Παραδοσιακά παιχνίδια ~ katarraktisvillage

Παραδοσιακά παιχνίδια

Σήμερα σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για τα παραδοσιακά παιχνίδια που μπορούν να παίξουν τα παιδιά μας οποιαδήποτε ώρα και στιγμή!

Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φύγουν από το tablet και την τηλεόραση!

Οι προτάσεις λοιπόν είναι:

Κουτσό:

Γι αυτό το παιχνίδι χρειαζόμαστε πλακάκια πεζοδρομίου, μια κιμωλία ή ένα κομμάτι τούβλου για να ζωγραφίσουμε τα νούμερα και μια πετρούλα. Πετάμε την πετρούλα στο πλακάκι με το νούμερο ξεκινώντας από το 1. Η πέτρα πρέπει να μην βγει έξω από το πλακάκι, αν βγαίνει ο παίκτης χάνει τη σειρά σου. Κουτσαίνοντας κάνεις τη διαδρομή.

Κρυφτό:

Ένας παίκτης τα "φυλάει". Σ' αυτό το χρονικό διάστημα,οι άλλοι παίκτες κρύβονται. Αυτός που τα φυλάει έχει σκοπό να βρει έναν παίκτη . Μόλις τον βρίσκει,τα φυλάει αυτός.


Μήλα:

Δύο παίκτες στέκονται αντικριστά, δεκαπέντε είκοσι μέτρα μακριά η μια από την άλλη, ενώ στη μέση αυτής της απόστασης συγκεντρώνονται όσα μέλη τους όρισαν. Οι δυο παίκτες που στέκονται αντικριστά προσπαθούν με το τόπι να κτυπήσουν κάποιο από τα παιδιά που είναι μέσα, αυτό «καίγεται» και βγαίνει από το παιχνίδι. Αντίθετα, το παιδί που θα καταφέρει να πιάσει το τόπι χωρίς να πέσει κάτω κερδίζει «ένα μήλο» που θα του επιτρέψει, αν κάποια στιγμή «καεί» να μη βγει, αλλά να παραμείνει στο παιχνίδι, ή, αν καεί κάποιος φίλος του να του το παραχωρήσει!Όταν απομείνει ένα μόνο παιδί, οι δυο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μόνο δέκα προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν τους ξεφύγει, τα ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

Τυφλόμυγα: 
Ένας παίκτης δένει τα μάτια του με το πανί αυτό και προσπαθεί να πιάσει κάποιον από τους άλλους παίκτες .Όταν τον πιάσει πρέπει να βρει πως τον λένε . Μετά αυτός κάνει την τυφλόμυγα.

Λαστιχάκι:
Δυο παιδιά έβαζαν το λαστιχάκι στα πόδια τους ξεκινώντας από τον αστράγαλο και προχωρώντας μπορεί να έφτανε μέχρι και το λαιμό! Το παιδιά που παίζουν πρέπει να κάνει 4 κινήσεις πηδώντας, χωρίς να πατήσει το λαστιχάκι.

Αγαλματάκια ακούνητα:

Το παιδί που κάνει τη «μάνα», με το πρόσωπο στραμμένο στον τοίχο, απαγγέλλει κάποια στιχάκια ή μετράει.

Σ΄ αυτό το διάστημα, τα άλλα παιδιά παίρνουν διάφορες πόζες, είτε το καθένα μόνο του είτε σχηματίζοντας συμπλέγματα, ανάλογα με την έμπνευση!Όταν η μάνα τελειώσει, χτυπάει με το χέρι τον τοίχο και στρέφεται απότομα προς τα παιδιά που οφείλουν να μείνουν εντελώς ακίνητα στις πόζες που έχουν πάρει : Αγάλματα.

Η μάνα διαλέγει το άγαλμα που της έκανε πιο μεγάλη εντύπωση κι αυτό γίνεται μάνα στον επόμενο γύρο.

Χαλασμένο τηλέφωνο:
Το χαλασμένο τηλέφωνο αποτελείται από μια ομάδα παιδιών που πρέπει να είναι πάνω από δύο. Τότε ο πρώτος από τη σειρά λέει γρήγορα μια δύσκολη λέξη στον διπλανό του. Μετά αυτός τη λέει στο αυτί του άλλου παιδιού κ.λ.π. Ο τελευταίος θα πει τη λέξη δυνατά και αν τη πει σωστά το πρώτο παιδί έχει κερδίσει.


Τα παραπάνω παιχνίδια βοηθάνε αφενός στην κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών αφού τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους και αφετέρου στην κινητικότητα τους!


Καλή διασκέδαση!


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts