Μάιος γεμάτος ...Φάρο! ~ katarraktisvillage

Μάιος γεμάτος ...Φάρο!


Πολιτιστικό Καλεντάρι Μαΐου 2019 με το ΦΑΡΟ ΒΑΡΒΑΣΙΟΥ
🌷 Κυριακή 12 Μαΐου και ώρα 7:30μμ στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Αχιλλέα Φιστουρή «Αποθαλασσία» με εκλεκτούς ομιλητές.🌷 Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 8:00μμ στην αίθουσα του Φάρου Βαρβασίου διάλεξη από την Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό, με θέμα :
«Καππαδοκία Χώρος Ιερός- Οι περιστεριώνες»
🌷 Τετάρτη 29 Μαΐου στον Καθεδρικό Μικρασιατικό Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου Χίου, Θεία Λειτουργία και το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των Νεομαρτύρων της Βασιλεύουσας, καθώς και το μνημόσυνο των Ιδρυτών, Κτητόρων, Ευεργετών και Δωρητών του ως άνω Ναού και του Φάρου Βαρβασίου.


 🌷Παρασκευή 31 Μαΐου, ώρα 7:30 μμ στο Φάρο Βαρβασίου: Τελετή Απονομής των Βραβείων και Επαίνων του 17ου Παγχιακού Μαθητικού Λογοτεχνικού Διαγωνισμού «Ανδρέας Αξιωτάκης» στη Μνήμη Μικρασίας.

Διάλεξη από την Μαρία Ξύδα, αρχιτέκτονα μηχανικό
Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Καππαδοκία Χώρος Ιερός- Οι Περιστεριώνες

Η Καππαδοκία είναι χώρος ιερός και άκτιστος.
Όλα τα μοναστήρια και οι εκκλησιές, οι κατοικίες και οι εγκαταστάσεις, είναι σκαμμένοι στους βράχους.
Οι περιστεριώνες της Καππαδοκίας δημιουργήθηκαν στα εγκαταλελημένα παράθυρα των Μοναστηριών και των εκκλησιών της Καππαδοκίας.
Τα ανοίγματα κλείστηκαν και μπροστά το „κλείσιμο“ ζωγραφίστηκε. Εκτός από το κεντρικό θέμα (συνήθως ένα μικρό κιλίμι) και τα κρόσια ολόγυρα, έχουν χρονολογίες, το όνομα του ιδιοκτήτη  και άλλες παραστάσεις που οι ειδικοί στους συμβολισμούς των μοτίβων δίνουν διάφορες εξηγήσεις. Όταν λέμε ιδιοκτήτες ονομάζομε αυτούς που κατέχουν σήμερα ένα πέτρινο εγκαταλελημένο μοναστήρι ή εκκλησία,  το οποίο βρίσκεται μπροστά στο μικρό τους χωράφι μέσα στις κοιλάδες.
Τα πουλιά (τα περιστέρια)φωλιάζουν μόνο εκεί που κοντά βρίσκεται νερό και οι κάτοικοι θεωρούν ιερό χρέος να τα τρέφουν..
Οι περιστεριώνες καλύπτουν όλα τα ανοίγματα μιας ιδιοκτησίας, και με την ομοιότητά τους δηλώνουν τον ιδιοκτήτη τους ή τον προστάτη των περιστεριών.
Πέρα από τους συμβολισμούς που αυτά τα σχέδια έχουν, από καλλιτεχνικής πλευράς, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts