Πώς να διαχειριστώ το άγχος της εξεταστικής. ~ katarraktisvillage

Πώς να διαχειριστώ το άγχος της εξεταστικής.

Εξεταστική. Το τέρας με τις τεράστιες δαγκάνες, που απειλεί να σε αποτελειώσει.
 Ή μάλλον έτσι το βλέπουμε, ή έτσι μας μάθανε. Λες και είναι οι μοναδικές «εξετάσεις» στη ζωή, λες και το ενδεχόμενο αποτυχίας θα σημάνει και καταναγκαστικά έργα, που θα μας στοιχειώνουν για το υπόλοιπο της ζωής μας.
 Και να που στοιβάζονται όλες αυτές οι οδηγίες περί διατροφής, ψυχολογικής υποστήριξης, ασκήσεων και όλοι, γονείς-φοιτητές, θεωρούν ότι με το μαγικό ραβδάκι και σε μια βδομάδα θα αποκτήσουμε μνήμη ελέφαντα, εξαιρετικές αντοχές και θα μας καλουπωθεί το φωτοστέφανο του ιδανικού μελλοντικού επιτυχημένου καριερίστα.
 Πότε επιτέλους θα μάθουμε, ότι ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός; Ότι το σώμα και το μυαλό μας δεν είναι εργοστασιακό προϊόν και έτσι τα διατροφικά «πακέτα» δεν ανταποκρίνονται στη μάζα;

'Η νομίζετε ότι τρώγοντας τρεις μπανάνες την ημέρα θα βγάλετε όλη την ύλη του τριμήνου επειδή ο εγκέφαλος αποφάσισε σε δύο εικοσιτετράωρα να εξελιχθεί στην τέλεια μηχανή συγκέντρωσης και προσοχής; 
Προσοχή παιδιά, κάποιοι π.χ, μπορεί να έχουν διατροφικές αλλεργίες, κάποιοι να χρειάζονται μεγαλύτερη ή λιγότερη ποσότητα βιταμινών, κάποιοι ενδέχεται λόγω ορμονικών διαταραχών να έχουν ιδιάζουσα διατροφική συμπεριφορά.

 Επίσης, σημαντικότατο, τι γίνεται με τις διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία χρόνια;

 Ο οργανισμός στο σύνολό του, δεν δύναται να προσαρμοστεί σε απότομες αλλαγές και μιας και η λειτουργία του, από το πεπτικό σύστημα, τις ιδιαιτερότητες της ανατομίας και της φυσιολογίας, μέχρι τη συναισθηματική και νοητική υπόσταση του, διαφέρει στον καθένα από εμάς. 
Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι ακόμα και η ομάδα αίματος καθορίζει τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού; 
Όσοι ανήκουν π.χ στην ομάδα 0 χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη.

 Δεν θα αναλύσουμε όμως επιστημονικά θεωρίες, καταγραφές, πειράματα, διαλέξεις κ.ο.κ. Ούτε να βάλουμε STOP σε συνήθειες, που διαμόρφωσαν την βιολογική και ψυχολογική μας υπόσταση, επιστρέφοντας πάλι σε αυτές μετά από ένα δύο μήνες, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερη σύγχυση στη «μηχανή» που προσπαθεί και αυτή καθημερινά να «απολυμάνει» τοξίνες από τον οργανισμό μας. 

Λίγα και σημαντικά βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι για όλους τα αποτελέσματα θα είναι ίδια: 
1. Πρωινό. Το πιο σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Μην το αποφεύγετε, ακόμα και να χρειαστεί αυτό να περιορίζεται σε φρούτα ή δύο φέτες ψωμί με βούτυρο και μέλι. Το ταχίνι είναι από τις τροφές που θα σας γεμίσουν ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας, ενισχύοντας και τη λειτουργία του εντέρου και του ήπατος, που την περίοδο αυτή καλό είναι να δουλεύουν στο μάξιμουμ.

 2. Καφές. Όλοι παθαίνουμε overdose με την ψευδαίσθηση του «ξυπνήματος». Η καφεΐνη, διεγερτική ουσία, σε μικρές ποσότητες και εν ελλείψει προβλήματος στο πεπτικό και νευρικό σύστημα, μπορεί να ενδυναμώσει τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Σε αυξημένες ποσότητες, μειώνει το επίπεδο συγκέντρωσης, αυξάνοντας τα επίπεδα στρες και αφυδάτωσης. Λόγω αυξημένης διούρησης, πάντα πίνεται νερό με το καφέ σας. ​​​​​Λόγω της αύξησης αδρεναλίνης, να πίνετε το καφέ μετά το πρωϊνό σας και να αποφεύγετε να βάζετε γάλα.
Η προσθήκη γάλακτος αυξάνει την αποβολή ασβεστίου και την έκκριση γαστρικών υγρών, περισσότερων από όσων χρειάζονται για τη διαδικασία της πέψης. 

3. Μικρά και τακτά διαλείμματα. Εξεταστική δε σημαίνει απομόνωση. Τα διαλείμματα τα διαχειρίζεστε ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, δεν υπάρχει συνταγή. Μία βόλτα στη γειτονιά, μουσική (όχι σε τρελά ντεσιμπέλ), μία αγκαλιά με ένα πρόσωπα που αγαπάτε, άσκηση. Αρκεί το διάλειμμα να είναι διάλειμμα. Αδειάστε από τη ταχεία συγκέντρωση πληροφοριών και κάντε κάτι που σας γεμίζει. Όχι τους άλλους, εσάς και μόνο εσάς. Ο υπολογιστής, τα κοινωνικά δίκτυα και τα μακρόσυρτα τηλέφωνα δεν θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Πάρτε χρόνο με τον εαυτό σας.

 4. Μικρά και τακτικά γεύματα. Το μόνο που δε θα θέλατε τώρα είναι οι αλλαγές στο μεταβολισμό σας! Μην μπουκώνετε λοιπόν με βαριά γεύματα και συνδυασμούς τροφών που θα επιβαρύνουν την πέψη σας, άρα και το μυαλό σας.Οι παλαιότεροι έλεγαν ότι "όταν το έντερο νοσεί, νοσεί όλος ο οργανισμός". 
Δε νομίζω λοιπόν ότι ο Ιπποκράτης μας αδίκησε. Αποφύγετε την πολύ ζάχαρη. Η κατανάλωση σοκολάτας, μπορεί να περιοριστεί με το να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς. Ή ακόμα και αν δεν σας αρέσει στη γεύση προτιμάτε την σοκολάτα υγείας, με περισσότερο κακάο και λιγότερο γάλα και ζάχαρη.Το να τρώμε »στο πόδι» επιβαρύνει την διαδικασία της πέψης, να απολαμβάνετε τα γεύματα σας, μασώντας αργά. 
Καλύτερα να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στο φαγητό παρά στα ποσταρίσματα στο facebook. 

Χρόνος υπάρχει, το ζήτημα είναι η διαχείρισή του. 

5. Ό,τι καταναλώνετε να έχει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματός μας. Τίποτα καυτό ή παγωμένο. 
6. Τροφές με μαγνήσιο, ω-3 λιπαρά οξέα, Β6, Β12, Βιταμίνη Ε, σίδηρος, πρωτεϊνούχες τροφές θα βοηθήσουν, αρκεί να τις καταναλώνετε με σύνεση χωρίς να προ τρέχετε απλά σε ταμπλέτες.Αποφεύγετε τους συνδυασμούς: άμυλο + ζωϊκή πρωτεϊνη, φαγητό + νερό, γαλακτοκομικά προϊόντα + αυγά, φρούτα, κρέας, ψάρι.

Τα φρούτα και τα γλυκά καλό είναι να τα τρώτε πριν το φαγητό, όσο και αν στην κουλτούρα μας έπονται του γεύματος. Η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται και το έντερο μας στοιβάζονται τοξίνες.

 5. Μείνετε μακριά από καταστάσεις/ανθρώπους που σας μεταφέρουν αρνητισμό. Το τελευταίο που χρειάζεστε είναι ένα επιπρόσθετο βάρος που θα αντανακλά ως επί το πλείστον στην ψυχοσύνθεσή σας. Η θετική ενέργεια, απελευθερώνει νευροχαλαρωτικές ουσίες, ενισχύοντας έτσι και τα επίπεδα ενέργειας και ζωτικότητας.


 6. Επάρκεια ύπνου. Όσο και αν ξενυχτάτε, αυτό δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η απόδοση σας. Το σημαντικότερο είναι να κοιμάστε όσο πιο νωρίς μπορείτε. Ο οργανισμός μας, όταν ξεπερνάει τις 3μ.μ, όσες ώρες και αν ξεκουραστεί, θα έχει χάσει βασικό λειτουργικό του κομμάτι.

7. Μειώστε το αλκοόλ. Όποτε θελήσετε να πιείτε, έχετε πάντα νερό δίπλα σας.


 8. Απενοχοποίηση. Οι εξετάσεις είναι προσωπική σας υπόθεση. Μην το ξεχνάτε ποτέ. Κάθε επιτυχία ή αποτυχία δε σημαίνει ότι θα σας εξασφαλίσει ούτε το μέλλον ούτε την υγεία σας. 
Κάντε ένα πλάνο, μείνετε πιστοί σε αυτό και ακόμα και όταν δεν μπορείτε, μην απολογείστε.

 9. Σωστή αναπνοή. Σε έκτακτες περιπτώσεις, ταχυκαρδίας, κρίσεις πανικού, ξαπλώστε και συγκεντρωθείτε στην οργανική λειτουργία της αναπνοής, χρησιμοποιείστε το διάφραγμά σας. Οι περισσότεροι μεγαλώνοντας, λόγω άγχους, αποκτούμε τη στηθική αναπνοή και όχι τη διαφραγματική, προκαλώντας έτσι ελλειμματική οξυγόνωση του εγκεφάλου με επιπτώσεις και στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα. 

10. Νερό, νερό, νερό! Σωστή ενυδάτωση. Ο εγκέφαλος είναι 75% νερό, τα οστά 22%, οι μύες 75%. Αποφύγετε σακχαρώδεις χυμούς, αναψυκτικά και ότι light κυκλοφορεί στην αγορά. Πάνω από όλα, οι στόχοι σας να είναι πάντα συνδεδεμένοι με τις επιθυμίες σας. Καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι ζωή δεν είναι μόνο εξεταστική!


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts