Στέλλα Πετρίδου, η βραβευμένη συνεργάτης μου!! ~ katarraktisvillage

Στέλλα Πετρίδου, η βραβευμένη συνεργάτης μου!!

Μετά από οκτώ μήνες συνεργασίας νομίζω πως ήρθε ο καιρός να σας παρουσιάσω λεπτομερώς τη συνεργάτιδα του blog μας Στέλλα Πετρίδου. 


Παρόλο που όλο και κάποιο άρθρο της θα έχετε διαβάσει, παρόλο που όλο και από κάπου θα έχετε ακούσει γι’ αυτήν, ωστόσο το τι έχει κάνει το κορίτσι αυτό και με το τι ασχολείται πολύ λίγοι θα γνωρίζετε.

Βέβαια έχω αρχίσει να γράφω εδώ και καιρό αυτό το άρθρο, αλλά μιλώντας μαζί της για να μάθω περισσότερα πάντα κάτι καινούριο μου ξεφούρνιζε, μια βράβευση ένα ποίημα, μια μελωδία. Και τελικά το κλειδώνω εδώ εφόσον πρόλαβα και συμπεριέλαβα και τον τελευταίο έπαινο της πριν λίγες μέρες (Πέμτη 26/5/2016)

Τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της

 στο παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό για το

 Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων

 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης

Η Στέλλα Πετρίδου λοιπόν γεννήθηκε πριν κάποιες δεκαετίες (ηλικία δε λέμε-θα μας σκοτώσει λέει) στην όμορφη Μυτιλήνη και μεγάλωσε σε ένα βορινό χωριό της Λέσβου, το Σκουτάρο.


 Εκεί έζησε τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια, εκεί γνώρισε για πρώτη φορά τον όμορφο κόσμο της μουσικής, του θεάτρου, της ζωγραφικής, της ξυλογλυπτικής, των παραδοσιακών χορών, και της ποίησης, εκεί άνοιξε τα φτερά της συγγράφοντας για πρώτη φορά στην ηλικία των δεκατεσσάρων ετών το πρώτο της θεατρικό έργο, το οποίο και ανέβηκε στο σανίδι αποσπώντας πολύ καλές κριτικές και εκεί από τις αρχές ήδη της δεκαετίας του ενενήντα υπήρξε μέλος μουσικού συγκροτήματος με αφιερώματα σε Ελύτη, Λοΐζο, Θεοδωράκη κτλ.


Η αγάπη της για την ποίηση εκδηλώθηκε από πολύ νωρίς, από τα παιδικά της χρόνια, μια αγάπη που συνεχίστηκε και στα εφηβικά αλλά και στα φοιτητικά, καθώς το αντικείμενο των σπουδών της (Φιλοσοφία, Παιδαγωγική, Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων) της




 επέτρεπε να παρουσιάζει στα πλαίσια φιλοσοφικής ανάλυσης στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου εργασίες που περιείχαν αρκετά από τα ποιήματα της πρώιμης φάσης. 

Η πρώτη της ποιητική συλλογή 

Μίλα μου γι' αγάπη" εκδόσεις "άλφα πι"
Μετά από την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ακολούθησε η εισαγωγή της στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λιμενικού Σώματος στο Σκαραμαγκά. Με μεταθέσεις στο Λιμεναρχείο της Κω, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Χίου, στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και έπειτα στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών, η Στέλλα Πετρίδου μετράει ήδη δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας στο Λιμενικό Σώμα και μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε η προαγωγή της ως Ανθυποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος. 

Παντρεμένη με το νυν Διοικητή της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Οινουσσών (η ίδια είναι Υποδιοικητής στην ίδια Ακαδημία) έχει τρία παιδιά ενώ παράλληλα εξακολουθεί να ασχολείται με ποικίλες δραστηριότητες πολιτιστικές και αθλητικές που συμπληρώνουν δημιουργικά τον ελεύθερό της χρόνο.
Συμμετοχή στην ποιητική ανθολογία 

"Το Ολοκαύτωμα" εκδόσεις "Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης"

Προσεγγίζοντας το καλλιτεχνικό κομμάτι του εαυτού της έχουμε να προσέξουμε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τα οποία αξίζει να υπερηφανεύεται η ίδια και να υπερηφανεύομαι κι εγώ που την έχω συνεργάτιδα μου στο blog.

Προς τα τέλη του 2014 και αρχές του 2015 στο νησί των Οινουσσών επιχείρησε να κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο καλλιτεχνικό βήμα που σίγουρα αναμενόταν να έχει ποικίλες αντιδράσεις. 

Επιχείρησε λοιπόν με τη συνεργασία του συνθέτη Γιώργου Παυλάκου να ανεβάσει μια μουσικοθεατρική παράσταση η οποία εμπεριείχε μελοποιημένη ποίηση της ίδιας σε μορφή παραμυθιού. Η παράσταση ανέβηκε τον Ιούνιο του 2015 αποσπώντας θετικές κριτικές, δίνοντας έτσι την ώθηση στην ίδια να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπάει πολύ.

Στο διάστημα της συνεργασίας τους ηχογράφησαν τον ύμνο της νεοσυσταθείσας ομάδας βόλεϊ των Οινουσσών, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2015 σε στίχους της ίδιας και μουσική του Γιώργου Παυλάκου και στον οποίο εκτός από τους ίδιους τραγούδησαν και άλλοι φαν της νέας ομάδας του νησιού.
Συμμετοχή στην ποιητική ανθολογία 

"Ανθολογία Διηγήματος και Ποίησης" 

εκδόσεις "Πνοές Λόγου και Τέχνης"

Σε σύντομο χρονικό διάστημα και τον Ιούλιο του 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο της dvd που αφορούσε ένα πάντρεμα τεχνών και συγκεκριμένα της φωτογραφίας, της ποίησης, της μουσικής και της στιχουργικής σε συνεργασία με τον φωτογράφο Παντελή Γάτη και τον συνθέτη Γιώργο Παυλάκο. Το dvd είχε τον τίτλο «Αιγνούσα Όμορφο Νησί», μέσα στο οποίο, εκτός από ένα μελοποιημένο ποίημά της, περιείχε και το ομότιτλο τραγούδι, το οποίο έκανε την πρώτη του επίσημη ζωντανή παρουσίασή του στο ευρύ κοινό στην μουσικοχορευτική παράσταση του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Οινόεσσα τον Αύγουστο του 2015, στην πλατεία Ναυτοσύνης, στις Οινούσσες. Το dvd εξαντλήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και επανακυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου με ανανεωμένο βιντεοκλιπ στο ομότιτλο τραγούδι.
Το πάθος της όμως για την τέχνη δε σταμάτησε εκεί. Το Σεπτέμβριο του 2015 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή από τις εκδόσεις «άλφα πι» με τίτλο «Μίλα μου γι’ αγάπη», μία συλλογή την οποία παρουσίασε στις Οινούσσες, στη Μυτιλήνη, στη Χίο και στον Άλιμο με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Το Νοέμβριο του 2015 ποίημα της διακρίθηκε σε παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό και συμπεριλήφθηκε σε ποιητική ανθολογία που αφορούσε το ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης».
Συμμετοχή στο dvd "Αιγνούσα Όμορφο Νησί"

Η αγάπη της Στέλλας για τη μουσική είναι τόσο μεγάλη που η ίδια έχει την ικανότητα να διαβάζει μέσα από τα ποιήματά της και τη μουσική. Έτσι λοιπόν πολλά από τα ποιήματα της πρώτης της ποιητικής συλλογής έγιναν τραγούδι και παρουσιάστηκαν στο πλατύ κοινό αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια. Αυτό την ώθησε στο να πάρει την απόφαση μόνη της πια να προβεί στη μελοποίηση ενός ακόμα τραγουδιού το οποίο κυκλοφόρησε μαζί με τη δεύτερή της ποιητική συλλογή το Μάρτιο του 2016, επίσης από τις εκδόσεις «άλφα πι», με τον τίτλο «Αποχωρισμός». «Αποχωρισμός» και ο τίτλος του νέου της τραγουδιού σε μουσική δική της, περιλαμβάνεται μέσα σε cd το οποίο συνοδεύει τη συλλογή και που δίνει έτσι την ευκαιρία στον αναγνώστη να περιπλανηθεί και μελωδικά στα μονοπάτια της δικής της ποίησης.
Η δεύτερή της ποιητική συλλογή
 "Αποχωρισμός" (cd)
Και πάνω που έλεγα ότι τελείωσα την παρουσίαση του έργου της ήρθε και ένας νέος έπαινος από έναν ακόμη πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό να τιμήσει την ποιήτριά μας. Η Στέλλα την Πέμπτη που μας πέρασε τιμήθηκε λοιπόν στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης Αττικής από το λογοτεχνικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και τέχνης», το λογοτεχνικό περιοδικό «iamvosart», την εφημερίδα «Πνοές Πολιτισμού» και τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης» με έπαινο για τη συμμετοχή της στον 11ο Λογοτεχνικό διαγωνισμό τους.

 Το ποίημά της συμπεριλήφθηκε σε ένα νέο ανθολόγιο με τίτλο «Ανθολογία Διηγήματος και Ποίησης», το οποίο κυκλοφόρησε το Μάιο του 2016 από τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης».


Η Στέλλα Πετρίδου επίσης αρθρογραφεί στην τοπική εφημερίδα των Οινουσσών, δημοσιεύει ποιήματά της στο λογοτεχνικό περιοδικό «Αιολικά Γράμματα», μερικές φορές σε διάφορα λογοτεχνικά blog του διαδικτύου και εκτός από επίσημη αρθρογράφος του δικού μας blog αρθρογραφεί και στο δικό της και συγκεκριμένα στο «lyrides.blogspot.gr» (Λυρίδες), το οποίο αφορά ποίηση και λόγο, όπως αναφέρει και η ίδια στην περιγραφή της σελίδας της. Στο Facebook τη βρίσκετε στη σελίδα «Ποίηση Στέλλα Πετρίδου», ενώ στο YouTube στο όνομα Stella Petridou, όπου και μπορείτε να ακούσετε όλα τα τραγούδια της σε επίσημη, πρόχειρη και  live προβολή.

Έπαινος για τη συμμετοχή της στον 11ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης από το λογοτεχνικό περιοδικό «Πνοές Λόγου και τέχνης», το λογοτεχνικό περιοδικό «iamvosart», την εφημερίδα «Πνοές Πολιτισμού» και τις εκδόσεις «Πνοές Λόγου και Τέχνης»
Τέλος θα μπορούσα να  σας πω για κριτικές απόψεις αρκετών ανθρώπων των γραμμάτων που έγραψαν για το έργο της, αλλά αυτό αποτελεί μια ενότητα από μόνη της που ίσως σε ένα επόμενο αφιέρωμα για τη Στέλλα θα μπορούσα να σας μιλήσω.


Αναμένουμε λοιπόν το επόμενο βήμα της, που έγκυρες πληροφορίες μου λένε, πως δε θα αργήσει να γίνει και θα σχολιαστεί αρκετά. Αναμένουμε λοιπόν μικρή!!
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts