<img src="https://lh5.googleusercontent.com/-ZLpKL2H-4HQ/U0GhvsvlZxI/AAAAAAAAKeo/K8FCQQVAti8/s20/earth.gif" />Στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το αίτημα των μαστιχοπαραγωγών Χίου... ~ katarraktisvillage

Στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το αίτημα των μαστιχοπαραγωγών Χίου...

Αίτημα μαστιχοπαραγωγών Χίου για το σήμα ELMA

Στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ το αίτημα των μαστιχοπαραγωγών Χίου για καταχώριση του σήματος «ELMA».


Η ακρόαση του αιτήματος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου για την καταχώριση του λεκτικού σήματος «ELMA», αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου, ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης ( T-309/13 ) το 2006 η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) ζήτησε από το Γραφείο Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) την καταχώριση του λεκτικού σήματος «ELMA» για προϊόντα της κλάσεως 5.

Η εταιρία Gaba International Holding AG (Ελβετία), κατασκευάστρια προϊόντων στοματικής υγιεινής, είναι δικαιούχος του ήδη καταχωρισμένου κοινοτικού λεκτικού σήματος «ELMEX» για προϊόντα των κλάσεων 3, 5 και 21. Το 2007 άσκησε ανακοπή η οποία έγινε δεκτή από το τμήμα ανακοπών του ΓΕΕΑ. Η ΕΜΧ άσκησε προσφυγή ενώπιον του τέταρτου τμήματος προσφυγών του ΓΕΕΑ, το οποίο όμως την απέρριψε στις 26 Μαρτίου 2013.

Με την προσφυγή αυτή η ΕΜΧ ζητεί την ακύρωση της ανωτέρω αποφάσεως του τμήματος προσφυγών του ΓΕΕΑ. Επικαλείται την λανθασμένη ερμηνεία και εφαρμογή του κανονισμού 207/2009, βάσει του οποίου το αιτούμενο σήμα δεν γίνεται δεκτό για καταχώριση ότι, εάν, λόγω του ταυτοσήμου του ή της ομοιότητας με το προγενέστερο σήμα και του ταυτοσήμου ή της ομοιότητας των προϊόντων που προσδιορίζουν τα δύο σήματα, υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης του κοινού της 


εδαφικής περιοχής στην οποία απολαύει προστασίας το προγενέστερο σήμα.

Όπως σημειώνεται, η ιστορία της Χίου έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη μαστίχα καθώς από αρχαιοτάτων χρόνων κατέχει το αποκλειστικό προνόμιο της παραγωγής της.

Η πρώτη συστηματική οργάνωση της εμπορίας της μαστίχας έγινε κατά την περίοδο της κατοχής της Χίου από τους Γενουάτες το 1347.



Η ακμή του εμπορίου της μαστίχας διατηρήθηκε ως τις αρχές του 20ου αιώνα, οπότε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος επέφερε κρίση και στη μαστίχα.

Το 1938 η ελληνική πολιτεία δημοσίευσε το Νόμο 1390 σύμφωνα με τον οποίο ιδρύθηκαν οι 20 Συνεταιρισμοί Μαστιχοπαραγωγών, μέλη των οποίων ήταν υποχρεωτικά όλοι οι μαστιχοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο συστάθηκε και η Ένωση των 20 Συνεταιρισμών με την επωνυμία «Ένωσις Μαστιχοπαραγωγών Χίου» ως υποχρεωτικός συνεταιρισμός που σήμερα αριθμεί 4.850 μέλη.

Το 1997 αναγνωρίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μαστίχα Χίου, το μαστιχέλαιο Χίου και η τσίχλα Χίου ΕΛΜΑ ως προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π) σύμφωνα με τον κανονισμό 2081/92/ΕΟΚ.

agronews.gr
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts