Μασάτε μαστίχα γιατί ….καιγόμαστε.. O ΕΛΓΑ δεν δίνει τίποτα για τα καμένα... ~ katarraktisvillage

Μασάτε μαστίχα γιατί ….καιγόμαστε.. O ΕΛΓΑ δεν δίνει τίποτα για τα καμένα...




Ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει τίποτα από την καταστροφή της Χίου, δηλώνει στο metrogreece.gr ο Πρόεδρος Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών


Όσο για την περίπτωση αποζημίωσης των παραγωγών που καταστράφηκαν ο κος Μονίαρος δήλωσε, «Δυστυχώς, ο ΕΛΓΑ σαν ασφαλιστικός φορέας, δεν ασφαλίζει πυρκαγιές - ή πιο σωστά ασφαλίζει καταστροφές που δεν μπορούν να προέλθουν από τον άνθρωπο - παράδειγμα πλημμύρες ή καταστροφές από ζώα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μας διαβεβαίωσε πως αυτή η πολιτική είναι παγκόσμια. Κανένας ασφαλιστικός φορέας γεωργικών προϊόντων δεν ασφαλίζει για πυρκαγιά.» «Τώρα συντάσσεται ένα πρόγραμμα το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση - παρόλο που είναι ελληνικά χρήματα - για να πάρει την έγκριση της έτσι ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις. Η δικιά μας επιδίωξη είναι το να κατατεθεί άμεσα η έκθεση της Χίου και να
προβλέπει αποζημιώσεις πρώτα απ’ όλα σε ότι αφορά την παραγωγή σε όλους του πληγέντες, αλλά και σε βάθος πενταετίας και ύστερα ενίσχυση σε ότι αφορά στην ανασχοίνωση. Σε περίπτωση που δεν κερδίσουμε όσα διεκδικούμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος ενίσχυσης του νησιού, εκτός από ιδιωτική πρωτοβουλία, κάτι που όμως είναι δύσκολο.»

Κατά συνέπεια το πλάνο αποκατάστασης και αποζημιώσεων εξαρτάται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που τουλάχιστον προσπαθούν είναι να παρουσιάσουν ένα σωστό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Τότε ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξει αρνητική απάντηση …

 Από ένα χωριό της κεντρικής Χίου, τις Καρυές, ξεκίνησαν όλα και τελείωσαν πέντε μέρες μετά…

Οι φλόγες πέρασαν πάνω από 160.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης το Σάββατο 18 Αυγούστου. Λίγο πριν τις 2:30 το πρωί. αφήνοντας πίσω τους στάχτες και δίπλα από χιλιάδες σπίτια και χωριά αφήνοντας, έντρομους κατοίκους και τουρίστες…

Σε σύντομο χρονικό διάστημα και ενώ ο αέρας ήταν πάνω από 7 μποφόρ η καταστροφή έφτασε στη νότια κεντρική Χίο που είναι και η καρδιά της μαστιχοκαλλιέργειας.

Τα χωριά εκκενώθηκαν, οι ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν, τα ελικόπτερα απογειώθηκαν, οι πυροσβέστες πολλαπλασιάστηκαν… τίποτα όμως δεν ήταν αρκετό αφού αυτό που στην πραγματικότητα είχαν ανάγκη, δεν ήταν με το μέρος τους. Ο άνεμος.

«Από την εκτίμηση του δασαρχείου έχουν καεί σχεδόν 200.000-220.000 μαστιχόδεντρα και κατά την εκτίμηση των προέδρων των συνεταιρισμών των χωριών που έχουν πληγεί, η ζημιά στη φετινή παραγωγή ανέρχεται στους 25 τόνους μαστίχας. Αν το υπολογίσουμε με βάση την περσινή παραγωγή, αυτοί οι 25 τόνοι που χάθηκαν αντιστοιχούν στο 20-25% της συνολικής παραγωγής του έτους», δήλωσε αποκλειστικά στο metrogreece.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κος Ευθύμιος Μονίαρος.

Ένα νησί ιστορικό, πολύπαθο αλλά και παράξενο… Ένα νησί χωρισμένο στα δυο… Τα μαστιχόδεντρα ανθίζουν σε όλη τη Χίο – για την ακρίβεια σε όλο τον κόσμο – όμως μόνο στο νότιο τμήμα του νησιού παράγουν τη μαστίχα.

«Εκτός, όμως, από την φυσική καταστροφή, η μαστίχα για την Χίο και το εισόδημα που προκύπτει από την καλλιέργειές της είναι ένας από τους οικονομικούς πυλώνες για την ζωή του νησιού, μετά την ναυτιλία.

Όταν καεί ένα δέντρο, είναι μεγάλο πλήγμα για το οικοσύστημα. Όταν όμως καταστραφεί ένα μαστιχόδεντρο χάνεται μια παραγωγική μονάδα από όλο τον κόσμο, αν αναλογιστούμε πως το μαστιχόδεντρο παράγει μόνο εδώ. Και, φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε το μέγεθος του προβλήματος για την οικονομία της χώρας, αφού το 80% παραγωγής της μαστίχας, εξάγεται».

 Απο την Πένυ Κουλιζάκου και το metrogreece.gr.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts