Επιτέλους ... ξυπνήσαμε... Αυτόφωρο και δίκη για την κακοποίηση των Ζώων, Αλλά και Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κατόχου ζώου συντροφιάς; ~ katarraktisvillage

Επιτέλους ... ξυπνήσαμε... Αυτόφωρο και δίκη για την κακοποίηση των Ζώων, Αλλά και Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κατόχου ζώου συντροφιάς;

Άμεση δίκη για όσους συλλαμβάνονται να βασανίζουν ζώα. Διαβάστε την εγκύκλιο της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας

Εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Εφετών της χώρας με την οποία υπάρχει ρητή εντολή για τήρηση του Αυτοφώρου και άμεση δίκη όσων συλλαμβάνονται για κακοποίηση ή βασανισμό ζώων, εξέδωσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο απαγορεύεται:
α) Βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ` αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός.
β) Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση - διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων.
γ) Σε περίπτωση τραυματισμού ζώου συντροφιάς σε τροχαίο ατύχημα, ο υπαίτιος της πράξης αυτής, υποχρεούται να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο, προκειμένου να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα.

Επίσης η κ. Κουτζαμάνη τονίζει στην εγκύκλιο ότι ακόμα και η παράνομη εμπορία ζώου συντροφιάς  (όπως και άλλα αδικήματα) τιμωρείται με φυλάκιση που ξεκινά από 12 μήνες ενώ υπάρχουν και χρηματικά πρόστιμα από 3.000 έως και 15.000 ευρώ ανάλογα το αδίκημα.
Ζητεί δε να εξετάζονται οι καταγγελίες ακόμα και στο διαδίκτυο και να κινούν «την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, εφόσον συντρέχουν οι όροι της, για τον κολασμό των εγκλημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από τον ως άνω νόμο, ιδίως δε του εγκλήματος της παράβασης των διατάξεων του άρθρου 16, που έχει βαρύνουσα εγκληματική απαξία, με την παραπομπή των δραστών στα ακροατήρια για την άμεση εκδίκαση των εγκλημάτων και σε περίπτωση αναβολής τον προσδιορισμό των οικείων δικογραφιών σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Και η εγκύκλιος καταλήγει: «Πέραν της παραγγελίας σας προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών
για την εφαρμογή της παρούσης εγκυκλίου μας, παρακαλούμε να εποπτεύετε προσωπικώς και συνεχώς για την τήρηση αυτής, έχοντας υπόψη ότι η συμπεριφορά μας προς τα ζώα καταδεικνύει τον πολιτισμό μας».

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κατόχου ζώου συντροφιάς;

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ  ΚΑΛΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ  ΚΑΙ  ΚΑΤΟΧΟΥ   ΖΩΩΝ

Σύμφωνα με τον ν.  4039/2012,  οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και κατόχων ζώων  είναι οι εξής:

1)    Η σήμανση και η καταγραφή του ζώου του, η ενημέρωση του κτηνίατρου για τις τυχόν μεταβολές, η έκδοση βιβλιαρίου υγείας, καθώς και η τοποθέτηση  σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλικής κονκάρδας.
2)   Η τήρηση των κανόνων ευζωίας και καλής μεταχείρισης του ζώου.
3)   Η μέριμνα για την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου.
4)  Η μέριμνα για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου  του.
5)     Η μέριμνα για τη στείρωση του  ζώου του, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες.
6)     Να μην εγκαταλείπει το ζώο του.  Σε  περίπτωση  που επιθυμεί να αποχωριστεί το ζώο συντροφιάς, πρέπει να γνωστοποιεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου του τόπου της κατοικίας του την πρόθεσή του αυτή, να το παραδίδει στον Δήμο και να λαμβάνει από πιστοποιημένο κτηνίατρο αντίγραφο της μεταβολής της εγγραφής του ζώου του στη Διαδικτυακή Ηλεκτρονική Βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς, όπου θα αναφέρεται ο Δήμος ως προσωρινός κάτοχος του αδέσποτου πλέον ζώου.
7)     Η μέριμνα να γίνεται ο περίπατος των σκύλων του πάντα με συνοδό.
8)    Η λήψη κατάλληλων μέτρων, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους.
9)    Η δήλωση  μέσα σε πέντε ημέρες της απώλειας του ζώου του σε κτηνίατρο.
10)   Ο  εφοδιασμός με το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Η παραβίαση κάθε μιας από τις παραπάνω υποχρεώσεις επισύρει πρόστιμο 300€.
Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων είναι κυρίως  τα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας. Αν δεν λειτουργεί  υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας σε κάποιο Δήμο, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από  όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Η παράβαση διαπιστώνεται από το αρμόδιο όργανο που βεβαιώνει το προβλεπόμενο διοικητικό πρόστιμο. Ο παραβάτης έχει δικαίωμα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα στην κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου, με τις αντιρρήσεις του. Το διοικητικό πρόστιμο επικυρώνεται από τον προϊστάμενο της αρχής και καταβάλλεται κατά το ήμισυ μέσα σε δέκα ημέρες και αν παρέλθουν οι δέκα ημέρες καταβάλλεται ολόκληρο  σε προθεσμία δύο μηνών στον δικαιούχο Δήμο. Εάν δεν καταβληθεί εντός δέκα ημερών, τότε βεβαιώνονται από την αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη.

ΕΥΘΥΝΗ


Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά που προκαλείται σε τρίτους  από το ζώο  του, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ. Για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς,  η αντίστοιχη ευθύνη βαρύνει τον οικείο Δήμο. (5.2)
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts