Ευχάριστα ΝΕΑ για τα Ποντιάκια μου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ~ katarraktisvillage

Ευχάριστα ΝΕΑ για τα Ποντιάκια μου από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο



 Κάτι που θα το γράψει και αυτό η ιστορία!

Λίγο πολύ όλοι ξέρουμε ένα αραεύω σε και ένα να λελεύω σε, από εδώ και πέρα όμως, άσβεστη θα παραμείνει η ποντιακή διάλεκτος, χάρη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα το τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, το οποίο το μεσημέρι της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου βίωσε μία ιστορική πρωτιά, αυτή της πρώτης - παγκοσμίως κατά τις μαρτυρίες των καθηγητών - διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των καθηγητών του τμήματος στο νέο Πρόγραμμα Σπουδών ένα νέο μάθημα έχει


συμπεριληφθεί - στο δεύτερο έτος - μάθημα με τίτλο "Εκμάθηση της Ποντιακής Ι & ΙΙ", το οποίο θα διδάσκεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε δύο διαδοχικά εξάμηνα (στο τρίτο και τέταρτο), ως μάθημα ελεύθερης επιλογής. Η εκμάθηση της ποντιακής, για πρώτη φορά, προσφέρεται ως αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές με στόχο την εκμάθηση της ποντιακής με το μεγάλο ιστορικό βάθος, συμβάλλοντας στην μελέτη, την καλλιέργεια και την διάδοσή της ώστε να μην χαθεί.

Το πρώτο μάθημα έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας. Αρχικά, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge Ιωάννα Σιταρίδου παρουσίασε
 την μεγάλη κλίμακας επιτόπια έρευνα που - όπως μας είπε - έχει κάνει από το 2008 στις ποντιακές ποικιλίες που εξακολουθούν και μιλιούνται στην Τουρκία, κυρίως νοτίως της Τραπεζούντας. Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό σε αυτές τις περιοχές μιλούν πολύ καλά τα ποντιακά, αλλά σε μία διαφορετική ποικιλία τους σε σχέση με αυτά που μιλιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, κατά τις επιστημονικές της δημοσιεύσεις πρόκειται για αρχαιότερη ποικιλία, αυτή που μιλούν στην Τουρκία.


 Η καθηγήτρια μας ενημέρωσε πως "παγκοσμίως και πανελλαδικά δεν έχει ξαναγίνει", αναφερόμενη στην διδασκαλία - στο κανονικό πρόγραμμα - της ποντιακής διαλέκτου σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Στο δεύτερο μέρος του πρώτου αυτού μαθήματος πραγματοποιήθηκε συνδιδασκαλία από την κα Σιταρίδου και τον αναπληρωτή καθηγητή και αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος, Ηλία Κ. Πετρόπουλο, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που γνωστοποίησε στον "Χ" το μάθημα και μας προσκάλεσε να το παρακολουθήσουμε. Σε ένα ευρύ ακροατήριο, το οποίο απαρτιζόταν όχι μόνο από φοιτητές του τμήματος αλλά και από πολίτες της περιοχής μας, οι δύο καθηγητές παρέθεσαν μία ιστορικά σημαντική διδασκαλία.

 "Πήραμε μία γενναία και ομόφωνη απόφαση στην συνέλευσή μας, να βάλουμε την εκμάθηση της ποντιακής διαλέκτου στο πανεπιστήμιο σε φοιτητές που ενδιαφέρονται", μας εξήγησε ο κος Πετρόπουλος, ο οποίος ανέδειξε πως "οι συνθήκες έχουν ωριμάσει ώστε να γίνει η διδασκαλία στο αρμόδιο τμήμα και με τους καλύτερους οιωνούς, γιατί έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την κα Σιταρίδου την οποία ευχαριστώ γιατί όχι μόνο έρχεται αλλά κυρίως κατάλαβε με πολύ σεβασμό τι πάμε να κάνουμε".Σημείωσε μάλιστα ο κος Πετρόπουλος πως "σε όλη την Θράκη και τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, που αναζητούν τις ρίζες τους μέσω και της γλώσσας", γι' αυτό και είναι εν πολλοίς χρέος της επιστημονικής κοινότητας να διατηρήσουν την διάλεκτο άσβεστη: 

"Το μάθημα είναι ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, όποιος θέλει έρχεται. Εμάς μας ενδιαφέρει να μάθουν, να μελετήσουν και να διαδώσουν τη διάλεκτο, για να μην χαθεί".

Για τον πρώτο χρόνο η διδασκαλία είναι κανονικά μεν, αλλά σε πειραματικό επίπεδο, μιας που - απόντος επιστημονικού προηγούμενου - το τμήμα και οι καθηγητές εξερευνούν νέα μονοπάτια διδασκαλίας.

Εμείς το διαβάσαμε στο http://www.e-pontos.gr/  και τον Θεόφιλο Κωτσίδη
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts