Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρεκάκι! ~ katarraktisvillage

Παραδοσιακό Πασχαλινό Τσουρεκάκι!



Οι μνήμες χαράζονται στο εγκέφαλό μας δια μέσου των αισθήσεων. 
Την Μεγάλη εβδομάδα θυμάμαι το σπίτι μας να μυρίζει μαχλέπι και βανίλια και τη μαμά μου να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις μέρες που ακολουθούν. 
Αυτή η μυρωδιά βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μου έρχεται στην επιφάνεια κάθε χρόνο που ανοίγω τον φούρνου ενώ ψήνονται τα πασχαλινά γλυκίσματα. 
Ο γεμάτος αρώματα ατμός, που ξεχύνεται από την πόρτα του, κατακλύζει τον χώρο και δια μέσου τις οσφρητικής οδού «τρυπώνει» στην μνήμη και μένει εκεί έως την επόμενη χρονιά. 
Υπάρχουν πολλές συνταγές για τσουρέκια. Άλλες για γρήγορα τσουρέκια, άλλες για τσουρέκια χωρίς ζάχαρη, άλλες για τσουρέκια χωρίς ζύμωμα και άλλες για νηστίσιμα τσουρέκια. 
Η συνταγή, όμως, για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι θέλει το προζύμι της, το καλό φούσκωμα, το σωστό ζύμωμα, τα αγνά υλικά και την φροντίδα για το ζυμάρι.





Αυτό με την σειρά του, θα σε ανταμείψει για την αγάπη που του δείχνεις, θα γεμίσει ίνες, θα γίνει αφράτο και νόστιμο
Υλικά:

Για το προζύμι:

200gr νωπή μαγιά

220ml νερό χλιαρό 40 βαθμούς

100gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις

                             Για την ζύμη:
600gr ζάχαρη
2Kg αλέυρι για τσουρέκι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200ml ζεστό γάλα
350gr βούτυρο Κερκύρας λιωμένο
50gr φυτίνη γάλακτος λιωμένη
10gr μαχλέπι
2 κρόκους αυγών χτυπημένος με λίγο νερό για το άλειμμα

Κοπανισμένο αμύγδαλο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:


Για το προζύμι διαλύουμε σε ένα μπολ την μαγιά στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι για να γίνει ένας χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί ο όγκος του. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, το αλάτι και την φυτίνη. Ρίχνουμε το καυτό γάλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε να διαλυθούν οι κρόκοι. Στο μείγμα βάζουμε το προζύμι και το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις, ανακατεύοντας με τα χέρια χωρίς να ζυμώνουμε έντονα. Έπειτα με τις χούφτες μας παίρνουμε μεγάλες δόσεις από το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τη ζύμη διπλώνοντάς την. Η κίνηση αυτή βοηθάει στο κόρδωμα των τσουρεκιών και στον σχηματισμό ινών. Το βούτυρο δεν πρέπει να απορροφηθεί όλο γιατί είναι κάτι που θα γίνει κατά την διάρκεια του φουσκώματος.



Αφού τελειώσουμε την διαδικασία του ζυμώματος σκεπάζουμε την λεκάνη με μια λαδόκολλα και την τυλίγουμε με μια κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο της. Αφού φουσκώσει, την ξεφουσκώνουμε και την αφήνουμε να κάνει ακόμη ένα φούσκωμα. Όταν φουσκώσει για δεύτερη φορά χωρίς να παιδέψουμε πολύ την ζύμη σχηματίζουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξίδες. Αλείφουμε με αυγό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο. Τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν ξανά. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά. Αν δούμε οτι παραψήνονται από πάνω, τα σκεπάζουμε με μια λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο.


Τα μυστικά επιτυχίας για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ποιοτικά, αγνά και σε θερμοκρασία δωματίου.
Προσοχή στο νερό που θα διαλύσουμε την μαγιά. Δεν πρέπει να είναι ούτε κρύο ούτε καυτό γιατί θα καταστραφούν οι χιλιάδες ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτή, με αποτέλεσμα να μην φουσκώσει το προζύμι μας.
Το αλεύρι για τσουρέκι περιέχει την σωστή αναλογία γλουτένης για το συγκεκριμένο ζυμάρι. 


Το δίπλωμα της ζύμης με το βούτυρο μας εξασφαλίζει τις ίνες του τελικού αποτελέσματος.
Το προζύμι ενισχύει την γεύση του τσουρεκιού μας και το φούσκωμά του.

Η ζύμη πρέπει να είναι «μαστιχωτη» και να κολλάει στα χέρια. Την δουλεύουμε με βρεγμένα χέρια και δεν προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι.
Καλή Πάσχα με νόστιμες λιχουδιές!

Από το μπισκοτάκι μου!!@PanDora

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts