Σκέψεις για το μέλλον του Καταρράκτη. ~ katarraktisvillage

Σκέψεις για το μέλλον του Καταρράκτη.

Ο Καταρράκτης τις τελευταίες ημέρες έχει συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας για όλους τους λάθος λόγους.
Ένα υπέροχο, γραφικότατο, παραθαλάσσιο χωριό με μια καταπληκτική και ανεμπόδιστη θέα στα Τουρκικά παράλια που στο παρελθόν είχε γνωρίσει μεγάλες δόξες, θα μπορούσε να ακμάζει και να παίζει εδώ και δεκαετίες πρωταγωνιστικό ρόλο στα τουριστικά δρώμενα του νησιού. Αντ'αυτου στερείται της προσοχής που του αξίζει με αποτέλεσμα πολλές από τις επιχειρήσεις του χωριού να κλείσουν μετά από χρόνια λειτουργίας και σταδιακά ο πληθυσμός του να έχει μειωθεί.
Η αποχή κάποιου κατοίκου του χωριού από το Δημοτικό συμβούλιο τα τελευταία 20 χρόνια ήταν καταλυτική ώστε τα προβλήματα των προέδρων του χωριού να μην εισακούονται και να μην προωθούνται οι λύσεις τους που τόσο επείγουν.
Τα μεγάλα έργα που ακούω από παιδί ακόμα δεν έχουν μπει ούτε καν σε φάση συζήτησης, αλλά και άλλα όπως π.χ. μια μικρή πεζογέφυρα που ήταν έργο έτοιμο για δημοπράτηση μόλις άλλαξε η Δημοτική αρχή μπήκε στο συρτάρι και ξεχάστηκε.
Τι χρειάζεται όμως το χωριό;
Τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να αντιστραφεί η πορεία αυτή;
Προσωπικά χωρίζω τις λύσεις σε 2 κατηγορίες:
1ον στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης του χωριού που θα βοηθήσει και στην άνθιση των οικονομικών των κατοίκων του και στην αποτροπή των νέων από το να το εγκαταλείπουν μη έχοντας εργασία.
2ον στην αναβαθμιση του βιοτικού επιπέδου των μόνιμων κατοίκων με έργα που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.
Έτσι αντί να παίζουν ως πρώτη είδηση στα τοπικά ΜΜΕ εν έτει 2021 και Ιούνιο μήνα ο αυτονόητος αλλά απών καθαρισμός των παραλιών, η ήδη κατασκευασμένη αλλά μη τοποθετημένη ράμπα ΑΜΕΑ και τα προβλήματα του βιολογικού καθαρισμού μας σκεφτείτε σε ένα παράλληλο σύμπαν τα τοπικά μέσα να αναπαρήγαγαν ειδήσεις όπως την κατασκευή της νέας πλατείας του χωριού ( ναι ο Καταρράκτης πρέπει να είναι το μοναδικό χωριό του νησιού χωρίς καθόλου πλατεία), την δημιουργία μιας σύγχρονης παιδικής χαράς για τα παιδιά(στο χωριό δεν υπάρχει εδώ και χρόνια ούτε μία κούνια) ή τον νέο δρόμο που θα δίνει την δυνατότητα στα τουριστικά λεωφορεία να κατεβαίνουν μέχρι μέσα στο χωριό αποφεύγοντας την ταλαιπωρία των επιβατών, τις δύσκολες στενές στροφές και τις δικαιολογίες;
Τέλος θεωρώ ως πρώτο μέλημα για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας την δημιουργία ενός σύγχρονου μουσειακού συγκροτήματος, όπως το μουσείο μαστίχας, όπου θα στεγαστεί το μεγαλύτερο λαογραφικό μουσείο στην Ελλάδα, το "Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς", βγάζοντας το από το υπόγειο του σχολείου που το στεγάζει τώρα, έργο το οποίο θα αποτελεί το στολιδι της Ιωνίας και θα καταστήσει πόλο έλξης την περιοχή μας για όλους τους επισκέπτες του νησιού.
Ίσως είναι πολλά όλα αυτά αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε. Το χωριό έχει παραμεληθεί εδώ και χρόνια και καλο είναι να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση του όσο είναι καιρός.

Γιώργος Θωμάς
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts