Καρτοτηλέφωνο , ιστορίες να θυμόμαστε ~ katarraktisvillage

Καρτοτηλέφωνο , ιστορίες να θυμόμαστε


Το 1990 με 1992, ήταν χρόνια περίεργα, όλοι είχαν χρήμα και όσοι δεν είχαν τους δάνειζαν με το έτσι θέλω. 

Ανάπτυξη ερχόταν, ένα από τα μεγαλύτερα έργα τα καρτοτηλεφωνα σε κάθε γωνιά της γης, να έχει ένα.

Καθόμουν της προάλλες στο λιμάνι και περίμενα να έρθει η φίλη μου να με πάρει, και όπως ήμουν τυλιγμένος με το κασκόλ και με το κρύο που έκανε είχα ακουμπήσει σε ένα τοίχο και έβλεπα ένα τηλ θάλαμο. 
Ξαφνικά αρχίζουν να μου έρχονται στο μυαλό εικόνες του παρελθόντος, ρίχνω ένα χαμόγελο σκεπτόμενος πόσες ώρες σοροπιαζαμε στο τηλέφωνο και πόσες ώρες ακούγαμε τα εσώψυχα των άλλων περιμένοντας να έρθει η σειρά μας.

 Πόσο άσχημα ήταν όταν άκουγες κάποιον να μαλώνει και μετά να σου ζητάει συγνώμη για τον τρόπο του ή άντε μαμησου και εσύ, τι κοιτάς  ρε;; 

- 4σερα στην σειρά είχαν βάλει στην γωνία του Αγ Παντελαιημωνος δίπλα στο περίπτερο, 7 είχε σύνολο, ένα άγχος να σου φτάσουν οι μονάδες να κλείσεις το ραντεβού και μετά ας το ξήλωναν. Μετά έκανες πάρτι!! 
Στην αντίθετη πλευρά όταν δεν έπιανε αυτόν που ήθελες και χτυπούσες το ακουστικό νταπ νταπ λες και έφταιγε.. 
Και όμως έφταιγε...
 Μπορούσα να σας πω πολλές ιστορίες, όπως έχουμε όλοι μας να θυμόμαστε από μια ηλικία και πάνω, γιατί η νέα γενιά το έχει κάψει με τα κινητά τηλέφωνα. 

Ζήτησα από φίλους να μου στείλουν φωτογραφίες από όλοι την Ελλάδα να δω σε τι φάση βρίσκονται τα καρτοτηλεφωνα σήμερα. 

Σε λίγες περιοχές τα έχουν ξηλώσει τελείως, σε μερικές είναι σε πρόγραμμα να τα ξηλώσουν και σε άλλες όχι μόνο λειτουργούν αλλά μιλάνε κιόλας!! 

Καλή φάση τότε.... Ειδικά όταν έμπαινε άλλη γραμμή στη μέση και άκουγες διάφορα κουτσομπολιά, κορυφαίο δε σε ακούω πατα το 0.

 Καμία φορά δε κατάλαβα τι σχέση είχε αυτό αλλά τις περισσότερες φορές έπιανε. Πολύ θα ήθελα να γράψετε κάποιο περιστατικό και να το ανεβάσουμε είτε σαν σχόλιο είτε μου το στείλετε σε μήνυμα να το βάλω εγώ!!
 Προσεχώς θα σας βάλω μερικές ιστορίες που έχω μαζέψει +2 δικές μου που μου έχουν μείνει στην μνήμη!! 
Οι φωτογραφίες είναι από όλοι την Ελλάδα!

Εσείς πόσα χρόνια έχετε να δείτε κάποιον να χρησιμοποιεί τα καρτοτηλέφωνα ;

 Εμείς, πάντως, τουλάχιστον δέκα... Τα καρτοτηλέφωνα στα οποία κάποτε περίμεναν ουρές ανθρώπων για να τηλεφωνήσουν, είναι πλέον απαξιωμένα και σε κακή κατάσταση, περιμένοντας την αναπόφευκτη απόσυρσή τους...

 Εδώ και κάποια χρόνια σε πολλές περιοχές της χώρας το ξήλωμα των καρτοτηλεφώνων έχει προχωρήσει.

Πολυάριθμα καρτοτηλέφωνα, απαξιωμένα και σε κακή κατάσταση, αφαιρούν ζωτικό χώρο από τα πεζοδρόμια και προσθέτουν ασχήμια στις αστικές μας μνήμες...

 Τα δημόσια καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ, έκαναν την εμφάνισή τους τον Αύγουστο του 1992, οπότε και άρχισε η σταδιακή απόσυρση των κερματοδεκτών, η οποία ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1993.

 Για χρόνια πολλά προσέφεραν κοινωνικό έργο, καθώς μέσω αυτών αποκτούσαν δυνατότητα επικοινωνίας, ακόμα και άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν σταθερό τηλέφωνο.

 Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά... Η ολοκληρωτική διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στη ζωή μας έχει μετατρέψει από ελάχιστη έως μηδενική η χρήση των καρτοτηλεφώνων, που πλέον χρησιμοποιούνται μόνο ως... πλαίσια αφισοκόλλησης. 

Εκτός από τη μηδενική κίνηση, πολλά από τα κοινόχρηστα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ, έχουν υποστεί με τα χρόνια ζημιές και κρίνεται ασύμφορη η επισκευή τους. Ασύμφορη κρίνεται επίσης και η ετήσια αναβάθμιση των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν. Έτσι τηλεφωνικοί θάλαμοι που πλέον δεν λειτουργούν, ούτε και χρειάζονται σε κάποιον χρειάζονται εξακολουθούν να καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους. 

  Μια φάση...Εκεί που περνούσαμε μπροστά από ένα καρτοτηλέφωνο το ακούσαμε να χτυπάει κανονικά. 
Έτρεξε κάποιος από δίπλα και το σήκωσε. Για χρόνια πολλά νομίζαμε πως είχαμε έρθει τετ-α-τετ με τρομοκράτη, ωστόσο, ο μύθος καταρρίφθηκε λίγα χρόνια αργότερα... 
 Ένας φίλος μας είχε δει ένα νούμερο σε μια ετικέτα που ήταν κολλημένη πάνω στο καρτοτηλέφωνο. Επειδή τελείωνε η τηλεκάρτα είπε στον συνομιλητή του "ρε δεν παίρνεις αυτό εδώ το νούμερο μήπως και χτυπήσει" και όντως έτσι έγινε... 
Σε κάθε περίπτωση πλέον δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως δικαιολογία προς κάποιον που ξεχάσαμε: "Φίλε δε σε πήρα γιατί είχε ουρά στο καρτοτηλέφωνο"! 

                  Τα δυο πρώτα και γυαλιστερά που βλέπετε είναι από το Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και της Χίου!

                                































       Αυτη η φώτο από το ιντερνετι!!                    
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts