Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο σου; έλα πήρα καινούρια μηχανή .. ~ katarraktisvillage

Πώς τον πίνεις τον εσπρέσο σου; έλα πήρα καινούρια μηχανή ..

Εν μέσω πανδημίας και εσώκλειστοι στο σπίτι λίγο πολύ όλοι γίναμε, η μάλλον δοκιμάσαμε τον σεφ που έχουμε μέσα μας. Βασικά για τον espresso θα σας μιλήσω, αλλά εγώ φάει 45 λεπτά να βρω πως ψήνεται το μπρόκολο, να τα λέμε και αυτά!

Μένοντας σε μικρό χωριουδάκι και έχοντας τα καταστήματα κλειστά... Που να πιεις ένα espressaki δηλαδής!

Έτσι ένας φίλος αγόρασε μία μηχανή και με κάλεσε να δοκιμάσω το espressaki που κάνει!

Με χαμόγελο μου λέει τι καφέ να σου κάνω;

Τι μπορείς να κάνεις του λέω, τα πάντα μου λέει, και έχοντας κατεβάσει οδηγό και έχω μελετήσει για να σπάσουμε πλάκα του λέω ένα ελληνικό  μέτριο..μα είσαι παπάρας ;;;.... μου λέει και μαμηθηκαμε στα γέλια!! μετά κάναμε πειράματα με τα όσα είχαμε διαβάσει, και κάναμε να κοιμηθούμε καμιά βδομάδα !!!

Ποια η διαφορά ανάμεσα στον latte και τον cappuccino; 
Γιατί ο Americano ονομάστηκε Americano;
 Και ποια είναι η σωστή δόση του εσπρέσο; 

Όλες οι απορίες σε ένα μίνι λυσάρι. Επίσης δείτε πιο κάτω ποιος πίνει τι!


Espressopedia

Solo: μια δόση σερβιρισμένη σε φλιτζάνι εσπρέσο. O πραγματικός solo είναι σπάνιος αφού συνήθως, σερβίρεται λίγο λιγότερος από doppio.

Doppio: διπλή δόση.

Normale: η κλασική συνταγή εσπρέσο.

Ristretto: με λιγότερο νερό από τον normale με αποτέλεσμα να είναι πιο πυκνός και δυνατός (αγαπημένος των Ιταλών).

Lungo: με περισσότερο νερό από τον normale. Ένας εσπρέσο 30 ml ετοιμάζεται σε 20-25 δευτερόλεπτα ενώ 50-60 ml lungo σε ένα λεπτό.

Macchiato: με μια σταγόνα γάλα ή αφρόγαλα από πάνω (από όπου το όνομα αφού σημαίνει λεκές).

Latte: εσπρέσο με γάλα (η διαφορά με τον macchiato είναι ότι εδώ το γάλα είναι από κάτω). Παραλλαγή του είναι ο mocha με σιρόπι σοκολάτας ή τριμμένη σοκολάτα.

Americano: εσπρέσο που προστίθεται καυτό νερό (αντίθετα με τον long black όπου σερβίρεται το νερό και ρίχνουν τον εσπρέσο από πάνω). Πήρε το όνομα από τους Αμερικανούς στρατιώτες στη Ρώμη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που αραίωναν τον εσπρέσο με νερό για να τον προσαρμόσουν στον αμερικάνικο καφέ που είχαν συνηθίσει.

Corretto: με λίγο αλκοόλ κατά προτίμηση γκράπα.

Cappuccino: ένας καφές σε τρία, εσπρέσο, ζεστό γάλα και αφρόγαλα σε στρώσεις. Οι Ιταλοί δεν τον σερβίρουν με τριμμένη σοκολάτα από πάνω αλλά αν είστε τυχεροί μπορείτε να το φάτε με το χαρακτηριστικό biscotto.

Affogato: το sundae των ενηλίκων, όπως λένε οι Αμερικανοί. Μια μπάλα παγωτό βανίλια και από πάνω δυνατός εσπρέσο.

Romano: με λίγο λεμόνι ή ένα κύβο ζάχαρης (γενικά, ο εσπρέσο δεν πίνεται με ζάχαρη. Πρέπει να είναι λίγο πικρός, αλλά όχι πολύ, γιατί τότε σημαίνει ότι είναι κακό χαρμάνι ή ότι δεν έχει διηθηθεί σωστά).

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνά, τα εξωστρεφή και κοινωνικά άτομα προτιμούν τα πιο αρωματικά και ξινά χαρμάνια, ενώ οι πιο εσωστρεφείς και παραδοσιακοί τύποι θέλουν τον καφέ τους βαρύ και ενδεχομένως πικρό.

Espresso πίνουν όσοι τείνουν να είναι κυκλοθυμικοί και εργασιομανείς. Είναι ηγετικές φυσιογνωμίες και γρήγοροι στην επίτευξη στόχων και ταυτόχρονα συναρπαστικοί και άψογοι εραστές, αλλά δεν είναι πιστοί.

Το μεγάλο μπέρδεμα γίνεται με τους ιταλικούς καφέδες, καθώς ακόμη και μια μικρή λεπτομέρεια μπορεί να δείξει διαφορετικό χαρακτήρα.

Έτσι, το διπλό Espresso πίνουν οι διανοούμενοι, ενώ το μακιάτο προτιμούν οι γυναίκες που κάνουν καριέρα και ταυτόχρονα είναι μητέρες. Στο latte πάλι φαίνεται ότι έχουν προτίμηση οι περιβόητοι metrosexual και δεν αποτελεί έκπληξη ότι το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας όσων προτιμούν τον φραπέ και τους άλλους στιγμιαίους καφέδες είναι η... χαλαρότητα. ( εδώ είμαι εγώ !!) Όσοι πάλι έχουν αδυναμία στον καπουτσίνο φαίνεται ότι θέλουν να έχουν τον έλεγχο, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερβολικά ευαίσθητοι.

Σε χειρότερη θέση βρίσκονται αυτοί που πίνουν ντεκαφεϊνέ. Δίνουν στους άλλους να καταλάβουν ότι δεν βγαίνουν συχνά για να διασκεδάσουν...

Αν πάμε πάλι στον φρεντοτσίνο η κατάσταση... ξεφεύγει, αφού φαίνεται πως όσοι τον διαλέγουν είναι κατά βάθος ανώριμοι, ενώ καφέ με γάλα αμυγδάλου επιλέγουν οι πολύ «κολλημένοι» με τα κοινωνικά δίκτυα ή οι έχοντες δυσανεξία στη λακτόζη.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts