Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με το Μουσικό Σχολείο στα ''φόρτε'' ~ katarraktisvillage

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με το Μουσικό Σχολείο στα ''φόρτε''


Την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, εορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο στη Χίο,η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής,  με το Μουσικό Σχολείο στα ''φόρτε'' του σε μια Συναυλία άψογη, γεμάτη περιεχόμενο και συναίσθημα, που πραγματοποιήθηκε στον Μουσειακό Χώρο (Οθωμανικά Λουτρά Φρουρίου Χίου) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Από τις 8.00 μ.μ. οι ήχοι από τα σαντούρια, τα βιολιά, τα λαούτα, το κλαρίνο, το κανονάκι, τα κρουστά και τη Χορωδία άρχισαν να συντονίζουν το κοινό (που σιγά-σιγά γέμισε το χώρο) στο μουσικό ''ταξίδι'' που επακολούθησε.


Η βραδιά ξεκίνησε με ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο της Δόμνας Σαμίου, έτσι όπως τα μελέτησαν και τα κατέγραψαν μαθητές του 4ου Γυμνασίου Χίου στις ραδιοφωνικές εκπομπές, που ηχογράφησαν για το τοπικό και ευρωπαϊκό ραδιόφωνο, μαζί με την καθηγήτρια Μαρία Φραγκάκη. Προβλήθηκε σχετικό βίντεο.


Η Δόμνα Σαμίου διέσωσε και κατέγραψε, στα αρχεία της ΕΡΤ και όχι μόνο, τον πλούτο και την ποικιλία της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, της Λαϊκής και 


Μουσικής μας Παράδοσης, ταξιδεύοντας από τόπο σε τόπο σε όλα τα Γεωγραφικά Διαμερίσματα της πατρίδας μας. Μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ανθρώπους του κάθε τόπου (νέους και γέρους) και ηχογράφησε και βιντεοσκόπησε ατόφια τη μουσική και τα λόγια, με τη ντοπιολαλιά και το ''χαρακτήρα'' τους, ζωντανά, πλήθος τραγούδια και ήθη κι έθιμα από τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελλοπόνησο, την Αττική, τα νησιά, τη Μικρά Ασία και τη Σμύρνη (που υπήρξε ''βασίλισσα'' του πολιτισμού και της Παγκόσμιας μουσικής σκηνής). Όλα αυτά τα έκανε κινούμενη από το μεράκι της και τη δική της πρωτοβουλία.

Η φωνή της Δόμνας Σαμίου στον επίλογο του βίντεο που προβλήθηκε εισήγαγε ''απαλά'' το κοινό στο μουσικό ταξίδι, που παρουσίασε το Μουσικό Σχολείο στη συνέχεια με ''επικεφαλίδα'' τη Δόμνα Σαμίου.

Με Μαέστρο τον καθηγητή Θεολόγο Μιχελλή και συνυπεύθυνο καθηγητή το Μανώλη Αυγουστίδη, το Μουσικό Σχολείο Χίου παρουσίασε τρεις Σουίτες (ποτ-πουρί δηλαδή) με τραγούδια και οργανικούς σκοπούς από τη Χίο, τα Ψαρά και τις Οινούσσες η πρώτη, με ρυθμούς και τραγούδια των Δωδεκανήσων η δεύτερη και με μουσικές και ''αέρα'' από τις ''Θάλασσες της Ιωνίας'' η τρίτη. Στον ''Πυργούσικο'' μάλιστα το κοινό συμμετείχε με ρυθμικά παλαμάκια.

Η ''πετροπέρδικα'', το '' Έρι πάλι'', τα ''ερωτικά δίστιχα'' του πηδηχτού ή αλλιώς του Κρητικού και ο ''Χορός των κεριών'' από το Ανατολικό Αιγαίο ''μετρίασαν'' τη ζέστη του Ιουνίου και τα επιδέξια σόλα των μουσικών οργάνων μαζί με την άρτια απόδοση της Χορωδίας έκαναν το χρόνο της Συναυλίας να κυλήσει σε μια στιγμή.

Το πηγαίο χειροκρότημα που ξεχείλισε την αυλή ήτανε σαν να ζήταγε ''κι άλλο''. Η επιλογή του Αρχαιολογικού Χώρου με την Προσφυγική συνοικία του Κάστρου και τον ανοιχτό ουρανό πρόσθεσε άλλο τόσο στην (απέριττη και γεμάτη αυτή) μουσική βραδιά.

Η Χίος μπορεί να είναι υπερήφανη για τους μαθητές και τους καθηγητές του Μουσικού Σχολείου της. Η ποιότητα του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης του κάθε τόπου δρα πάντα καθοριστικά στην ανάπτυξη και την πρόοδο του συνόλου της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.




























































Το κείμενο είναι alithia.gr - Φώτο : katarraktisvillage
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts