Το δράμα μου, ως κωφό άτομο. Evanthia Plachoura ~ katarraktisvillage

Το δράμα μου, ως κωφό άτομο. Evanthia Plachoura

Την ανάρτηση που θα διαβάσετε την ανέβασε η κ Ευανθία σε μια ομάδα του  FB και θα ήθελα να την μοιραστώ μαζί σας, νομίζω είναι μια καλή ενημέρωση για όλους μας.

Πριν διαβάσετε την ανάρτηση, απλά να ενημερώσω και την κ Ευανθία ότι μια 21χρονη φοιτήτρια έφτιαξε μάσκες μαζί με τη μητέρα της για κωφούς και άτομα με προβλήματα ακοής όπως είναι στην εικόνα. 

Βέβαια η κοπέλα είναι στην Αμερική, αλλά με ένα καλό ράφτη νομίζω δεν θα είναι δύσκολο.


Μας λέει λοιπόν η κ Ευανθία

-Γειά σας και χαρά σας!
Να σας πω το δράμα μου, ως κωφό άτομο, μιας και εδώ ίσως κάπως να βοηθήσει. Πρώτα από όλα, ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση διαφήμιση - περισσότερο ενημέρωση, μπας και δούμε καμία άσπρη μέρα. Ναι, χρησιμοποιώ το fb και την κώφωσή μου - βρίστε ελεύθερα, μόνο μην αρχίσετε τον οίκτο σας παρακαλώ.
Όπου πάω, πριν κάνω οτιδήποτε, ΠΑΝΤΑ λέω "ΕΙΜΑΙ ΚΩΦΗ" δείχνοντας το αυτί μου, μόνο φωτεινή επιγραφή δεν έχω φτιάξει να βάλω στην κεφάλα μου.
Οπότε, παρακάτω σας προτείνω ορισμένες λύσεις, για να βοηθήσουν στην επικοινωνία σας με τυχόν κωφό άτομο, ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΧΕΙΛΗ. Είναι κυρίως για δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές επιχειρήσεις, κτλ κτλ όπου έχει δηλαδή κάποιος αλληλεπίδραση με κοινό.
  • Γράφτα σε χαρτί. Έχε πάντα κοντά σου, ένα χαρτί και στυλό.
  • Για όσους βαριούνται να γράφουν, υπάρχει η εφαρμογή στα android "Ζωντανή Απομαγνητοφώνηση", όπου μεταφέρει σε γραπτό λόγο ότι λες. (για τα iOs ακόμα το ψάχνω)
  • Υπάρχει και η εφαρμογή "Iris", που είναι εφαρμογή απευθείας τηλεδιερμηνείας / διερμηνεία εξ αποστάσεως. (μόνη προϋπόθεση είναι να έχεις ίντερνετ, καλό σήμα, κάμερα στο κινητό σου και φυσικά να γίνεις μέλος) Με λίγα λόγια, παίρνεις τηλέφωνο και το σηκώνει ένας διερμηνέας, ο οποίος μπορεί να σε διερμηνεύσει στον κωφό, αρκεί να βλέπει ο κωφός την οθόνη.
  • Όταν η δουλειά σου είναι να παίρνεις τηλ, για οποιονδήποτε λόγο, πλίζ, σε εκλιπαρώ, έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι μπορεί να παίρνεις κωφό πελάτη... Δεν θα το σηκώσει. Στείλε γραπτό μήνυμα, πες του θέλεις επικοινωνία με τηλέφωνο ή με mail.
  • Πάνω από όλα, να υπάρχει ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Όχι δεν έχω νεύρα. Έχω μπουχτίσει, κουραστεί, βαρεθεί, πείτε το όπως θέλετε. Ενδιαφέρομαι για τη σωστή ενημέρωση, και την ενεργοποίηση του κόσμου γενικά, μπας και δούμε (ξαναλέω) άσπρη μέρα. Δεν θέλω/ουμε ευαισθητοποίηση, αλλά ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ.
Σας παρακαλώ, πολύ πολύ, ενημερώστε και άλλους. Οι κωφοί δεν φαινόμαστε, ως ανάπηρα άτομα, μέχρι να έρθετε κοντά και να διαπιστωθεί, έτσι πολλές φορές υπάρχει παρερμήνευση, και παρεξηγήσεις, χωρίς λόγο.
Δεν φταίει κανείς, μπορεί όμως να μάθει εάν ενδιαφερθεί.
Ευχαριστώ πολύ, και ελπίζω να δημοσιευθεί.


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts