Ventus Ensemble !! Μάγεψαν την Χίο


Είναι η πρώτη μέρα που ξεκινάει το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου στο Ρίζικο, ένα αρχοντικό του Κάμπου της Χίου.

Στημένα στην σκηνή μουσικά όργανα, όλα πνευστά, τι φάση σκέφτομαι; κανείς από τους παραβρισκόμενους δεν ξέρει για τους ''Ventus Ensemble ''πλην 2 που ήταν της οργανωτικής !!
Εντάξει τα παιδιά είναι σε άλλη διάσταση, είμαστε πολύ τυχεροί που ζήσαμε τέτοιες στιγμές φέτος το καλοκαίρι.

Δείτε το βίντεο στο τέλος θα ακούστε πολλά κομμάτια από την συναυλία!
 Ένα μεγάλο μπράβο στον Λευτέρη και την Ολγα 
Το ευτύχημα είναι ότι τις επόμενες μέρες γνώρισα ένα από τα παιδιά των Ventus Ensemble τον Σπύρο τον Τζέκο. Είχε μείνει για να συμμετάσχει και στο μουσικό θέατρο που διαβάσατε πριν λίγες μέρες!!

Και έτσι βρήκα την ευκαιρία και μίλησα λίγο μαζί του. 
Το σημαντικότερο είναι ότι  το  project που παρουσίασαν στην Χίο ήταν ιδιαίτερο (θα διαβάσετε ποιο κάτω).
Ο Σπύρος εκτός τον άλλων είναι ο πρώτος κλαρινετίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πάμε να τον μάθουμε καλύτερα.

Ονοματεπώνυμο : Σπύρος Τζέκος
Ηλικία : 40
Τόπος καταγωγής : Κέρκυρα
 Τι θέλατε να γίνεται από μικρός: Μουσικός (από 10 ετών)
  Σχολείο : 8ο Δημοτικό, 6ο Γυμνάσιο, 2ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας
 Σπουδές : Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος στην Κέρκυρα, Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα, Conservatoire Royal de Musique de Mons στο Βέλγιο, Fontys Hogeschool voor de Kunsten και Conservatorium van Amsterdam στην Ολλανδία
Πότε ξεκινήσατε να ασχολείσθε με την μουσική : 9 ετών πιάνο και 11 ετών κλαρινέτο και κρουστά.
Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε : Η επαφή των γονιών μου με τη μουσική και η μουσική παράδοση της Κέρκυρας.
 

Γιατί πνευστά; Η μουσική παράδοση της Κέρκυρας κρατάει σχεδόν 2 αιώνες με την πρώτη φιλαρμονική να ιδρύεται το 1840. Σήμερα το νησί έχει τουλάχιστον 20 φιλαρμονικές που παρέχουν δωρεάν εκμάθηση πνευστών και κρουστών οργάνων.

 Ποιες οι δυσκολίες για έναν νέο να ασχοληθεί με την μουσική: Η μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Η κρίση όμως δημιούγησε πολλά προβλήματα στους μουσικούς οργανισμούς της χώρας, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχουν κλείσει κάποιες σημαντικές ορχήστρες και φιλαρμονικές μπάντες πολλών δήμων. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί στους σπουδαστές μουσικής μεγάλη ανασφάλεια για την επαγγελματική τους αποκατάσταση στην Ελλάδα, διότι πλέον δεν μπορούν να απορροφηθούν. Το αποτέλεσμα όπως και σε πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα είναι να στραφούν προς άλλες χώρες του εξωτερικού.

        Ventus Ensemble  τι φάση; Τα μέλη του Ventus Ensemble γνωρίζονται από παιδιά, με τις φιλαρμονικές της Κέρκυρας να αποτελούν το σημείο αναφοράς μιας κοινής μουσικής πορείας που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τη μουσική σύμπραξη των περισσότερων από αυτών στις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες.

Το καλοκαίρι του 2005 σχημάτισαν το κουιντέτο Ventus με σκοπό την εξερεύνηση και προώθηση του ρεπερτορίου για κουιντέτο ξύλινων πνευστών. Η ανάγκη τους όμως να διευρύνουν το ρεπερτόριό τους, δημιούργησε την άνοιξη του 2012 το Ventus Ensemble, εμπλουτίζοντας την αρχική σύνθεση του συνόλου με το κλασσικό κουιντέτο χάλκινων πνευστών, πιάνο, κρουστά και ενίοτε χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα.

Το σύνολο έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε αίθουσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας και σε φεστιβάλ όπως το Κ.Ο.Θ. Underground, το Φεστιβάλ Τεχνών της Κέρκυρας, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Μουσικής Ιθάκης και σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη Φιλαρμονική Εταιρεία "Μάντζαρος" συμμετείχε στη διοργάνωση και την καλλιτεχνική διεύθυνση της 12ης και 13ης Διεθνούς Θερινής Μουσικής Ακαδημίας που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία κάθε χρόνο στην Κέρκυρα από το 2003.

Το ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνει πολλά από τα σημαντικότερα έργα και ενορχηστρώσεις μουσικής δωματίου για σύνολα πνευστών, έργα Ελλήνων συνθετών της Εθνικής και Επτανησιακής Σχολής και παραγγελίες νέων έργων για το σύνολο. 
Το Μάιο του 2016 το Ventus Ensemble κάνει το δισκογραφικό του ντεμπούτο όπου το κουιντέτο χάλκινων πνευστών του συνόλου ερμηνεύει τη σουίτα Circular Argument του συνθέτη Αλέξανδρου Λιβιτσάνου και κυκλοφορεί από την Decca Classics.


Πρώτη συναυλία σε ανοιχτό χώρο: Ως πρώτος κλαρινετίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έχω την τύχη κάθε καλοκαίρι να παίζω στο Ηρώδειο. Η αίσθηση του να παίζεις σε ένα κατάμεστο ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 5000 ατόμων τις νύχτες του καλοκαιριού κάτω από την Ακρόπολη είναι μια εμπειρία ανεκτίμητης αξίας. Με το Ventus Ensemble έχουμε παίξει αρκετές φορές σε ανοιχτούς χώρους έργα του κλασικού ρεπερτορίου χωρίς φυσικά ενίσχυση. Το project που παρουσιάσαμε στο Φεστιβάλ Μουσικής της Χίου στο Ρίζικο αλλά και στις Οινούσσες, ήταν ένα πολύ ξεχωριστό μουσικό show και είχε πολύ περισσότερες τεχνικές απαιτήσεις από μια απλή συναυλία κλασικής μουσικής. Έπρεπε να ενισχύσουμε τα όργανά μας έτσι ώστε ο ήχος μας να είναι όσο καλύτερα γίνεται ισοροπημένος με το προηχογραφημένο υλικό που είχαμε ετοιμάσει, αλλά και με τους ηλεκτρονικούς ήχους που επεξεργαζόμασταν ζωντανά στη σκηνή με κάποια συνθεσάιζερς και μονάδες εφέ. Είναι ένα project που δουλεύουμε και βελτιώνουμε συνεχώς παράλληλα με την καλλιτεχνική μας δραστηριότητα στον χώρο κυρίως της κλασικής μουσικής.
Πως σου φάνηκε η Χίος : Ως νησιώτης που μένει τα τελευταία 12 χρόνια στην Αθήνα, ερχόμενος στην Χίο ένιωσα σαν το σπίτι μου. Σε αυτό συνέβαλε κυρίως η άψογη φιλοξενία του Φεστιβάλ αλλά και των ντόπιων ανθρώπων που είναι ανοιχτοί στην ποιοτική μουσική και τα νέα και πειραματικά ακούσματα. Γνώρισα πολλά νέα παιδιά που αγαπούν κι ασχολούνται με τη μουσική και θεωρώ ότι πολιτιστικοί φορείς όπως η Φιλαρμονική και το Μουσικό Σχολείο του νησιού με την στήριξη των γονιών, παράγουν έργο άξιο θαυμασμού.


           
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ενημερωθήτε για νέες αναρτήσεις.

Labels

Blog Archive

Recent Posts