Ο ύπνος ως καταφύγιο ~ katarraktisvillage

Ο ύπνος ως καταφύγιο

Ύπνος. Η αγαπημένη μας λέξη και συνήθεια. Δεν αποτελεί μόνο μια απαραίτητη διαδικασία στη ζωή ενός ανθρώπου, που βοηθά στη σωματική ξεκούραση και την αναζωογόνηση του οργανισμού, αλλά για κάποιους από εμάς είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό

. Είναι μια σχέση αγάπης. Κι ανεξάρτητα απ’ το αν ανήκουμε στους τύπους που κοιμούνται πολύ ή λίγο, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που δε λατρεύει το κρεβάτι του κι έναν ξέγνοιαστο υπνάκο.
 Είναι το καταφύγιό μας. Μία διέξοδος απ’ όλα.

 Είτε είμαστε στεναχωρημένοι, είτε αγχωμένοι, είτε απλά βαριόμαστε και δεν έχουμε τι να κάνουμε, γενικά όταν θέλουμε να αποφύγουμε μια δυσάρεστη κατάσταση, αυτός έρχεται να μας δώσει τη λύση και να μας προσφέρει θαλπωρή και –προσωρινή– αποστασιοποίηση από καθετί που μας βασανίζει. 
Ακόμα κι όταν θέλουμε να φάμε και θεωρούμε ότι δεν πρέπει για τους χ-ψ λόγους, θα προτιμήσουμε να κοιμηθούμε λίγο για να ξεχαστούμε. (Παραδέξου το, το ‘χεις κάνει κι εσύ!)

Όλοι λίγο-πολύ ξέρουμε ότι ο ύπνος βοηθά κι επιζητούμε μια στο τόσο, ή και συστηματικά, να κοιμόμαστε για να μη σκεφτόμαστε. Ιδιαίτερα, σε πολύ δύσκολες καταστάσεις που συναισθήματα βαθιάς θλίψης, απώλειας και πόνου κατακλύζουν τον εσωτερικό μας κόσμο, ο ύπνος φαντάζει η ιδανικότερη λύση.
 Σε αντίθεση με όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας κάτω από τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά τον ύπνο ως λύση σε καταθλιπτικά συναισθήματα, όχι μόνο κοιμούνται, αλλά πολλές φορές δυσκολεύονται να παραμείνουν ξύπνιοι. Στην εποχή μας μάλιστα, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό, ως Depression Naps ή ύπνος της κατάθλιψης. Βέβαια, ο όρος αυτός δεν είναι ιατρικός, αλλά αναφέρεται σε πολλά sites που ασχολούνται με το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Έτσι, λοιπόν, όσοι πάσχουν από κατάθλιψη έχουν συνεχώς μια ακαταμάχητη ανάγκη για ύπνο, νιώθουν διαρκώς κουρασμένοι και μόνο έπειτα από πολλές ώρες ύπνου μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός τους. 
Αυτό, ωστόσο, δεν εγγυάται ότι ξυπνώντας δε θα συνεχίσουν να νιώθουν κουρασμένοι κι υποτονικοί. Αυτή η πλευρά της συνεισφοράς του ύπνου φαντάζει ακραία, αλλά δεν παύει να ‘ναι αληθινή. Χιλιάδες επιστημονικές έρευνες και μελέτες επάνω στον ύπνο έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη του είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για εμάς. Δε βοηθά μόνο να αντιμετωπίσουμε την κατάθλιψη, τη στεναχώρια, το άγχος και να βελτιωθεί η διάθεσή μας, αλλά κάνει καλό και στη μνήμη, τη συγκέντρωση, τη συμπεριφορά και τις επιδόσεις μας σε οποιονδήποτε τομέα.
 Επωφελούμαστε, όμως, και στη σωματική υγεία, αφού συμβάλλει στη μακροζωία και τη διατήρηση του βάρους μας σε καλά επίπεδα. Μάλιστα, μέσα από όλες αυτές τις έρευνες που διεξάγονται εδώ και δεκάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε η υπνοθεραπεία, αλλά όχι στην τόσο απλή μορφή της, όπως δηλαδή μιλάμε εμείς γι ‘αυτήν, όταν θεωρούμε ότι καθώς κοιμόμαστε συνέχεια και πολλές ώρες κάνουμε υπνοθεραπεία. 
Πρόκειται για διαπιστευμένο ιατρικά κι επιστημονικά όρο σύμφωνα με τον οποίο χρησιμοποιείται η ύπνωση προκειμένου να αποκτηθεί άμεση πρόσβαση στο υποσυνείδητο, παρακάμπτοντας το κομμάτι του συνειδητού. Έτσι η κριτική λειτουργία του νου καταστέλλεται κι η σκέψη εστιάζεται μόνο σε ένα κομμάτι. Με τον τρόπο αυτό, ο θεραπευτής εξετάζει τις σκέψεις, τις φοβίες και τις συμπεριφορές του ασυνείδητου κι επιλύει τα θέματα που η συνειδητή μας πλευρά αδυνατεί να επιλύσει. 

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι καθώς η ύπνωση αποτελεί φυσική κατάσταση του οργανισμού –αφού καθημερινά βρισκόμαστε σε κατάσταση ύπνωσης, όπως όταν για παράδειγμα είμαστε απορροφημένοι σε κάτι–, η υπνοθεραπεία είναι μία θεραπευτική μέθοδος με άμεσα αποτελέσματα στη μείωση του άγχους, τη διακοπή του καπνίσματος, την ανακούφιση από σωματικό και ψυχικό πόνο, την αντιμετώπιση φοβιών, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και γενικά τη δημιουργία θετικών αλλαγών, τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία.

 Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται υπερβολικά κι ανέφικτα, αλλά η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται παγκοσμίως κι αποτελεί μια εγκεκριμένη μέθοδο με απίστευτα αποτελέσματα.
Άρα, λοιπόν, δε χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις όταν προτιμούμε να κοιμόμαστε κάθε φορά που νιώθουμε ότι ασφυκτιούμε και βασανιζόμαστε μέσα μας. 
Όπως φαίνεται, ο ύπνος κάνει καλό και το αποδεικνύουν γιατροί κι επιστήμονες. Να και μια καλή δικαιολογία για όλες τις φορές που απλά προτιμούμε να κάτσουμε στο κρεβάτι, ακόμη κι αν δεν έχουμε τίποτα. 
Πώς να το κάνουμε, ρε παιδιά, ο ύπνος είναι ωραίο πράγμα και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Δεν είναι ιδέα, είναι συναίσθημα. Κοιμηθείτε, κάνει καλό!
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts