Απορρίπτει το Γενικό Δικαστήριο την αίτηση της ELMA για κοινοτικό σήμα.......... ~ katarraktisvillage

Απορρίπτει το Γενικό Δικαστήριο την αίτηση της ELMA για κοινοτικό σήμα..........



Απέρριψε το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, την αίτηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου που αφορούσε ακύρωση απόφασης που εμπόδιζε την διεθνή καταχώρηση του σήματος ELMA.




Όπως συμπεραίνει, το ΓΔΕΕ εκτιμά ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια και απορρίπτει την προσφυγή της ΕΜΧ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η υπόθεση έχει ως εξής:

Στις 7 Δεκεμβρίου 2005 η «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου» (ΕΜΧ) υπέβαλε αίτηση για διεθνή καταχώρηση για το σήμα ELMA, σύμφωνα με τον κανονισμό 207/2009 για το κοινοτικό σήμα.  Η αίτηση υπεβλήθη για προϊόντα όπως τσίχλες μασώμενες ιατρικής και οδοντιατρικής χρήσης και στοματικά διαλύματα για ιατρική χρήση που περιέχουν μαστίχα Χίου.

Το 2007 η Ελβετική εταιρία  GABA International Holding GmBh (GABA), κατασκευάστρια προϊόντων στοματικής υγιεινής, άσκησε ανακοπή ενώπιον του τμήματος ανακοπών του Γραφείου Εναρμονίσεως στο πλαίσιο της Εσωτερικής Αγοράς (ΓΕΕΑ) βασισμένη στο προγενέστερο κοινοτικό σήμα ELMEX για καλλυντικά προϊόντα και παρασκευάσματα για τη φροντίδα του στόματος και οδοντόβουρτσες. Το τμήμα ανακοπών έκανε δεκτή την αίτηση της Ελβετικής εταιρίας. Στη συνέχεια, η ΕΜΧ κατέθεσε προσφυγή στο τέταρτο τμήμα προσφυγών του ΓΕΕΑ το οποίο την απέρριψε με απόφαση της 26ης Μαρτίου 2013. Κατά την εκτίμηση της φήμης του σήματος, το τμήμα προσφυγών διαπίστωσε ότι το ενδιαφερόμενο κοινό αποτελούταν από τον μέσο καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα καθορισμένα προϊόντα από την ELMA και τα καλυπτόμενα προϊόντα από την ELMEX είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια και τα σήματα παρουσίαζαν έναν μέσο βαθμό ομοιότητας οπτικό και φωνητικό.

H EMX προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο (ΓΔΕΕ), με αίτημα την ακύρωση της αποφάσεως του ΓΕΕΑ.

Με τη σημερινή του απόφαση το ΓΔΕΕ υπενθυμίζει ότι ο κίνδυνος να θεωρήσει το κοινό ότι τα προϊόντα προέρχονται από την ίδια επιχείρηση συνιστά κίνδυνο σύγχυσης. Ο κίνδυνος σύγχυσης προϋποθέτει ταυτόχρονα το ταυτόσημο ή την ομοιότητα τόσο των αμφισβητουμένων σημάτων όσο και των προϊόντων.

Επιπλέον, τα προϊόντα που καλύπτονται από το σήμα ELMA προορίζονται για το ευρύ κοινό και εμφανίζουν μέσο επίπεδο προσοχής. Στη συνέχεια το ΓΔΕΕ υπενθυμίζει ότι η ομοιότητα πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τα τελικά προϊόντα, δηλαδή, αφενός, τις μασώμενες τσίχλες, την οδοντιατρική μαστίχα, τα οδοντικά προϊόντα και τα στοματικά διαλύματα  για ιατρική και οδοντιατρική χρήση που περιέχουν όλα τα συστατικά της μαστίχας Χίου (για τα προϊόντα της ΕΜΧ) και, αφετέρου, τα 


καλλυντικά προϊόντα και παρασκευάσματα και τα προϊόντα για τη φροντίδα του στόματος και των δοντιών (για τα προϊόντα της GABA). Τα προϊόντα τα οποία καλύπτονται από το αιτούμενο σήμα ELMA όπως και αυτά που καλύπτονται από το προγενέστερο σήμα ELMEX συμβάλλουν στην υγιεινή και στην οδοντική και στοματική φροντίδα και διανέμονται από τα ίδια κανάλια διανομής.

Η μαστίχα Χίου είναι ένα βασικό συστατικό των επίμαχων προϊόντων το οποίο δεν αλλάζει τον προορισμό, τη χρήση, ή και τα κανάλια διανομής, και δεν έχει καμία επίπτωση στην εκτίμηση της ομοιότητας  των προϊόντων αυτών. Το γεγονός ότι η εν λόγω τσίχλα επωφελήθηκε από μια ετικέτα ΠΟΠ δεν επηρεάζει την εκτίμηση της ομοιότητάς της με τα προϊόντα που καλύπτονται από το προγενέστερο σήμα. Πράγματι η ΠΟΠ υποδεικνύει μόνο τη γεωγραφική προέλευση του προϊόντος, περίσταση άσχετη προς την εκτίμηση της ομοιότητας των προϊόντων.


Το ΓΔΕΕ εκτιμά ότι τα εν λόγω προϊόντα είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια και απορρίπτει την προσφυγή της ΕΜΧ.

www.agronews.gr/
Share:

2 σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts