Αδρή- Λεπτή Κινητικότητα: Τι είναι-Πως μπορούμε να τις αναπτύξουμε ~ katarraktisvillage

Αδρή- Λεπτή Κινητικότητα: Τι είναι-Πως μπορούμε να τις αναπτύξουμε

Τι είναι η αδρή και η λεπτή κινητικότητα;

Ποιες δραστηριότητες μπορούν να τις αναπτύξουν;

Ποιος θεραπευτής ασχολείται με την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα;


Η αδρή κινητικότητα αναφέρεται σε δεξιότητες όπως: Στήριξη, μπουσούλημα, περπάτημα, τρέξιμο, κλωτσιά, ανεβοκατέβασμα σκάλας και μεταφοράς πραγμάτων.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η αδρή κινητικότητα, αναπτύσσεται στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Αρχίζει από 2 μηνών καθώς το παιδί προσπαθεί να στηριχτεί και ολοκληρώνεται περίπου στα 6 έτη όπου το παιδί εκτελεί πολλές δραστηριότητες ανεξάρτητα. Αφορά περισσότερο την κίνηση του σώματος και κυρίως των κάτω άκρων.

Δυσκολίες στην αδρή κινητικότητα του παιδιού θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια αξιολόγηση από εργοθεραπευτή  και σε ένα στοχεύμενο θεραπευτικό πρόγραμμα σχεδιασμένο από αυτόν.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορούνε οι γονείς να ακολουθήσουν για ανάπτυξη της αδρής κινητικότητας είναι οι εξής:
  • Παροτρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες. Δραστηριότητες ομαδικές όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ βοηθάνε το παιδί για να ενισχύσουν αφενός την αδρή κινητικότητα και αφετέρου την αυτοπεποίθηση του.
  • Επισκεφτείτε παιδότοπους  και παιδικές χαρές μαζί με τα παιδιά. Τραμπολίνο,  τούνελ, στεφάνια, κούνιες,τσουλήθρα και τραμπάλα βοηθάνε στον έλεγχο του σώματος του παιδιού  και στην ακρίβεια των κινήσεων του.
  • Κάντε κουτσό μαζί με το παιδί σας. Το παιδί ελέγχει τη δύναμη και την ισορροπία του και μαθαίνει να κάνει κινήσεις όπως σκύψιμο, πέταγμα και πήδημα.
  • Κάντε τις δουλείες μαζί με τα παιδιά σας. Ενεργοποιήστε το παιδί και κάντε το υπεύθυνο με απλές δουλείες όπως: Να βάλει τα άπλυτα στο πλυντήριο, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να τακτοποιήσει το κρεβάτι του, να βάλει τα ρούχα του στη ντουλάπα ή να φροντίσει τα λουλούδια.
  • Παίξτε μπάλα μαζί με τα παιδιά σας. Παίξτε μπάλα με τα χέρια και τα πόδια μαζί με τα παιδιά. Ενθαρρύνεται τα παιδιά ότι μπορούν να τα καταφέρουν!
  • Μιμηθείτε τις κινήσεις των ζώων. Πείτε στο παιδί να συρθεί σαν φίδι, να περπατήσει αργά σαν χελώνα, να κάνει πηδηματάκια σαν βάτραχος, να σταθεί σε ένα πόδι σαν πελεκάνος. Είναι σημαντικό για να υπάρχει αλληλεπίδραση, να ζητάτε και από το παιδί να σας δίνει εντολές.
Από την άλλη η λεπτή κινητικότητα, περιέχει όλους  εκείνους τους μικρούς μύες  του σώματος των παιδιών, που γράφουν, κρατάνε αντικείμενα, ντύνονται. Συγκεκριμένα, άπτεται στον έλεγχο και στις κινήσεις των δαχτύλων.
Είναι μύθος ότι η λεπτή κινητικότητα χρησιμοποιείται μόνο για τη γραφή, καθώς είναι χρήσιμο για ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας των παιδιών.

Η δεξιότητα της λεπτής κινητικότητας αναδύεται στην νηπιακή ηλικία και έως τη σχολική θα πρέπει να έχει κατακτηθεί.

Όταν εντοπίζουμε δυσκολία στη λεπτή κινητικότητα θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε εργοθεραπευτή, όπως και στην αδρή κινητικότητα.

Κάποιες δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι γονείς΄μαζί με τα παιδιά  για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας είναι οι κάτωθι:


  • "Πλάθω κουλουράκια".  Χρησιμοποιείστε πλαστελίνη και κάντε διάφορες κατασκευές, καθώς ενδυναμώνουν τα χέρια αφού το παιδί χρειάζεται να την πιέσει, να την μαλακώσει και να την κόψει.
  • Απλώστε μαζί με τα παιδιά σας. Τα μανταλάκια είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους εξάσκησης των τριών δαχτύλων, ώστε το παιδί να εκπαιδευτεί να μάθει να πιάνει σωστά το μολύβι.
  •  Περάστε Χάντρες. Περάστε χρωματιστές χάντρες σε κορδόνια και φτιάξτε βραχιόλια ή κολιέ. Ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε και εξάσκηση στην αρίθμηση.
  • Κόψτε με Ψαλίδι. Δώστε στο παιδί να κόψει εικόνες από περιοδικά η βιβλία και στη συνέχεια κάντε κολάζ σε ένα χαρτόνι.
  • Παιχνίδι με ΤουβλάκιαΕνώστε τουβλάκια και φτιάξτε πύργους.
  • Παίξτε παζλ με τα παιδιά σας. Το παζλ βοηθάει στον χειρισμό των δαχτύλων αλλά ακόμα και στον οπτικοκινητικό συντονισμό.
  • Ζωγραφίστε.  Ζωγραφίστε με δαχτυλομπογιές, νερομπογιές και μαρκαδόρους. Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τα χέρια.
  • Αφήστε το παιδί να σας σερβίρει.  Πείτε στο παιδί να σας βάλει νερό ή χυμό από μια κανάτα σε ποτήρια.
Θυμηθείτε, πως μέσα από παιχνίδι μπορούν να κατακτηθούν πολλές δεξιότητες!!


Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts