Εορτάστηκαν και τιμήθηκαν τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» ~ katarraktisvillage

Εορτάστηκαν και τιμήθηκαν τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019»

Η εικόνα ίσως περιέχει: 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα κάθονται, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος
Εκδήλωση για την Απελευθέρωση των νησιών μας το 1912
Χαιρετισμός - παρέμβαση του προέδρου της ΟΛΣΑ
Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, πραγματοποιήθηκε ο κοινός εορτασμός τιμής και μνήμης της Απελευθέρωσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» που συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι Σύλλογοι των νησιών. Ακολουθεί ο χαιρετισμός - παρέμβαση του προέδρου της ΟΛΣΑ και θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση για τις παρουσίες και το σύνολο της εκδήλωσης.
Αγαπητοί φίλοι 107 χρόνια μετά τις μέρες της Απελευθέρωσης...και είμαστε και εδώ και εμείς, οι απόδημοι της Αττικής, να τιμήσουμε και να εορτάσουμε, την ενσωμάτωση στον Εθνικό κορμό, του Βορείου Αιγαίου.
Δε θα αναφερθώ στα γεγονότα που είναι γνωστά λίγο πολύ σε όλους μας και άλλωστε θα αναφερθεί ο κεντρικός ομιλητής μας. Θέλω να πω μόνο τούτο και να το επισημάνω. Πρώτοι οι Ικαριώτες ξεσηκώθηκαν και χωρίς καμία βοήθεια έδιωξαν με ασφάλεια στα απέναντι παράλια όλους τους Τούρκους του νησιού και μετά από 3-4 μήνες από τις 8 Οκτωβρίου όπου έγινε απόβαση στη Λήμνο έως τις 12 Νοεμβρίου που απελευθερώθηκε η Χίος, ολοκληρώθηκε η Απελευθέρωση του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Οι Ικάριοι, δύο φορές ελευθερώθηκαν μόνοι τους από τους Τούρκους και τις δύο φορές, η κεντρική διοίκηση της εκάστοτε Ελληνικής επικράτειας αναγκάστηκε να τηρήσει (επισήμως τουλάχιστον) παγερά αδιάφορη στάση, εξαιτίας των εκάστοτε κρίσιμων συγκυριών και των σημαντικών εθνικών λόγων που συνέτρεχαν....Συγκυρίες που πάντα παίζουν το ρόλο τους και καθορίζουν καταστάσεις.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στη σκηνή και εσωτερικός χώροςΣήμερα η κατάσταση στα νησιά μας είναι γνωστή και στα ζητήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουν και που αναλογικά λίγα έχουν επιτευχθεί με επιτυχημένη διάρκεια από την Πολιτεία, ήρθε να αθροιστεί και το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό που από το 2015, έτος της μεγάλης έκρηξης των ροών, καλά κρατεί και συγκυριακά όπως λέγαμε και προηγούμενα, φουντώνει και εξασθενεί. Τώρα είμαστε πάλι σε μια έξαρση κάτι που εύλογα δοκιμάζει τις αντοχές, αλλά κυρίως τις δυνατότητες για πραγματικά ελικρινή διάλογο μεταξύ κατοίκων, τοπικών αρχών, κεντρικής εξουσίας και διεθνών κέντρων αποφάσεων.
Οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι μας αντιμετώπισαν και συνεχίζουν την υπόθεση χωρίς φανατισμούς ή απολυτότητες. Σκοπός μας είναι ο διάλογος και η διαχείριση της κατάστασης με γνώμονα τα δημοκρατικά αισθήματα των πολιτών και την ομαλή πορεία για διεκπεραίωση των πραγμάτων βάσει συνθηκών και συμφωνιών, που κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε, αλλά βάσει πραγματικών και μετρήσιμων δεδομένων, που αντέχουν και οι τοπικές κοινωνίες!
Έτσι οι εικόνες των νησιών μας με τη Μόρια, τη ΒΙΑΛ και το Βαθύ σε πρώτο πλάνο σε όλα τα παγκόσμια ειδησεογραφικά δίκτυα, δεν τιμά κανέναν.
Ακούσαμε με προσοχή τις αναγγελίες για τη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, το κλείσιμο της Μόριας και της ύπαρξη νέας δομής η οποία θα λειτουργήσει και ως κέντρο ταυτοποίησης με χωρητικότητα 5.000 ατόμων χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί που και πως θα γίνει. Το ίδιο στη Χίο και στη Σάμο.
Ακούσαμε για ανταποδοτικά μέτρα στις τοπικές κοινωνίες με διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η ΟΛΣΑ και όλες οι Ομοσπονδίες και οι σύλλογοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να συνδέεται αυτό το μέτρο της ενίσχυσης της νησιωτικότητας με τις μεταναστευτικές ροές και την ύπαρξη των κέντρων. Και δεν είναι λογικό, τρέλα το χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Οινουσσών, να υπάρχει σε όλα αυτά τα μικρά νησιά 24% ΦΠΑ;
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε ένα τέτοιο τεράστιο διεθνές θέμα οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να συνεχίζουν να θεωρούνται ως μη απαραίτητες στο διάλογο και θα πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός που γίνεται για εκείνους, χωρίς εκείνους.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, εσωτερικός χώροςΔεν πρέπει όμως αγαπητοί φίλοι αυτό τα πραγματικό σύνθετο και δαιδαλώδες ζήτημα να μας κάνει να υποεκτιμούμε ή να αδιαφορούμε και μεις, οι άνθρωποι των νησιών μας στην Αττική ή σε όλη την Ελλάδα για την κατάσταση αλλά και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας κάθε φορά.
Έτσι δεν πρέπει να μας διαφεύγει και να είμαστε πάντα σε εγρήγορση συνεργασίας και για τα κοινά θέματα που αντιμετωπίζει ο εκεί πληθυσμός. Θέματα επιβίωσης οικονομικής, (στο Βόρειο Αιγαίου έχουμε 17,1% ανεργία, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο αλλά με τεράστια απόσταση από τα αντίστοιχα ποσοστά του Νότιου Αιγαίου με ανεργία στο 8,1%).
Γνωρίζετε επίσης όλοι για τις χαμηλότατες τιμές που αγοράζουν από τους παραγωγούς μας το γάλα και το ελαιόλαδο με κίνδυνο για τη συνέχιση του επαγγέλματος, όπως γνωρίζετε και τα χαμηλά επίπεδα απορρόφησης κονδυλίων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για μια σειρά λόγων και σύνθετων αδυναμιών, όντας και μακριά από τα κέντρα εξουσίας, μη δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες επιπλέον στήριξης, κάτι που θεωρούμε αυτονόητο να συμβαίνει λόγω της παραμεθορίου περιοχής και της σπουδαιότητάς της.
Παράλληλα μας απασχολούν πάντα τα θέματα υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων των νησιών μας, της εκπαίδευσης, της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής προστασίας και ανάδειξης και όλων των άλλων τομέων της καθημερινότητας και της ζωής των συντοπιτών μας.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στη σκηνή, παπούτσια και εσωτερικός χώροςΧαιρετίζουμε την απόφαση για τη διενέργεια διαγωνισμού για την αεροπορική γραμμή Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Ικαρία, όπως και τη σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη της Λέσβου, Σάμου και Ικαρίας, και όπως μαθαίνουμε το ίδιο διαφαίνεται και για τη Χίο.
Ένα σωστό μέτρο που πάρθηκε ήδη από τον Ιούλιο του 2018 για τις επιχειρήσεις και από τον Ιανουάριο του 2019 για όλους τους κατοίκους, το μεταφορικό ισοδύναμο, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και είναι στο χέρι των ιθυνόντων να το κάνουν πιο γνωστό.
Θα πρέπει να μη ξεχνάμε και τη ζωτικής σημασίας ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα και την έγκαιρη κάλυψη αντικατάστασης πλοίων, όπως συνέβη πρόσφατα στα Ψαρά.
Τα νησιά μας αγαπητοί φίλοι, έχουν μια ποικολομορφία τοπίων, ιστορίας, επαγγελμάτων, αγαθών, γεύσεων, πολιτισμών, ανθρώπων. Πιστεύουμε στη μέγιστη συνεργασία των νησιών μας στην Αττική για την προβολή των τόπων μας τουριστικά, των αγαθών μας επιχειρηματικά και της κουλτούρας μας πολιτισμικά.
Καλούμε την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και τα σχετικά υπουργεία σε συνεργασία πάντα με τους δήμους, να “ταράξουμε” από κοινού τα νερά κάνοντας άλματα στις προσπάθειες για τη στήριξη των τόπων μας, των κοινών μας τόπων...
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στη σκηνή, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώροςΜια πρώτη προσπάθεια κοινής παρουσίας των νησιών μας θα είναι το επόμενο διάστημα 6-8 Δεκεμβρίου, η προβολή και η ανάδειξη της Περιφέρειας μας, όπου θα είναι και τιμώμενη, στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και σας περιμένουμε όλους.
Καλή μας συνέχεια...Χρόνια πολλά!
Νεκτάριος Βακάλης
πρόεδροςΠλήθος κόσμου και επισήμων στην εκδήλωση των νησιών του Βορείου Αιγαίου
Παρουσία των βουλευτών νομού Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού και Μαρίας Κομνηνάκα, του αντιδημάρχου Δυτικής Σάμου Νικόλαου Βακάκη και του τέως δημάρχου Σάμου και περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Μιχάλη Αγγελόπουλου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, ο κοινός εορτασμός τιμής και μνήμης της Απελευθέρωσης του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 με τίτλο «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2019» που συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο οι Ομοσπονδίες, οι Αδελφότητες και οι Σύλλογοι των νησιών.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή και εσωτερικός χώροςΧαιρετισμούς έστειλαν και είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοργανωτές οι: Αλκιβιάδης Στεφανής Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Χαράλαμπος Αθανασίου Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής νομού Λέσβου, Χριστιάνα Καλογήρου Γενική Γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Χίου, Δυτικής Σάμου, Ανατολικής Σάμου, Λήμνου, Ικαρίας, Οινουσσών, Φούρνων, Ψαρών, Αγίου Ευστρατίου λόγω των αποστάσεων και κυρίως των γεγονότων σχετικά με τις εξελίξεις στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Έστειλαν όμως οι περισσότεροι μηνύματα και υπήρξε σχετική επικοινωνία. Το ίδιο έπραξε και ο πρώην βουλευτής νομού Λέσβου και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση" Βορείου Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στη σκηνή, στέκεται και εσωτερικός χώροςΤην εκδήλωση τίμησε πλήθος κόσμου και ειδικότερα μεταξύ πολλών συντοπιτών μελών Ομοσπονδιών, συλλόγων και φίλων των νησιών του Βορείου Αιγαίου οι: Δημήτριος Παπαγιαννίδης Αντιναύαρχος ε.α, πρώην διοικητής ΕΚΑΒ, Λέανδρος Ρακιντζής πρώην Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Άρης Χαραλαμπάκης καρδιολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, επίτιμος Αντιστράτηγος Διευθυντής ΑΣΥΕ, Νικόλαος Ανδρεάδης δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Σάμου, Μανώλης Πατεράκης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, Γιάννης Φραγκούλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς, Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, επίτιμος πρόεδρος της ΟΛΣΑ, Καίτη Μεσσηνέζη, Αναστασία Σαμαρέλλη και Θεόδωρος Πλατσής, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος αντίστοιχα της Λεσβιακής Παροικίας, Ευστρατία Καριοφύλλη πρόεδρος του συλλόγου Μηθυμναίων Αθήνας, Παναγιώτης Σταυρακέλλης πρόεδρος του συλλόγου Αγιασωτών, Ελευθέριος Καπετανάς πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Ναπαίων, Ζαχαρούλα Πιτσιλαδή, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής, Βασίλης Βογιατζής,αντιπρόεδρος του συλλόγου Μεσοτοπιτών, Αθανάσιος Μήτσης πρόεδρος του συνδέσμου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας Ηλιούπολης, Αριστοτέλης Καραχάλιος ταξίαρχος ε.α.,συγγραφέας, Γιάννης Μόρτζος ηθοποιός.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στη σκηνή και εσωτερικός χώροςΣτην εκδήλωση χαιρέτισαν - μίλησαν με την ακόλουθη σειρά οι: Γιάννης Μπουρνούς και Μαρία Κομνηνάκα βουλευτές νομού Λέσβου, Μιχάλης Αγγελόπουλος τέως δήμαρχος Σάμου και τέως περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Νικόλαος Βακάκης αντιδημάρχος Δυτικής Σάμου, Κώστας Αγγελής πρόεδρος Αδελφότητας Σαμίων Αθήνας, Νεκτάριος Βακάλης πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής, Αργύρης Κοκκινάκης πρόεδρος Ομοσπονδίας Χιακών Σωματείων Αττικής, Αντώνης Καραγιάννης πρόεδρος Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Λευτέρης Κουτούφαρης πρόεδρος Πανικαριακής Αδελφότητα Αθηνών, Σταύρος Διον. Χατζησταύρου αντιπρόεδρος Συλλόγου Φίλων Οινουσσών, Στεριανή Κωνσταντάρα Α' αντιπρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών. Ο πρόεδρος του Σύλλογου Φουρνιωτών Αθηνών - Πειραιώς Γιώργος Μαρούσης απουσίαζε εκτός Ελλάδας και ο Σύλλογος του Αγίου Ευστρατίου εκπροσωπήθηκε από την ΟΛΣΥ.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 12 άτομα, πλήθοςΚύριος ομιλητής ήταν ο πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π. και πρώην γενικός διευθυντής του ΕΟΤ, Κώστας Κατσιγιάννης, ο οποίος μίλησε και ανέλυσε τα ιστορικά δεδομένα και γεγονότα της εποχής της Απελευθέρωσης των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου το 1912 κατά χρονολογική σειρά, αναδεικνύοντας παράλληλα τους πρωταγωνιστές.
Στην αρχή της εκδήλωσης εμφανίστηκε το χορευτικό του συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου και στο τέλος η χορωδία της Εμπορικής τράπεζας, αποσπώντας το έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και άτομα στέκονταιΜετά το πέρας της εκδήλωσης, στο Café του Ιδρύματος Θεοχαράκη, καλεσμένοι και διοργανωτές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σκέψεις και να συζητήσουν για την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, απολαμβάνοντας παράλληλα το φημισμένο ούζο της Λέσβου που προσέφερε η ποτοποιία "Βαρβαγιάννη", γλυκόπιοτο κρασί από το "Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου", λαδοτύρι Μυτιλήνης προσφορά της εταιρίας "Γαλακτοκομικά Μυστακέλλη" και ελιές και παξιμάδια Λέσβου, προσφορά του παντοπωλείου "Περί Λέσβου".
Το αμέσως επόμενο ραντεβού που δόθηκε απ όλους σε μια προσπάθεια κοινής παρουσίας των νησιών μας θα είναι στις 6-8 Δεκεμβρίου, η προβολή και η ανάδειξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπου θα είναι και τιμώμενη, στο 11ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας που θα λάβει χώρα στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

> Ελπίζουμε να βασιστούμε σε πιστούς αναγνώστες και όχι σε ακανόνιστες διαφημίσεις. Ευχαριστώ!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Blog Archive

Recent Posts