ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΩ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ? ~ katarraktisvillage

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΩ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ?


(Υλικά και εργαλεία που θα χρειαστώ)

Ιανουάριος 2022 : Οι σκέψεις μου γραμμένες κατά την είσοδο της νέας σεζόν..

Ξεκινήματα για μικρούς και μεγάλους..για άντρες για γυναίκες για παιδιά κάθε ηλικίας, για εφήβους, για επαγγελματίες, για οικογένειες, για όλους μας..

Σχεδιασμοί, προϋπολογισμός ευθυνών, υποχρεώσεων πάσης φύσης, ανασυγκρότηση σχέσεων και επανατοποθέτηση στόχων..

Πώς θα τα καταφέρω?

Νιώθω φόβο?

Πιθανώς να χω αμφιβολίες για την θετική έκβαση του μελλοντικού αποτελέσματος..

Οι δυσκολίες φαντάζουν μπροστά μου μεγαλύτερες από τον ενθουσιασμό μου για το νέο μου ξεκίνημα..

Μοιάζει η σκέψη μου να ναι σαν ένα πανάκριβο αυτοκίνητο που όμως δεν έχει βενζίνη για να ξεκινήσει..

Πού οφείλεται η δειλία μου για να προχωρήσω μπροστά?

Πού ακριβώς βρίσκεται αυτό το κουμπί «Thinking possitive’’(Σκέψου Θετικά)» που διαβάζω στα άρθρα …που λένε οι ειδικοί και οι παρουσιαστές με την χαρούμενη φωνή και το κατάλευκο χαμόγελο στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικές εκπομπές?

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά !

Το ‘’κουμπί’’ βρίσκεται στην λεγόμενη Αισιοδοξία!

Τι σημαίνει ,καταρχάς, ‘’Αισιοδοξία’’

Δανείζομαι την ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ που έλεγε ότι ένας αισιόδοξος βλέπει μια ευκαιρία σε κάθε καταστροφή .Ενώ ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω σε άρθρο μου στο πρώτο ενικό πρόσωπο .Ο λόγος είναι επειδή όσο επαναλαμβάνω τα πιστεύω μου που αφορούν την αισιόδοξη σκέψη μου τόσο μαθαίνω να την έχω επειδή όπως λένε: «Η επανάληψη είναι η πρώτη αρχή της μάθησης»..

Επίσης, θεωρώ ως υποκειμενική διαδικασία το ‘’χτίσιμο ‘’ της αισιόδοξης σκέψης και δεν υπάρχει , φυσικά ,κανένα συγκεκριμένο manual .

Είναι θέμα θέλησης.( Emile Chartier)

Η αισιοδοξία κατακτιέται τελικά … Χτίζεται με την θέλησή μας..

Μόνο που χρειάζεται συγκεκριμένα υλικά και εργαλεία ..

Τα υλικά και τα εργαλεία της αισιόδοξης σκέψης είναι απλώς τα κίνητρα που θα την διαμορφώσουν…

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά:

ΥΛΙΚΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Οτιδήποτε δυσάρεστο μου χει συμβεί στο παρελθόν, δεν αλλάζει..Υπήρξε! Τώρα δεν υπάρχει! Εκτός κι αν δύναμαι να το επιτρέψω εγώ να γίνει πάλι.


Οτιδήποτε δυσάρεστο συνέβη στο παρελθόν μου είναι δικό μου και αποτέλεσε την αιτία να αλλάξω τρόπο σκέψης ΣΗΜΕΡΑ.

Οτιδήποτε ευχάριστο συνέβη στο παρελθόν, μου έδωσε την δύναμη να προχωρήσω και αυτήν την στιγμή που διαβάζω αυτές τις γραμμές είναι η ευκαιρία για να ΖΩ με το να αλλάΖΩ.


Ό,τι έγινε ..έγινε! Αφήνω πίσω τα περασμένα και βλέπω με τα μάτια της ψυχής μου μπροστά. Τυχαίο δεν το λες ότι τα μάτια ο Θεός μας τα έδωσε για να βλέπουμε μπροστά και δεν τα τοποθέτησε στην πλάτη μας ώστε να κοιτάζουμε πίσω..

Ας κάνω αυτοκριτική ! Όχι ,όμως αυτοκατακριτική !

Κοιτάω ποιους τομείς της ζωής μου χρειάζεται να βελτιώσω. Η απαισιόδοξη σκέψη συνήθως έχει την ρίζα της στην έλλειψη του ελέγχου στην ζωή μας, στην έλλειψη του απλού τσεκαρίσματος των επιθυμιών μας και των αναγκών μας.
Ας συνειδητοποιήσω πως είμαι άνθρωπος και όχι ο superman!

Tα πάντα έχουν τα όριά τους ακόμα και η παντοδυναμία όσον αφορά τους απλούς ανθρώπους.


Ας συνειδητοποιήσω ότι δεν είμαι ο Ρομπέν των Δασών! Η δικαιοσύνη γύρω μου δεν αποτελεί προσωπικό μου στόχο και αυτοσκοπό ζωής για τους πάντες και για τα πάντα.Η δικαιοσύνη βγαίνει στην διαύγεια μέσω των συγκυριών,τελικά.


Ας συνειδητοποιήσω ότι δεν είμαι η Μητέρα Τερέζα. Η καλοσύνη ,ο αλτρουισμός είναι αξίες που δεν με εγκλωβίζουν στην πεποίθηση να βοηθάω και να υπάρχω μόνο για να ικανοποιώ τους άλλους αφήνοντας τελικά τον εαυτό μου αβοήθητο.
Ναι, φυσικά δεν εστιάζω στο παρελθόν μου. Όμως,δεν φτάνω και στο άλλο άκρο να βλέπω απευθείας το μέλλον. Δίνω σημασία στο Τώρα..στο Παρόν μου.

Και τελειώνοντας την λίστα με τα υλικά για την κατασκευή της αισιοδοξίας …ας νιώσουμε την άποψη του Franz Kafka (1883-1924) που μας παροτρύνει λέγοντας:
‘’Αφήστε σας παρακαλώ το μέλλον να συνεχίσει να κοιμάται, όπως οφείλει. Γιατί αν κάποιος το ξυπνήσει πριν την ώρα του, τότε θα αποκοιμηθεί το παρόν του.’’

Ετοιμάζοντας, λοιπόν να χτίζω και να κατασκευάζω την αισιόδοξη σκέψη στην ζωή μου, συνειδητοποιώ πως δεν υπάρχει τελικά κανένα μαγικό κουμπί που το πατάω και ξεκινά να λειτουργεί η αισιοδοξία, τελικά.

Έχοντας, μπροστά μου τα 10 απαραίτητα υλικά συνεχίζω την κατασκευή με τον δικό μου σχεδιασμό..με την δική μου αρχιτεκτονική αλλά και με τα εξής εργαλεία ,φυσικά :

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ας γίνω πιο ευγνώμων για όσα είμαι και έχω αυτήν την στιγμή.


Να δίνω σημασία σε όσα υπάρχουν κοντά μου είτε μου δόθηκαν είτε κατέκτησα σαν να μην είναι δεδομένες καταστάσεις.
Να αντλώ χαρά από την καθημερινή μου ζωή, εστιάζοντας και στα μικρά πράγματα.

Να εκφράζω την χαρά μου στους άλλους. Όταν την μοιράζομαι με τους γύρω μου, μεγαλώνει!

Ας ακούσω τον άλλον!

Ας ασχοληθώ και με το δικό του πρόβλημα και να μην απαιτώ να ασχολούνται όλοι με τις δικές μου δυσκολίες. Αν δεν καταφέρω να βοηθήσω, ας τον ακούσω απλά και αληθινά..Αν πάλι, καταφέρω να προσθέσω ένα λιθαράκι στην λύση, θα λάβω ικανοποίηση και η χαρά του άλλου θα εσωτερικευτεί μέσα μου. Ήδη έχει ξεκινήσει να ζεσταίνεται ο ψυχισμός από την πρώτη φλόγα της κατανόησης.
Ο.Κ..ίσως και να με έχουν πληγώσει, να με στεναχωρούν κάποιοι..ας δίνω ερμηνείες για όλα αυτά. Αυτομάτως ,έχω ήδη πατήσει το κατώφλι της συγχώρεσης..Πόσο ανακουφιστικό είναι!

Ας ψάξω… σίγουρα θα βρω στιγμές στο παρόν μου, έστω και λίγες ..ή μειωμένης σημαντικότητας, που παρόλα αυτά θα με κάνουν να χαμογελάσω.

Ας παρατηρήσω τα δάχτυλα του χεριού μου .Δεν είναι ίδια! Ας δω δυδυμα αδέλφια που μοιάζουν σαν ‘’δυο σταγόνες νερό’’ όπως λένε.. Αν παρατηρήσω θα δω πως τελικά τίποτα και κανένας δεν είναι απόλυτα ίδιος με τον άλλον. Δεν ωφελεί άρα να συγκρίνομαι με τους άλλους!!

Ποια άτομα με περιτριγυρίζουν? Μήπως μου αφαιρούν την χαρά, την ελπίδα με κάποιο τρόπο? Ας απομακρυνθώ από τέτοιες συναναστροφές!

Έλεγε ο Muhammad Ali ‘’Μην μετράς τις μέρες .κάνε τις μέρες να αξίζουν’’

Λιγότερος υπολογισμός του χρόνου και της ποσότητας φέρνει περισσότερη ποιότητα ζωής. Δεν πρόκειται για απώλεια κιλών ώστε να υπολογίζουμε συνεχώς τις θερμίδες, Γιατί τότε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μπλοκάρουμε τον συναισθηματικό μας μεταβολισμό.

Ας αφήνω την ροή της καθημερινότητας να λειτουργεί (αφού έχω τα ‘’υλικά και τα παραπάνω εργαλεία της αισιοδοξίας) μην πιέζω τις καταστάσεις να γίνουν όπως ακριβώς θέλω και όποτε εγώ έχω προκαθορίσει. Υπάρχουν και απρόβλεπτα..υπάρχουν και συγκυρίες. Αδύνατον να τα υπολογίζω όλα και να χω τον πλήρη έλεγχο της οποιαδήποτε κατάστασης… Δεν είμαι ο Θεός!


Ας αναγνωρίσω τα όμορφα στοιχεία της προσωπικότητας ακόμα κι αυτών που με στεναχωρούν. Όλοι οι άνθρωποι έχουν και όμορφα συστατικά χαρακτήρα. Έτσι βελτιώνω την επικοινωνία στις σχέσεις μου!


Αποδοτικό πολύ είναι όταν αναγνωρίζω το βράδυ πριν κοιμηθώ τις όμορφες στιγμές της μέρας που πέρασε..Ας αναλογιστώ αυτά που κατάφερα σήμερα. Επιβραβεύω το ‘’παιδί που υπάρχει στον ψυχισμό μου. Και όταν ξυπνήσω τότε καταλαβαίνω ότι τα καλύτερα όνειρα είναι αυτά που βλέπουμε όταν είμαστε ξύπνιοι (Cherie Gilderbloom ). Έτσι ωριμάζει το ‘’παιδί’’ αυτό και γίνεται ο καλύτερος μου φίλος μου.

Απαραιτήτως, χρειάζεται να προσθέτω στο λεξιλόγιο μου φράσεις που θα εμπεριέχουν μηνύματα δύναμης, ελπίδας, παραγωγής, αγάπης και ειρήνης.

Για παράδειγμα: προτιμότερο είναι να πούμε: Έκανα οτιδήποτε μπορούσα παρά να πούμε: Δεν τα κατάφερα .

Το βράδυ, πριν κοιμηθώ ,ξαπλωμένος/η ,ας οραματιστώ με ηρεμία την επόμενη μέρα , τακτοποιώντας την σκέψη μου για τις δουλειές που έχω να κάνω. Με αυτόν τρόπο ,συμβάλλω στον έλεγχο του άγχους και αντιμετωπίζονται οι ανασφάλειες μου.


Αποδοτική είναι η καθημερινή προσωπική περισυλλογή μας σε φάσεις του 24ωρου που χαλαρώνουμε. Να σκεφτώ μετά από την διευθέτηση κάποιας υποχρέωσης :Τελικά, πόσο άδικα ανησυχούσα που είχα απαισιόδοξη διάθεση χθες? Δεν άξιζε που φοβόμουν για κάτι που τελικά δεν είχε συμβεί ούτε συμβαίνει.

Να φροντίζω το σώμα μου, τον οργανισμό μου, την υγεία μου, την καθαριότητα μου. Είναι γεγονός ,ότι το σώμα μου είναι το σπίτι των συναισθημάτων μου!

Και θυμάμαι πάντα τα λόγια του αγαπημένου μου Wayne W. Dyer



Είμαι ρεαλιστής, περιμένω θαύματα.

Σημείωση : «Τα άρθρα που φιλοξενεί η σελίδα έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα.
Απαραίτητη η συμβουλή γιατρού όταν απαιτείται.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.»


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts