ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ ~ katarraktisvillage

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ 3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛ. ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Για την ζωή και το έργο του μας μίλησε ο Αντώνης Αντωνόπουλος οπού εκτός από Μουσικολόγος, συνθέτης, θεωρητικός της μουσικής είναι και ειδικός παιδαγωγός.


Ο Ιάννης Ξενάκης (29 Μαΐου 1922– 4 Φεβρουαρίου 2001) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, διεθνώς γνωστός ως Iannis Xenakis. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρήσης μοντέλων από τη θεωρία των συνόλων, τη θεωρία των πιθανοτήτων, τη θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή, την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό για την κρίση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής των δεκαετιών του 1950 και 1960.

Ο Ξενάκης χρησιμοποίησε ως βάση για τις περισσότερες συνθέσεις του µαθηµατικά µοντέλα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «νεοπυθαγόρειος». Στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης της σύγχρονης δυτικοευρωπαϊκής μουσικής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επεδίωξε να ξεφύγει από το αδιέξοδο στο οποίο θεωρούσε ότι είχε οδηγήσει η σειραϊκή και μετασειραϊκή μουσική. Σε αντίθεση όμως με άλλους Ευρωπαίους και Αμερικανούς συνθέτες που απέρριψαν ολοκληρωτικά την μουσική πρωτοπορία και στράφηκαν σε έναν μουσικό μεταμοντερνισμό, επιστρέφοντας εν μέρει ή ολοκληρωτικά στην τονικότητα, αναμιγνύοντας παλιά και νέα ύφη, «σοβαρή» και «δημοφιλή» μουσική κ.ά, ο Ξενάκης παρέμεινε ουσιαστικά πρωτοπόρος, πιστός στους στόχους που έθεσε από την αρχή.

Τρία έργα του θα δούμε στο βίντεο από δύο εξαίρετους Έλληνες μουσικούς τον Ανδρέα Ρολάνδο Θεοδώρου στο τρομπόνι και στο έργο <<ΚΕΡΕΝ>> τον Γιάννη Σαμπροβαλάκη στο κλαρινέτο και Κωστή Θέο βιολεντζέλο στο έργο << ΧΑΡΙΣΜΑ>>


 Και τον Thomas Schmidt στα Κρουστά από την Βοστώνη στο έργο <<Ψαπφα>. 

Ο  Thomas λοιπόν παιδιά μας είπε λίγα λόγια που του ζητήσαμε, μιας και είναι ο μοναδικός που δεν περιέχεται στα Βιογραφικά της Μούσας Ελληνικής .
Ο Thomas ήρθε μαζί με τη φλαουτίστρια γυναίκα του και το 2χρονο γιο του, τον προηγούμενο μήνα ήταν στην Ισπανία σε κάτι ανάλογο με το φεστιβάλ το δικό μας!

Έχουν ξετρελαθεί με τις παραλίες της Χίου και σε μια εβδομάδα που έμειναν πήρε τόσο ήλιο από της θάλασσες που μαύρισε κιόλας!!

 Είναι ένας από τους ποιο πολυσύχναστους κρουστός της Βοστώνης, ο Thomas Schmidt έχει εμφανιστεί με. την Φιλαρμονική της Βοστώνης, την  Συμφωνική Ορχήστρα του Πόρτλαντ, την Φιλαρμονική του Ρόουντ Άιλαντ, την ορχήστρα ορόσημων της Βοστώνης, Συναυλία Ινδικού Hill, το Ensemble Discovery, Συναυλία Νέου Μπέντφορντ και η Ορχήστρα της Σχολής των Μουσικών Κέντρων Brevard. 
Ένας τακτικός ρυθμός στην ορχήστρα των pit, έχει παίξει για την περιοδεία του 75ου επετείου του Porgy και του Bess του George Gershwin, Την Λυρική Όπερα της Βοστόνης, διάφορες εκδρομές με την Όπερα της Νέας Αγγλίας και την Εθνική Λυρική Όπερα. 

Ο Thomas έχει εμφανιστεί με το Boston Brass All Stars Big Band, και ήταν ο τυμπανιστής παίκτης για αμέτρητα μουσικά σύνολα στη Νέα Αγγλία. Στη σύγχρονη κλασική μουσική σκηνή έχει εμφανιστεί με νέα μουσικά σύνολα ALEA III και Dinosaur Annex. 

Μπορεί συχνά να βρεθεί σε ορχήστρες που συναρμολογούνται για διάφορες τοπικές χορωδίες, όπως η χορωδία Masterworks, η χορωδία Harvard-Radcliff, η Boston Celia Society, η Coro Allegro, η Chorus ProMusica, η χορωδία Brookline και το χορό του Newburyport. 

Ο Θωμάς έλαβε το πτυχίο του στην Κρουστά από το Πανεπιστήμιο του Maine και το πτυχίο του στην Κρουστά από το Ωδείο της Βοστόνης. Οι σπουδές του ήταν με τον Δρ. Stuart Marrs στο Maine και με τους Pat Hollenbeck, Salvatore Rabbio, John Grimes και Nancy Zeltsman στη Βοστώνη. Είναι στην σχολή κρουστών στο Κολλέγιο Μουσικής του Berklee, στο σχολείο St. Marks και στα προγράμματα μαθημάτων μετά το σχολείο για τα δημόσια σχολεία Hopkinton, Westwood και Dover-Sherborn. Ο Θωμάς επικυρώνεται από τα κυλίνια Zildjian.

Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο στην Κ Λυκοπάντη και τον κ Καλογερά!!



Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts