστιχόδενδρο… Τουρκίας ~ katarraktisvillage

ΤΣΙΚΟΥΔΙΕΣ ΔΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΣΧΙΝΟΥΣ ΣΕ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Μαστιχόδενδρο… Τουρκίας

Εκτός από τα παρακάτω  που θα διαβάσετε και το άρθρο είναι από την Εφημερίδα Αλήθεια της Χίου http://www.alithia.gr/
 Εγώ σας το είχα πει και ποιο παλαιά τι λένε και τα σαι τ της Τουρκίας.. και τους είχα απάντησή μάλιστα αλλά δεν... βέβαια το καλό είναι οτι έχω πολλές παραπομπές απο εκεί στο μπλοκ μου και διαβάζουν τα περί μαστίχας..........Διαβάστε το αρθρο ποιο κάτω και στο τέλος θα σας δώσω και το λινκ για να δείτε τι λένε η τούρκοι .και με έμφαση (Μια τέτοια αξία θα πρέπει να καλλιεργηθεί πολύ περισσότερο στα εδάφη της Ανατολίας και για αυτό θα πρέπει να γίνουν όλα όσα χρειάζονται, ώστε η μαστίχα να προστεθεί στην τουρκική οικονομία.) 




Είναι η τρίτη χρονιά που Πολιτιστικός Σύλλογος στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει γιορτές Μαστίχας. Το γεγονός εμάς τουλάχιστον μας προβλημάτισε, με αποτέλεσμα να καταγράψουμε στις 16/11/2013 όσες εργασίες μπορέσαμε σε ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε χθες στην εκπομπή «Άκου να δες τώρα» στην «ΑΛΗΘΕΙΑ TV» (ρεπορτάζ Άννα Κλαδιά, κάμερα Δ. Ζαφείρης).
Εκεί, λοιπόν, φάνηκε ξεκάθαρα και η αλχημεία και η σπέκουλα που γίνεται, σίγουρα όχι αυθόρμητα και αγαθά, αφού το πολιτιστικό ή γαστρονομικό μέρος του θέματος σιγοντάρει, φανερά η κρατική μηχανή.
Έτσι αφού ακούσαμε τους πανεπιστημιακούς Αχμέτ Ουχρί, Αρχαιολόγο, να αναφέρεται στην ιστορία της Μαστίχας και Ακερίμ Αλπινάρ, καθηγητή φαρμακολογίας, στις ευεργετικές ιδιότητές της, προσκαλώντας μας σε μια φυτεία 6000 μαστιχόδενδρων που βρίσκεται στον Τσεσμέ (πρόκειται όντως για μια φυτεία σχίνων, που βγάζουν κάτι σαν… κρεμεντίνα) φτάσαμε στο πρακτικό μέρος του θέματος, που ήταν η επίσκεψη σε μαστιχόδενδρα που βρίσκονται στο μεγάλο πάρκο της Κωνσταντινούπολης Floria Atatourk Ormani.
Εκεί,οι δικοί μας είδαν και βιντεοσκόπησαν κάτι αιωνόβιες τσικουδιές, τις οποίες είχαν μάλιστα περιφράξει με σιδεριές (φωτογραφία) καταγράφοντας και συστήνοντας τις ως μαστιχόδενδρα!
Εδώ υπάρχει ένα μαστιχόδενδρο 200 χρόνων είπε ο επιστήμων… ξεναγός, για να εισπράξει την οργισμένη απάντηση της Άννας Κλαδιά ότι εδώ υπάρχει ένα ψέμα 200 ετών και το δένδρο που μας δείχνετε είναι τσικουδιά.
Ας πούμε όμως ότι εδώ τελειώνει η γραφική πλευρά του θέματος, αλλά πρέπει να αρχίσει η
ουσιαστική.
Η ΕΜΧ οφείλει να διαμαρτυρηθεί μέσω του υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά, για εσκεμμένο ψέμα και συνειδητή αλχημεία.
Να καταγγείλει ακόμα το γεγονός στην πανεπιστημιακή κοινότητα της γείτονος, αλλά και σε διεθνείς επιστημονικές και άλλες ιστοσελίδες.
Η μαστίχα είναι ένα μονοπωλιακό προϊόν που ήδη δέχεται χτυπήματα από την κρίση και ειδικά όχι τη δική μας αλλά του αραβικού κόσμου.
Η Τουρκία δίπλα, όπως διαθέτει δυνάμεις φιλίας, διαθέτει και άλλες, που και μακριά βλέπουν και που έχουν κάνει επιστήμη την τακτική «πες – πες στο τέλος κάτι θα μείνει».
Περιμένουμε τη δυναμική μας αντίδραση και όχι μόνο της ΕΜΧ, που πάντως οφείλει να κάνει την αρχή.

Τη διαβεβαίωση ότι και αυτή τη φορά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών θα κάνει αυτό που πρέπει για να προασπίσει τα συμφέροντα των παραγωγών έδωσε ο Πρόεδρός της, Ευθύμης Μονίαρος, σε συνέχεια των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας και έντυπα σήμερα, από την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ για το «Μαστιχόδενδρο… Τουρκίας».
«Διάφοροι εντός και εκτός συνόρων, πάντα για δικό τους όφελος, θέλουν να αξιοποιήσουν το κεφάλαιο που λέγεται σχίνος και μαστίχι. Μέχρι τώρα, όπως δείχνουν και τα πράγματα, η Ένωση όπου χρειάστηκε να επέμβει και να δράσει για τη διαφύλαξη των συμφερόντων των παραγωγών το ‘χει κάνει με επιτυχία. Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο η Ένωση θα συλλέξει ό,τι πληροφορία υπάρχει, θα αξιολογήσει αυτά τα στοιχεία και να είναι σίγουρος ο καθένας ότι και τώρα θα κάνει μέσα από τα συλλογικά της όργανα και τις διαδικασίες της αυτό που πρέπει να κάνει.», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Μονίαρος θύμισε ότι από το συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και άλλες φορές αναπτυχθηκαν πρωτοβουλίες τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε πιο σοβαρές, από αυτά που ξέρουμε τώρα.
«Και τότε η Ένωση είχε κάνει τις κινήσεις που έπρεπε – με την προεδρία του κου Γανιάρη. Είχαν γίνει κινήσεις, διαβήματα, είχε επέμβει το υπουργείο Εξωτερικών και δεν υπήρξε συνέχεια», κατέληξε.

Εδώ και το λινκ για TRT ΕΛΛΗΝΙΚΑ





Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts